29/9/19

Επιμνημόσυνος λόγος Υπουργού Άμυνας κ. Σάββα Αγγελίδη στην εκδήλωση μνήμης πεσόντων και αγνοουμένων Καταδρομών

Επιμνημόσυνος λόγος Υπουργού Άμυνας κ. Σάββα Αγγελίδη στην εκδήλωση μνήμης πεσόντων και αγνοουμένων Καταδρομών

Με αισθήματα βαθιάς συγκίνησης, δέους και εθνικής υπερηφάνειας συγκεντρωθήκαμε σήμερα, για να αποδώσουμε τον προσήκοντα σεβασμό στους ηρωικώς πεσόντες  των θρυλικών Μονάδων Καταδρομών και να αναπέμψουμε δέηση, για την ανεύρεση και διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών καταδρομέων, που υπηρετούσαν στο νησί μας την περίοδο του 1964 καθώς και τον μαύρο Ιούλη και Αύγουστο του 1974.
Στον ιερό αυτό τόπο λατρείας, αποτίνουμε φόρο τιμής προς όλους τους ήρωες μας, που αγωνίστηκαν υπό το δοξασμένο πολεμικό λάβαρο των αήττητων Καταδρομών. Οι μαχητές μας, αψηφώντας το θάνατο και αδιαφορώντας για την υλική και αριθμητική υπεροχή του Τούρκου εισβολέα, κέρδισαν την αθανασία και την υστεροφημία. Γαλουχημένοι με τις αξίες και τα ιδανικά της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, κατανίκησαν κάθε ανθρώπινη ανάγκη και φοβία. Πιστοί στο καθήκον και στις προαιώνιες αρχές του Ελληνισμού, αντιστάθηκαν και έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδας μαχόμενοι.
Οι επίλεκτες αυτές Μοίρες των Καταδρομέων έζησαν το έγκλημα του Ιουλίου του 1974. Βίωσαν την αιχμαλωσία και πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος. Χωρίς να δειλιάσουν, επέδειξαν απαράμιλλο αγωνιστικό φρόνημα και ήθος. Τα λιγοστά και πενιχρά μέσα που διέθεταν, η δυσχέρεια στις επικοινωνίες καθώς και οι ανακριβείς πληροφορίες που είχαν στη διάθεσή τους, διευκόλυναν το έργο του Αττίλα και δυσχέραιναν το δικό τους. Αυτοί, όμως, δεν λιποψύχησαν.
Οι ανελέητες επιθέσεις που εξαπέλυε η τουρκική αεροπορία, επέφεραν ολέθριες απώλειες για τις ειδικές αυτές Μοίρες Καταδρομέων, που κινούνταν χωρίς αντιαεροπορική υποστήριξη. Χαρακτηριστικά, μαρτυρίες αναφέρουν ότι ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις, οι εξουθενωμένοι άνδρες των Μοιρών προσπαθούσαν να ανασυγκροτηθούν, με ό,τι απέμενε από τον εξοπλισμό και το επιχειρησιακό υλικό τους.
Εξάλλου, περιοχές όπως η Λάπηθος, ο Καραβάς, η Άσπρη Μούττη, η Αλωνάγρα, τα υψώματα Κοτσιά Καγιά, ο Άγιος Ιλαρίωνας, το αεροδρόμιο Λευκωσίας, η Σχολή Γρηγορίου, παραμένουν μάρτυρες της μαχητικότητας των παλικαριών μας.
Με κύριο εφόδιο την υπέρμετρη αγάπη τους για την πατρίδα, οι μαχητές μας ακολούθησαν απαρέγκλιτα το ρητό «Ο τολμών νικά». Τάχθηκαν με ευθύνη και συνέπεια δίπλα στον κυπριακό λαό και πότισαν με το αίμα τους τα άγια χώματα της κυπριακής γης, κερδίζοντας με τη μεγαλοψυχία τους την ηθική ελευθερία.
Κυρίες και κύριοι,
Η θύμηση του ζοφερού καλοκαιριού του 1974, γεμίζει με θλίψη τις ψυχές μας. Σαρανταπέντε χρόνια μετά, και οι πληγές παραμένουν ακόμη νωπές. Οι καταστροφές των Ελληνοκυπριακών περιουσιών, η σύληση της θρησκευτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, οι χιλιάδες νεκροί καθώς οι κατάλογοι των αγνοουμένων και εκτοπισθέντων δεν μας επιτρέπουν να βυθιστούμε στη λήθη.
