6/11/19

Δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας κ. Σάββα Αγγελίδη κατά την Τριμερή Συνάντηση Κύπρου Ελλάδος και Αιγύπτου, στην Αθήνα

Δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας κ. Σάββα Αγγελίδη κατά την Τριμερή Συνάντηση Κύπρου Ελλάδος και Αιγύπτου, στην Αθήνα

Εκφράζω τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος, κ. Παναγιωτόπουλο, τον φίλο Νίκο για την πρόσκληση, καθώς και για την εγκάρδια φιλοξενία.
Επίσης, εκφράζω την χαρά μου που βρίσκεται μαζί μας και ο Υπουργός Άμυνας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Στρατηγός Μοχάμετ Άχμετ Ζάκι. Οι απόψεις και των δύο βελτιώνουν το έργο όλων μας.
Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις για πολύ σημαντικά θέματα που αφορούν τις τρείς χώρες και φυσικά τη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Οι σχέσεις των τριών χωρών είναι διαχρονικές και σταθερές διότι χτίστηκαν διαμέσου της ιστορία τους, του πλούσιου πολιτισμού τους, των επιτευγμάτων τους αλλά και των αγώνων επιβίωσης, αγώνων για ένα καλύτερο και πιο ασφαλές μέλλον.
Η συνάντηση μας σήμερα είχε σκοπό να συζητήσουμε τρόπους ενίσχυσης της ήδη άριστης συνεργασίας των τριών χωρών σε θέματα ασφάλειας και άμυνας.
Αναλύσαμε τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και εξετάσαμε την λήψη συγκεκριμένων ενεργειών προς υλοποίηση του στόχου της επίτευξης της  ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας των λαών μας.
Η Τριμερής συνεργασία των χωρών μας σε θέματα Άμυνας και Ασφάλειας το 2020 θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, στέλνοντας (ηχηρά) το μήνυμα  ότι η στενή σχέση και συνεργασία των περιφερειακών χωρών ενδυναμώνει την ασφάλεια και αποτελεί ισχυρή ασπίδα έναντι παράνομων και τρομοκρατικών ενεργειών.
Μας απασχόλησαν οι συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενέργειες οι οποίες παραβιάζουν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνιστώντας κατάφορη παραβίαση των Νόμων του Διεθνούς Δικαίου. Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου προς τους υπουργούς για την σθεναρή υποστήριξή τους στο δίκαιο αγώνα μας.
Σε σχέση με τη Συρία, καταδικάσαμε την Τουρκική εισβολή στη χώρα αυτή, η οποία θέτει σε κίνδυνο τον αγώνα που έγινε τα τελευταία χρόνια ενάντια στη τρομοκρατία, καθώς επίσης δημιουργεί εκ νέου ανθρωπιστική κρίση με αύξηση της ροής των μεταναστών και τις σοβαρές συνέπειες που δημιουργεί η κατάσταση αυτή.
Ανταλλάξαμε απόψεις σε σχέση με την έκρυθμη πολιτική κατάσταση στην Λιβύη, στο Ιράκ και στο Λίβανο και τονίσαμε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικών λύσεων στα προβλήματα προκειμένου η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου να έχει πολιτική σταθερότητα και ασφάλεια. Η δημιουργία συνθηκών ευημερίας, θα εμποδίσει την ανάπτυξη τρομοκρατικών δράσεων και την αύξηση των μεταναστευτικών ροών σε άλλες χώρες.
Τέλος, συμφωνήσαμε ότι η επόμενη τριμερής συνάντηση θα γίνει στην Κύπρο το 2020.
Για την Κύπρο η ασφάλεια και σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου είναι στρατηγικής σημασίας. Ευρισκόμενοι στο ρήγμα των συνεχιζόμενων παραβιάσεων, της τρομοκρατικής απειλής και της πολιτικής αστάθειας, οι περιφερειακές συνεργασίες διαδραματίζουν βαρυσήμαντο ρόλο. Από αυτήν την οπτική γωνία, ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων  είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα και ασφάλεια της περιοχής.
Δέσμευση και των τριών Υπουργών είναι να συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά για υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί.