18/7/19






  ΚΥΠΕ - Κυριακή Δημητρίου - Λευκωσία 18/07/2019 10:02
Ο Νίκος Δένδιας έθεσε στον Πομπέο την τουρκική επιθετικότητα σε βάρος της Κύπρου
Eκτενής συζήτηση για την τουρκική επιθετικότητα στην ΑΟΖ, την υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα της Κύπρου, καθώς και τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, έγινε στη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και της Ελλάδας, Νίκου Δένδια, την Τετάρτη. Σύμφωνα με ελληνική πηγή, ο κ. Δένδιας σημείωσε ιδίως το γεγονός πως δεν μπορεί η Τουρκία να χρησιμοποιεί ως δικαιολογία το ψευδοκράτος, καθώς «δεν υπάρχουν χωρικά ύδατα μη υπάρχοντος κράτους». Στις συνομιλίες δεν συζητήθηκε το πολιτικό θέμα της Κύπρου.
Το αργότερο σε μια εβδομάδα αποστέλλεται η επιστολή Αναστασιάδη για πρόταση Ακιντζί
Σε μια εβδομάδα το αργότερο αναμένεται να αποσταλεί στον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί και στον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, σε σχέση με την πρόταση που υπέβαλε ο κ. Ακιντζί για το θέμα των υδρογονανθράκων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Βασίλης Πάλμας. Εξάλλου, την ερχόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί την Κύπρο ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ, αρμόδιος για θέματα ειρηνευτικών επιχειρήσεων, Ζαν Πιερ Λακρουά, στο πλαίσιο των τακτικών επαφών με τις ειρηνευτικές αποστολές, ενώ είναι πιθανό να έχει συνάντηση και με τους δύο ηγέτες.
Η Μόσχα καταδικάζει εκ νέου τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Τουρκίας
Η Μόσχα καταδίκασε χθες εκ νέου, δια της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία εξαιτίας της προκλητικής της δραστηριότητας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, δηλώνοντας ότι δεν θα αποδεχθεί τις πιέσεις που ασκεί η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω κυρώσεων στην Τουρκία. Χθες ο Ρώσος Πρέσβης στην Κύπρο, Στάνισλαβ Οσάτσι, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, εξέφρασε την αντίθεση της Μόσχας στην επιβολή κυρώσεων που παρακάμπτουν το Συμβούλιο Ασφαλείας. Το Βερολίνο, από την άλλη, κάλεσε την Άγκυρα «να αποφύγει την κλιμάκωση και να απέχει από παράνομες γεωτρήσεις».
Πέντε ερευνητικές γεωτρήσεις τα επόμενα δύο χρόνια, ανακοίνωσε ο Γ. Λακκοτρύπης
Πέντε ερευνητικές και πέντε επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις στα αδειοδοτημένα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ θα γίνουν τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Λακκοτρύπης. Μιλώντας στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα, ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρθηκε στην πρόσφατη ανακάλυψη από την ExxonMobil και την Qatar Petroleum φυσικού αερίου στα ανοικτά της Κύπρου, κάνοντας λόγο για μέγεθος περισσότερο από το 40% του φυσικού αερίου της ΕΕ για το 2018. Η Κύπρος επιθυμεί και επιδιώκει την επίλυση του Κυπριακού και την καλή συνεργασία με την Τουρκία, σημείωσε  ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στο συνέδριο.
Η Άγκυρα επενδύει πολιτικό κεφάλαιο για κλείσιμο της Λοϊζίδου, λέει στο ΚΥΠΕ ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος στο Στρασβούργο
Η Άγκυρα επενδύει πολιτικό κεφάλαιο με στόχο το κλείσιμο της επιτήρησης της υπόθεσης της Τιτίνας Λοϊζίδου, λέει ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Σπύρος Αττάς. Μπορεί κατά την τελευταία συνάντηση της Επιτροπής Υπουργών, τον Ιούνιο, να μην έκλεισε η υπόθεση, όπως ήταν η επιθυμία της Τουρκίας, όπως όμως λέει ο κ. Αττάς «η συνέχεια αναμένεται δύσκολη».  Σε συνέντευξή του στο KYΠΕ, ο Πρέσβης χαρακτηρίζει δύσκολη και συχνά άνιση τη μάχη της Λευκωσίας έναντι των τουρκικών μεθοδεύσεων σε μια σειρά από υποθέσεις που χειρίζεται η Μόνιμη Αντιπροσωπείας στο Στρασβούργο, οι οποίες αφορούν τα περιουσιακά δικαιώματα των εκτοπισμένων, τους αγνοούμενους και τους εγκλωβισμένους.
