26/6/20

Γραπτή δήλωση του Αν. Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Παναγιώτη Σεντώνα για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας κ. Peter  Szijjártó, τον οποίον συνόδευε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συζήτησε με τον κ. Szijjártó την κατάσταση που επικρατεί στις δύο χώρες σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας, τις διμερείς συνέργειες για την ενίσχυση του τομέα του τουρισμού, καθώς και άλλα θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων Κύπρου – Ουγγαρίας.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε εκτενώς τον Ούγγρο Υπουργό Εξωτερικών για την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό, καθώς και για τις τουρκικές έκνομες ενέργειες και προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποδεικνύοντας την αποσταθεροποιητική διάσταση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική  Μεσόγειο.

Από την πλευρά του, ο Ούγγρος αξιωματούχος εξέφρασε την αλληλεγγύη της χώρας του προς την Κυπριακή Δημοκρατία και την πλήρη σύμπλευσή της με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ακολούθως, ο κ. Szijjártó είχε χωριστές συναντήσεις, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Υπουργό Εξωτερικών και με τον Υφυπουργό Τουρισμού κ. Σάββα Περδίο.