20/12/19

Ν. Αναστασιάδης: Έτοιμοι να αμυνθούμε στις οποιεσδήποτε επιβουλές

Ν. Αναστασιάδης: Έτοιμοι να αμυνθούμε στις οποιεσδήποτε επιβουλές


«Υπάρχει μια προσπάθεια, από πλευράς Τουρκίας, να δημιουργηθεί μια κρίση και δεν θα ακολουθήσουμε την οδό που επιλέγουν, αλλά θα συνεχίσουμε να εμμένουμε ότι το διεθνές δίκαιο, τα διεθνή βήματα, η ΕΕ, οι φίλες χώρες μπορεί να αποτελέσουν και το αποκούμπι και ιδιαίτερα η Ελλάδα, αλλά και την αποτρεπτική εκείνη δύναμη, ώστε κάθε έκνομη ενέργεια από πλευράς Τουρκίας να αντιμετωπιστεί επιτυχώς», δήλωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.
Μιλώντας στους αξιωματικούς και οπλίτες, κατά την επίσκεψή του στο στρατόπεδο «Σταύρος Στυλιανίδης» στον Κόρνο, συνοδευόμενος από τον υπουργό Άμυνας Σάββα Αγγελίδη, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «ανά πάσα στιγμή είμαστε έτοιμοι να αμυνθούμε στις οποιεσδήποτε επιβουλές».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε, επίσης, ότι «προσβλέπουμε στο να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που μέσα από ένα δημιουργικό διάλογο θα οδηγηθούμε σε μια λύση που πραγματικά θα δημιουργεί τις συνθήκες ενός λειτουργικού, βιώσιμου κράτους που να εδράζεται στις αρχές και αξίες της ΕΕ, που να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών και ενός κράτους πλήρους ανεξάρτητου και απεξαρτημένου από την οποιαδήποτε τρίτη δύναμη».
«Το έχουμε πει κατ΄επανάληψη, θα το επαναλάβω και τώρα, διότι τις τελευταίες μέρες άκουσα να λέγονται πολλά. Δεν επιδιώκουμε τη στρατικοποίηση όσο και αν προκαλούμαστε. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, προσπαθούμε με κάθε τρόπο να αποφύγουμε την οποιαδήποτε πρόκληση ή απάντηση στις προκλήσεις της Τουρκίας. Νιώθουμε την ίδια ώρα ασφαλείς ότι η Εθνική Φρουρά είναι σε θέση να προασπίσει την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε ο Κύπριος πρόεδρος.
Δήλωσε, ακόμη, ότι εκείνο το οποίο συμβαίνει στην πραγματικότητα, και είναι αυτό που αξιώνουμε. «Εκείνοι που μας καλούν να αποφεύγουμε τη στρατικοποίηση να θυμηθούν ότι από το 1974 το 37% της πατρίδας μας κατέχεται από 43 χιλιάδες τουρκικά στρατεύματα, ενώ δυστυχώς οι προκλήσεις ακόμα συνεχίζονται μέχρι και σήμερα και καθημερινά, και στην ξηρά με τη δημιουργία μιας επί του παρόντος βάσεως υποδοχής drones ή με τους σχεδιασμούς για το Μπογάζι, ή στη θάλασσα μέσα από την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όχι μόνο παραβιάζοντας την ΑΟΖ μας, αλλά και με τις καθημερινές navtex και ασκήσεις εκεί και όπου θα έπρεπε να ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί προς αποφυγήν των εντάσεων».
Αναφέρθηκε, επίσης, σε προσπάθεια από πλευράς Τουρκίας να δημιουργηθεί μια κρίση και τόνισε ότι δεν θα ακολουθήσουμε την οδό που επιλέγουν. Ο ΠτΔ είπε ότι όλα αυτά γίνονται την ώρα που μια νέα πρωτοβουλία του ΓΓ των ΗΕ έλαβε χώρα στις 26 Νοεμβρίου στο Βερολίνο, με προοπτική να ακολουθήσει μια διάσκεψη στην οποία να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς ώστε να δοθεί η ευκαιρία επανάληψης του διαλόγου.
«Δηλώσαμε την αποφασιστικότητα και τη βούλησή μας για να συνδράμουμε σε αυτή την προσπάθεια του ΓΓ αλλά και έχω ξεκαθαρίσει ότι για να μπορεί να αρχίσει ένας διάλογος, δεν είναι αρκετές κάποιες συμφωνίες των όρων αναφοράς. Είναι ανάγκη η Τουρκία επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να σταματήσει τις έκνομες ενέργειες, αλλά και τις προκλήσεις, την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας μέλους των ΗΕ, μιας χώρας μέλους της ΕΕ», τόνισε.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες και πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα δεν είναι δυνατόν να αναμένουν κάποιοι από εμάς ότι θα πάμε σε διάλογο κάτω από τις απειλές των τουρκικών κανονιοφόρων ή της τουρκικής αεροπορίας ή των τετελεσμένων που προσπαθούν να δημιουργήσουν, έτσι ώστε να εδραιώσουν αυτά που διεκδικούσαν και στο Κραν Μοντανά.
«Διεκδικούσαν στρατιωτική Βάση και μόνιμη παρουσία του τουρκικού στρατού. Σήμερα προσπαθούν να δημιουργήσουν τα τετελεσμένα με την αξιοποίηση του Λευκονοίκου ως βάση, προς το παρόν για drones, που δεν αποκλείεται μελλοντικά να αποτελέσει αεροπορική βάση, με τη δημιουργία στο Μπογάζι ναυτικής βάσης, έτσι ώστε να φιλοξενούνται τουρκικά πολεμικά.Η Κύπρος δεν έχει ανάγκη της παρουσίας ανάλογων στρατιωτικών δυνάμεων, δεν κινδυνεύει από τους γείτονες της. Η Κύπρος έχει άριστες σχέσεις με όλους τους γείτονες. Χωρίς να αποκλείει κανένα. Αρκεί να συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο, σημείωσε.
Τέλος, απευθυνόμενος στους αξιωματικούς και οπλίτες είπε ότι θέλει να δώσει το μήνυμα ότι ανά πάσα στιγμή είμαστε έτοιμοι όχι να επιτεθούμε αλλά να αμυνθούμε στις οποιεσδήποτε επιβουλές.