Σήμερα,  ως πολιτεία ευγνωμονούμε και ευχαριστούμε θερμά τα αγνά αυτά παιδιά που αντιμετώπισαν με μαχητικότητα, λεβεντιά και αυτοθυσία τις υπέρτερες ορδές του Τούρκου εισβολέα. Η θυσία τους χαράζει τον δρόμο του χρέους και του καθήκοντος που πρέπει να ακολουθήσουμε μέχρι την τελική δικαίωση.
Οι πρόσφατες προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλώνουν ότι η κατοχική δύναμη συνεχίζει να καταπατά το δίκαιο και τις ελευθερίες της χώρας και των ανθρώπων μας, αγνοώντας πλήρως τις συμβάσεις του ευρωπαϊκού και διεθνές δικαίου, καθώς και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Η Κυβέρνηση καλείται με σύνεση και ψυχραιμία να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα που παραβιάζει κάθε όριο εθνικής και ατομικής αξιοπρέπειας και νομιμότητας.  Αξιολογώντας την κρισιμότητα των καιρών, διερευνά κάθε πιθανότητα δημιουργίας αποτρεπτικών παραγόντων της τουρκικής αυθαιρεσίας και αναζητά μια λύση που θα κατοχυρώνει την πλήρη ανεξαρτησία του κράτους και την απαλλαγή του από τα τετελεσμένα της κατοχής.
Η λύση αυτή θα προνοεί τον τερματισμό της παράνομης τουρκικής κατοχής των κυπριακών εδαφών και θα διασφαλίζει την ακεραιότητα, την κυριαρχία και ανεξαρτησία του κράτους μας, κατοχυρώνοντας την πρόοδο και την ανάπτυξη όλων των κατοίκων του νησιού μας.
Σίγουρα, δεν ξεχνάμε το γεγονός ότι πέραν των οχτακοσίων συμπατριωτών μας εξακολουθούν να βρίσκονται στον μακρύ κατάλογο των αγνοουμένων. Η πλευρά μας ασκεί περαιτέρω πιέσεις στην αδιάλλακτη, σε ένα τόσο ανθρωπιστικό θέμα, Τουρκία. Γιατί ακριβώς, οι ψυχές αυτές δεν πρέπει να μείνουν αδικαίωτες. Σας διαβεβαιώνω, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στον αγώνα της για πλήρη και αποτελεσματική διερεύνηση της τύχης όλων των αγνοουμένων μας.
Κυρίες και κύριοι,
Οι ήρωες καταδρομείς, που μνημονεύουμε σήμερα ορκίστηκαν ότι δεν θα επιτρέψουν στους Τούρκους να μολύνουν τα ιερά χώματα της κυπριακής γης, έστω και αν ο εχθρός περνούσε πάνω από τα πτώματά τους. Παρέμειναν στις επάλξεις μέχρι τέλους, με αξιοζήλευτη δύναμη και ηρωισμό.
Στους κρίσιμους καιρούς που διανύουμε, υποκλινόμαστε στις αγέρωχες αυτές μορφές των ηρώων Καταδρομέων μας και υποσχόμαστε ότι θα μιμηθούμε το ιερό τους παράδειγμα. Με ομοψυχία και ενότητα δυνάμεων θα παραμείνουμε πιστοί στην προσπάθεια επίτευξης του υπέρτατου εθνικού μας στόχου που δεν είναι άλλος από τη λύτρωση αυτού του τόπου.
Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες μου προς τους εξ Ελλάδος Συνδέσμους καθώς και τους συγγενείς και συζύγους των Ελλαδιτών ηρώων μας για την εδώ παρουσία. Στο πρόσωπό σας, αντικρίζω τους συγγενείς όλων των εξ’ Ελλάδος ηρώων που έδωσαν τη ζωή τους, αλλά και όλων όσοι πολέμησαν εκείνο το μαύρο καλοκαίρι του 1974 στην Κύπρο.
Ευγνώμονες ευχαριστίες εκφράζω και προς τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Εφέδρων Καταδρομέων, στο Πρόεδρο και τα μέλη του, που εργάζονται νυχθημερόν, όχι μόνο για να κρατήσουν άσβεστη τη μνήμη των ηρώων μας, αλλά και για την διατήρηση αγωνιστικού φρονήματος δηλώνοντας «παρών» στον αγώνα που διεξάγουμε με αδιαπραγμάτευτο στόχο την απελευθέρωση της Κύπρου.
Ας είναι αιωνία η μνήμη όλων των ηρώων μας και ο Μεγαλοδύναμος είθε να βοηθήσει να κλείσουν οι πληγές των οικογενειών των αγνοουμένων μας.