18/12/19

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην εκδήλωση για την «Ημέρα του Κύπριου Αθλητή»

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην εκδήλωση για την «Ημέρα του Κύπριου Αθλητή»

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που υποδέχομαι τις αθλήτριες και τους αθλητές του τόπου μας, στο Προεδρικό Μέγαρο, στη θεσμοθετημένη αυτή εκδήλωση αναγνώρισης και επιβράβευσης των επιδόσεων και των διακρίσεων που πετύχατε το τρέχον έτος.
Επιδόσεις και διακρίσεις οι οποίες σημειώθηκαν είτε σε τοπικές είτε σε διεθνείς διοργανώσεις, και οι οποίες, πέραν από εσάς τους ίδιους, τους προπονητές, τους Γυμναστικούς Συλλόγους και τις οικογένειές σας, τιμούν και προάγουν πρωτίστως τον κυπριακό αθλητισμό.
Γι’ αυτό και παρακαλώ επιτρέψτε μου επομένως προς της όποιας άλλης αναφοράς να εκφράσω, πέραν των θερμών συγχαρητηρίων, την ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Πολιτείας για τις ξεχωριστές στιγμές και την περηφάνια που μας χαρίζετε κάθε φορά με τις επιτυχίες σας.
Την ίδια στιγμή, θέλω να συγχαρώ το σύνολο των αθλητριών και αθλητών όλων των ηλικιών του τόπου μας, οι οποίοι επιλέγοντας την ενασχόληση με διάφορα δημοφιλή και μη αθλήματα, σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, προβάλλουν τη χώρα μας διεθνώς.
Προπάντων όλων και λαμβάνοντας υπόψη την υψηλή προετοιμασία και τις προσωπικές θυσίες που απαιτεί η ενασχόληση με τον αγωνιστικό αθλητισμό, να σας συγχαίρω για την υπομονή, την επιμονή και την αυτοπειθαρχία στην πορεία μέχρι και την επιτυχία, αλλά κυρίως για το υποδειγματικό ήθος που επιδεικνύετε σε κάθε αγωνιστική συμμετοχή σας.
Ήθος το οποίο πηγάζει από τις ευγενείς αρχές και τις αξίες της αριστείας, της ευγενούς άμιλλας, του ευ αγωνίζεσθαι και του φίλαθλου πνεύματος που πρεσβεύει ο αθλητισμός.
Είναι στην καλλιέργεια αυτών των αρχών και αξιών στους νέους ως μέσου για να δομηθεί ένα περιβάλλον προόδου και προοπτικής για μία καλύτερη κοινωνία, όπως επίσης στην ουσιαστική ενίσχυση της πληθώρας των ταλαντούχων αθλητών μας που εδράζεται το οργανωμένο σχέδιο στήριξης, αναβάθμισης και ανάπτυξης του Κυπριακού Αθλητισμού που προωθούμε ως Κυβέρνηση.
Στο πλαίσιο αυτό, αρχής γενομένης από τη βάση της αθλητικής πυραμίδας, υποστηρίζουμε τα αναπτυξιακά προγράμματα του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, στοχεύοντας τον εντοπισμό και την αξιοποίηση των αθλητικών μας ταλέντων από νεαρή ηλικία.
Σε συνδυασμό με την επιτυχή λειτουργία σε όλες τις πόλεις, των αθλητικών σχολείων, αλλά και την υλοποίηση προγραμμάτων όπως είναι, μεταξύ άλλων, του «Σχολικού Αθλητισμού Μέσης Εκπαίδευσης», έχει επιτευχθεί η συνεχώς αυξανόμενη εμπλοκή μαθητών μας στον αγωνιστικό αθλητισμό.
Πέραν τούτων, το Κράτος θέτει ως προτεραιότητα να ενισχύσει την προσπάθεια των αθλητών επιπέδου πρωταθλητισμού και των προπονητών τους, παρέχοντάς τους τα απαραίτητα εχέγγυα για την επίτευξη των στόχων τους.
Προς την κατεύθυνση αυτή και μέσω των αθλητικών σχεδιασμών του ΚΟΑ στηρίζουμε τις Αθλητικές Ομοσπονδίες και τα προγράμματά τους, τα οποία στόχο έχουν την περαιτέρω αγωνιστική ανάπτυξη και τη διάκριση των καλυτέρων.
Την ίδια στιγμή, είναι σημαντικό να τονίσω ότι με την υιοθέτηση του Σχεδίου Επαγγελματικής Αποκατάστασης Αθλητών παρέχεται πλέον η δυνατότητα για την απρόσκοπτη αφοσίωσή τους στην υλοποίηση των ευγενών τους στόχων.
Πρόσθετα και ενόψει της δυναμικής εκπροσώπησης της χώρας μας στην Ολυμπιάδα του 2020 και των ελπίδων μας για διάκριση, η Κυβέρνηση θα παράσχει συμπληρωματική οικονομική στήριξη ύψους 300 χιλιάδων ευρώ.
Επιπλέον, θέλω να αναφερθώ στο γεγονός ότι αντιλαμβανόμενοι την ύψιστη σημασία της ύπαρξης κατάλληλων χώρων άθλησης, σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού από το 2013 μέχρι και το 2017, πέραν της οριστικής επίλυσης χρόνιων προβλημάτων που αφορούσαν αθλητικές εγκαταστάσεις, έχουν ολοκληρωθεί 44 έργα αθλητικής υποδομής σε Δήμους και Κοινότητες, συνολικού κόστους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Ενώ από το 2018 και εντεύθεν, έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται υπό εξέλιξη ακόμη 60 έργα, ύψους 48 εκατομμυρίων ευρώ.
