19/12/19

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην τελετή επίδοσης του Πτυχίου του Προσκόπου της Δημοκρατίας

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην τελετή επίδοσης του Πτυχίου του Προσκόπου της Δημοκρατίας

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη τιμή και περηφάνια που σας υποδέχομαι για άλλη μια φορά στο Προεδρικό Μέγαρο, σε μία ξεχωριστής σημασίας για τα μέλη του Προσκοπισμού τελετή, αυτή της απονομής του Πτυχίου του Προσκόπου της Δημοκρατίας.
Η εν λόγω απονομή αποτελεί το επιστέγασμα και την επιβράβευση της προσπάθειας που προηγείται μέχρι την επιτυχή ολοκλήρωση της καθόλα απαιτητικής διαδικασίας και εκπαίδευσης ενός Ανιχνευτή Προσκόπου.
Εκπαίδευση μέσω του προγράμματος δραστηριοτήτων της οποίας, οι Ανιχνευτές έτυχαν έμπρακτης μαθητείας στις δημοκρατικές και συμμετοχικές διαδικασίες, αλλά και ευκαιριών για ηθική, πνευματική και κοινωνική ανάπτυξη και διεύρυνση των ατομικών κλίσεων και ικανοτήτων τους.
Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως γαλουχήθηκαν με τις πανανθρώπινες αξίες της αγάπης, της πειθαρχίας, του σεβασμού και της αλληλεγγύης και διακρίθηκαν για τα υψηλά ιδανικά τους και το αίσθημα προσφοράς προς την πατρίδα και το συνάνθρωπο.
Αυτή, άλλωστε, την αποστολή είναι που υπηρετεί με αφοσίωση ο Προσκοπισμός: Να συνεισφέρει στη διαπαιδαγώγηση των νέων βασισμένη στην αρετή στη βάση ενός συστήματος αξιών και παραδόσεων και ως εκ τούτου να παραδώσει στην κοινωνία άξιους, χρήσιμους και υπεύθυνους πολίτες που θα συμβάλουν ουσιαστικά στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος.
Και, πράγματι, η Προσκοπική Κίνηση, μετρώντας πέραν του ενός αιώνος αδιάλειπτης δράσης και προσφοράς στον τόπο μας, μέσα από το ζήλο και τις υψηλές υπηρεσίες εθελοντισμού των βαθμοφόρων στελεχών της, έχει επιτύχει να ανδρώσει στις τάξεις της πλήθος παιδιών που συνέδεσαν τη δική τους προκοπή με αυτή της πατρίδας και της κοινωνίας.
Θέλω να εκφράσω ιδιαίτερη ικανοποίηση, ακούγοντας προηγουμένως από τον Γενικό Έφορο ότι παρουσιάζεται μια αυξητική τάση και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, διότι όταν όλοι αγωνιούμε ή ανησυχούμε για την πορεία που οι νέοι μας ακολουθούν, και όταν βλέπεις να αυξάνεται το προσκοπικό κίνημα, νιώθεις ασφαλέστερος, βεβαίως.
Και σε ό,τι αφορά τις αναφορές προηγούμενου ομιλητή για την οικονομία, θα ήθελα να πω ότι προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε δώσει κίνητρα, έχουμε μέσα από τη δημοσιονομική πειθαρχία δημιουργήσει συνθήκες πραγματικής ανάπτυξης στον τόπο. Δημιουργούμε προοπτικές και αυτό είναι το καθήκον και η υποχρέωσή μας, όχι μόνο ευρύτερα προς το λαό μας, αλλά ειδικότερα προς τους νέους μας.
Θα ήθελα στο σημείο αυτό να εξάρω την ιδιαίτερη συμβολή του Σώματος Προσκόπων όσον αφορά την προώθηση της πολιτικής της Κυβέρνησης σχετικά με την ενίσχυση του εθελοντικού κινήματος.
Αξίζει να σημειώσω ότι το Σώμα Προσκόπων στο πλαίσιο της αξιοποίησης των υπηρεσιών του  Επιτρόπου Εθελοντισμού, συμμετέχει ενεργά σε επιτροπές αποτελούμενες από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι οποίες εποπτεύουν την εφαρμογή των στοχευμένων δράσεων που υιοθετεί το Γραφείο του Επιτρόπου.
Πιο συγκεκριμένα, το Σώμα Προσκόπων συμμετέχει στην αρμόδια επιτροπή για την εφαρμογή των τριών εγγράφων πολιτικής: «Τα Δικαιώματα και οι Ευθύνες του Εθελοντή», τη «Χάρτα του Ενεργού Πολίτη» και «Το έγγραφο της Κοινωνίας των Πολιτών».
Την ίδια στιγμή, είναι μέλος της επιτροπής για την πρόληψη των πυρκαγιών, με συμμετοχή στο Πρόγραμμα των Παρατηρητών της Υπαίθρου και των Δασών το οποίο για πρώτη φορά εφάρμοσε φέτος το γραφείο  του Επιτρόπου Εθελοντισμού μετά από σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο ενίσχυσε τον τομέα της παρατήρησης στον τομέα της πρόληψης των πυρκαγιών.
Μεγάλης σημασίας θεωρείται, επίσης, ο εκσυγχρονισμός και η ένταξη στο παιδαγωγικό πρόγραμμα του Σώματος Προσκόπων βιωματικών δράσεων, οι οποίες προάγουν τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης που βρίσκονται στο επίκεντρο της «Ατζέντας 2030» των Ηνωμένων Εθνών που αφορούν την αντιμετώπιση των σημαντικότερων προκλήσεων της εποχής μας, με στόχο την επίτευξη μιας αειφόρου οικονομίας.
Αναγνωρίζοντας πλήρως την αξία και τη σπουδαία κοινωνική διάσταση του Προσκοπισμού, ετέθη με ιδιαίτερη τιμή το Σώμα Προσκόπων Κύπρου υπό την Υψηλή Προστασία του εκάστοτε Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιδιώκοντας παράλληλα μέσα από την υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων τη συνεχή στήριξη και την ενίσχυση της πολύπλευρης δράσης του.
Πιο συγκεκριμένα, το Σώμα Προσκόπων Κύπρου επωφελείται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ετήσιας κρατικής χορηγίας, η οποία για το έτος 2018 ανήλθε στο ύψος των 50 χιλιάδων ευρώ.
Ενδεχόμενα να υπάρχουν ανάγκες, από ό,τι άκουσα. Θα ήταν καλά να υποβάλετε ένα υπόμνημα για να δούμε πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε και θα είναι ιδιαίτερη η χαρά μας να δούμε ότι τυχόν οικονομικές αδυναμίες που παρουσιάζονται για να βελτιώσετε τις εγκαταστάσεις θα είναι μια ελάχιστη συνεισφορά από εμάς, έτσι ώστε να συμβάλουμε στις δικές σας προσπάθειες.
Την ίδια ώρα θα ήθελα να αναφέρω ότι το Υπουργείο Παιδείας, παρέχει το δικαίωμα στο Σώμα να ενημερώνει ή και να συνδιοργανώνει δραστηριότητες με τα σχολεία Μέσης και Δημοτικής Εκπαίδευσης.