Πολύ μεγάλη η διάρκεια κάποιων αποσπάσεων στην Προεδρία, λέει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Η χρονική διάρκεια κάποιων αποσπάσεων στην Προεδρία της Δημοκρατίας είναι πολύ μεγάλη (μέχρι και 8 έτη) και εύλογα τίθεται το ερώτημα κατά πόσον οι οργανικές θέσεις που κατέχουν τα εν λόγω άτομα στα Υπουργεία/Τμήματά τους είναι απαραίτητες ή θα πρέπει να καταργηθούν, αναφέρεται στην ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την Προεδρία και το Προεδρικό Μέγαρο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. H έκθεση περιέχει σωρεία άλλων διαπιστώσεων. Το Προεδρικό σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι οι παρατηρήσεις του Γενικού Ελεγκτή βασίζονται σε μη επαρκώς διευκρινισμένη πληροφόρηση ή και σε γενικεύσεις.
Σύλληψη 12 αλλοδαπών στην Αγία Νάπα για υπόθεση βιασμού
Eνώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου για έκδοση διατάγματος προσωποκράτησης τους οδηγούνται σήμερα το πρωί 12 νεαροί από το Ισραήλ, ύστερα από καταγγελία 19χρονης Βρετανίδας τουρίστριας ότι έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού. Σύμφωνα με την Αστυνομία, η κοπέλα μετέβη στα γραφεία του ΤΑΕ Αμμοχώστου και κατήγγειλε ότι την Τετάρτη, 30 περίπου λεπτά μετά τα μεσάνυχτα έπεσε θύμα βιασμού από 12 νεαρούς από το Ισραήλ, σε δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διαμένει, στην Αγία Νάπα.
Πλήρης έξοδος Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 μέχρι το Μάρτιο, $9 δισ. απώλειες για Άγκυρα
Λευκός Οίκος και Πεντάγωνο ανακοίνωσαν την Τετάρτη την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 εξ αιτίας της αγοράς του ρωσικού συστήματος πυραύλων αεροπορικής άμυνας S-400. Όπως διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου η υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αρμόδια για θέματα προμηθειών, Έλεν Λόρντ, η συμμετοχή της Τουρκίας θα τερματιστεί στα τέλη του Μαρτίου 2020. «Δεν θα λάβουν περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια δολάρια, στο πλαίσιο του προβλεπόμενου έργου που της αναλογούσε και σχετίζεται με το F-35 κατά τη διάρκεια του προγράμματος», πρόσθεσε.
Ετήσια μείωση αφίξεων τουριστών τον Ιούνιο και το α΄εξάμηνο
Οι αφίξεις τουριστών τον Ιούνιο 2019 υποχώρησαν σε 509.662 σε σύγκριση με 511.073 τον Ιούνιο 2018, σημειώνοντας μείωση 0,3%, με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Ταξιδιωτών, που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2019 οι αφίξεις τουριστών μειώθηκαν κατά 0,9% σε 1.631.023 έναντι 1.645.149 την αντίστοιχη περίοδο του 2018.
Η Σουτζέσκα Μαυροβουνίου η αντίπαλος του ΑΠΟΕΛ στο Champions League
Η Πρωταθλήτρια Μαυροβουνίου Σουτζέσκα είναι η πρώτη αντίπαλος του ΑΠΟΕΛ στις φετινές ευρωπαϊκές διοργανώσεις. O πρώτος αγώνας θα γίνει στο Μαυροβούνιο την ερχόμενη Τρίτη 23 Ιουλίου και ο επαναληπτικός στο ΓΣΠ στις 30 Ιουλίου (20:00). Την πρόκριση στον β’ προκριματικό γύρο του Europa League θέλει να σφραγίσει απόψε ο Απόλλωνας, ο οποίος αντιμετωπίζει στις 20:00 στο Στάδιο ΓΣΠ την Ζαλγκίρις Κάουνας, στον επαναληπτικό του 2-0 της Λιθουανίας, ενώ η ΑΕΚ θα κυνηγήσει την πρόκριση στην επόμενη φάση του Europa League κόντρα στην Πετροκουμπ Μολδαβίας στο Κίσιναου, δίνοντας το συνολικά 50ο της παιγνίδι στα ευρωπαϊκά σαλόνια.