Αναμφίβολα, η Εθνική Στρατηγική για τον Αθλητισμό που εκπόνησε το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, αλλά και η θέσπιση Ενιαίας Αθλητικής Νομοθεσίας για όλες τις παραμέτρους του Αθλητισμού μας, η οποία θα διαμορφωθεί σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, αναμένεται, ως και ο βασικός μας στόχος, να οδηγήσουν στον ολιστικό εκσυγχρονισμό και τη διαμόρφωση ενός νέου αθλητικού γίγνεσθαι, προς όφελος τόσο των αθλητών όσο και του συνόλου των πολιτών.
Είναι απαραίτητο να τονίσω ότι, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις και τις παρατηρήσεις τόσο του Συμβούλου μου για τον Αθλητισμό κ. Φοίβο Ζαχαριάδη, τον οποίον και θερμά ευχαριστώ, αλλά και όλων των εμπλεκόμενων φορέων και τις βέλτιστες πρακτικές που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Εθνική Στρατηγική θα καλύπτει, τόσο τον αγωνιστικό όσο και τον μη αγωνιστικό αθλητισμό.
Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να τονίσω:
  • Την κοινωνική διάσταση του αθλητισμού με κύρια επιδίωξη την υγεία των πολιτών όπως προσδιορίζεται από τις αρχές της Λευκής Βίβλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Τη λειτουργία του Αθλητισμού μέσα από ένα ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο θα καθορίζει τις υποχρεώσεις του κάθε Αθλητικού Οργανισμού, καθώς και τις υποχρεώσεις του όσον αφορά στις αρχές της χρηστής διοίκησης και της καλής διακυβέρνησης.
Οι σπουδαίες διακρίσεις των Κύπριων αθλητών, τα επιτεύγματα των παραολυμπιονικών και των αθλητών με ειδικές ανάγκες, αποδεικνύουν την προοπτική του κυπριακού αθλητισμού για περαιτέρω πρόοδο και ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες.
Προς την κατεύθυνση αυτή, επιτρέψτε μου να εκφράσω την εκτίμηση μου στον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή και τις Εθνικές μας Ομοσπονδίες, για τη μεγάλη και διαχρονική προσπάθεια που καταβάλλουν, ώστε ο αθλητισμός μας να βρίσκεται στο ψηλό αυτό επίπεδο.
Μέσα από την αγαστή συνεργασία του αρμόδιου Υπουργείου, του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού και του Προέδρου του κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη, αλλά και του Συμβούλου μου επί θεμάτων Αθλητισμού κ. Φοίβου Ζαχαριάδη, είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα διαμορφώσουμε ένα αθλητικό γίγνεσθαι που θα συνάδει με τις σύγχρονες κοινωνικές απαιτήσεις και θα δίδει στους αθλητές μας τις δυνατότητες να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις ικανότητες τους.
Καταλήγοντας, θα ήθελα να εκφράσω θερμές ευχαριστίες στους συντελεστές της αποψινής εκδήλωσης και ιδιαίτερα, πέραν από τον φίλο κ. Φοίβο Ζαχαριάδη, στον κ. Κώστα Παπακώστα και την κα Κάλλη Χατζηιωσήφ, συμβούλους του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.
Για ακόμη μία φορά θα ήθελα να συγχαρώ όλους εσάς τους τιμητικά βραβευόμενους αθλητές, αλλά και τους τιμώμενους με το ειδικό βραβείο προσφοράς φίλο Χάρη Αϊβαλιώτη, τον κ. Παλλάδιο Νικολάου, ο οποίος υπήρξε και καθηγητής μου στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Κύκκου και ο οποίος κατέχει τη μεγαλύτερη σε χρονική διάρκεια προπονητική προσφορά, και τον φίλτατο Αντώνη Δράκο μέχρι πρόσφατα Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Στίβου, για τη διαχρονική και πολύτιμη προσφορά του στον Αθλητισμό.
Ιδιαίτερα απευθυνόμενος στους αθλητές, καταθέτοντας την ψυχή σας, στο σύνολο σας, στους αγωνιστικούς χώρους αποτελείτε πρότυπα εμπεδώνοντας στον καθένα μας και κυριότερα στους νεότερους τα υψηλά Ολυμπιακά και αθλητικά ιδεώδη.
Ως προανέφερα, τιμώντας την αγωνιστική αυτή σας προσπάθεια, η Πολιτεία θα παραμείνει ποικιλοτρόπως στο πλευρό σας στηρίζοντας κάθε σας προσπάθεια.