21/11/18

Χαιρετισμός Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πρόδρομου Προδρόμου στην παρουσίαση δύο έργων της Μαρούλας Βιολάρη-Ιακωβίδου

Χαιρετισμός Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πρόδρομου Προδρόμου στην παρουσίαση δύο έργων της Μαρούλας Βιολάρη-Ιακωβίδου, χθες

Πραγματικά ήρθα εδώ απόψε με χαρά και είναι και τιμητική αυτή η πρόσκληση του Ελληνικού Πνευματικού Ομίλου Κύπρου για την παρουσίαση της Ποιητικής Συλλογής «Αντιφώνηση» και του μυθιστορήματος «Το Δωμάτιο 22» της προσφιλέστατης Μαρούλας Βιολάρη-Ιακωβίδου.
Είναι χαρά γιατί παρευρίσκομαι σε μια εκδήλωση που τιμά την πνευματική προσφορά μιας συγγραφέως, η οποία διέγραψε μια υποδειγματική πορεία ως η πρώτη γυναίκα δημοσιογράφος στην Κύπρο, αγωνίστρια της πέννας και αγωνίστρια στην ιχνηλασία του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα μας, αλλά ταυτόχρονα και μιας συγγραφέος με σημαντική πνευματική κατάθεση. Συγχαίροντας τον Ελληνικό Πνευματικό Όμιλο γι’ αυτή την εκδήλωση, νοιώθω ότι είναι τιμητική η πρόσκληση για να απευθύνω χαιρετισμό, αναλογιζόμενος την πολυσχιδή προσφορά του ομίλου εδώ και 75 χρόνια από την ίδρυσή του το 1943 από τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Σπυριδάκη, με εκδόσεις, συνέδρια, διαλέξεις και γενικά μια πορεία που εν πολλοίς συνταυτίζεται με τη σύγχρονη πνευματική ιστορία της Κύπρου.
Εξάλλου, η σημερινή παρουσίαση των δύο βιβλίων της κυρίας Μαρούλας Βιολάρη-Ιακωβίδου, της τρίτης ποιητικής συλλογής της με θεματολογία που περιστρέφεται στις υπέρτατες αξίες των στενών οικογενειακών δεσμών και διαπνέεται από ανθρωπιστικά μηνύματα, καθώς και του πεζογραφήματος μέσα από το οποίο παρακολουθεί και καταγράφει την ιστορία ενός Κύπριου νέου που πολέμησε και έπεσε μαχόμενος στον Μεγάλο Πόλεμο –εμβληματική προσέγγιση της εθνικής προσέγγισης και της προσφοράς χιλιάδων Κύπριων πατριωτών νέων του περασμένου αιώνα- ταιριάζει με τη γενική κατεύθυνση του Ελληνικού Πνευματικού Ομίλου Κύπρου που πάντοτε επεδίωκε και επιδιώκει την καλλιέργεια των ανθρωπιστικών αξιών, την πνευματική ανέλιξη και την προαγωγή των πολιτιστικών αγαθών, καθώς και την ατομική και κοινωνική πρόοδο.
Νομίζω ότι η αποψινή εκδήλωση αποτελεί και ένδειξη τιμής και εκτίμησης στην ευρύτερη πολυσχιδή δράση και προσφορά της Μαρούλας Βιολάρη-Ιακωβίδου, που ως δημοσιογράφος και πνευματικός άνθρωπος έζησε τα σημαντικότερα γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας και κατέγραψε στην επαγγελματική της σταδιοδρομία την πολιτική πορεία της πατρίδας μας. Ως γνωστό, ανοίγοντας δρόμους ως πρωτοπόρος γυναίκα στη δημοσιογραφία στα μέσα του περασμένου αιώνα, η Μαρούλα Βιολάρη-Ιακωβίδου υπηρέτησε επί σειρά ετών το δημοσιογραφικό λειτούργημα, έχοντας ως γνώμονα την αλήθεια, το δίκαιο, την κοινωνική και πολιτιστική προσφορά. Εργάστηκε με υπευθυνότητα, συνέπεια και αφοσίωση, παρά τις δύσκολες συνθήκες με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπη και παρά το γεγονός ότι δραστηριοποιήθηκε σε νεαρή ηλικία μέσα σε μια παραδοσιακά ανδροκρατούμενη κοινωνία.
Η αξιοπρεπής και επιτυχημένη δημιουργική πορεία, που ακολούθησε στην προσωπική και επαγγελματική της ζωή, επιβεβαιώνουν τα ιδιαίτερα γνωρίσματα της προσωπικότητάς της. Πρόκειται για ένα σπάνιο και χαρισματικό άνθρωπο, με ήθος, ευγένεια, μόρφωση, αλλά ακόμα περισσότερο καλλιέργεια. Ταυτόχρονα όμως υπήρξε μια τολμηρή και θαρραλέα αγωνίστρια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ. Πέραν όμως από σημαντικά καθήκοντα που ανέλαβε στη διάρκεια του Αγώνα, συνέβαλε τα μέγιστα αναδεικνύοντας μέσα από κείμενά της αξιόλογες προσωπικότητες και ηρωικές μορφές του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, αφήνοντάς μας μια ιδιαίτερα ευαίσθητη προσέγγιση των γυναικείων μορφών του απελευθερωτικού έπους της Κύπρου.  Μέσα από το συνολικό έργο και την προσφορά της, η Μαρούλα Βιολάρη-Ιακωβίδου αναδεικνύεται ως ένας από τους πνευματικούς ανθρώπους μας που αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση.
Η ποιητική συλλογή «Αντιφώνηση» είναι απόσταγμα της προσήλωσης της συγγραφέως στις ανθρώπινες σχέσεις και τους οικογενειακούς δεσμούς, ενώ το μυθιστόρημα «Το Δωμάτιο 22, ένα Χρονικό» έχει γραφεί στη μνήμη ενός 19χρονου νέου με καταγωγή από τα Σπήλια, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στη Μακεδονία, κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου και μεταφέρει επίσης βιωματικές γνώσεις από το οικείο περιβάλλον της συγγραφέως. Τα φέρνει κοντά μας ο δραστήριος εκδοτικός οίκος Εν ΤύποιςΔεν θα επεκταθώ ωστόσο διότι θα ακολουθήσει η έγκριτη παρουσίασή τους από την κυρία Χρυσόθεμις Χατζηπαναγή, Πρόεδρο του Ελληνικού Πνευματικού Ομίλου Κύπρου και τον Επίκουρο Καθηγητή Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Πέτρο Παπαπολυβίου.
Καταλήγοντας θέλω να επισημάνω ότι η έκδοση και κυκλοφορία ενός βιβλίου είναι πάντα μια καλή είδηση. Όταν όπως απόψε μιλάμε για δύο βιβλία, έχουμε δύο καλές ειδήσεις. Συγκεφαλαιώνοντας, μαζί και με τα προηγούμενα έργα της συγγραφέως, έχουμε μια πολύτιμη προσφορά για την οποία και την ευχαριστούμε. Γι’ αυτόν τον λόγο, συγχαίροντας και πάλι την Πρόεδρο και τα Μέλη του Ελληνικού Πνευματικού Ομίλου Κύπρου για την αποψινή εκδήλωση, θέλω να ευχηθώ στην κυρία Μαρούλα υγεία και προσωπική ευτυχία και την προσδοκία όλων μας ότι θα συνεχίσει την ανθηρά πνευματική δράση της, δίνοντάς μας αράδες που προσθέτουν στον ψυχικό κόσμο του ανθρώπου, ενισχύουν τις αντοχές που χρειάζεται ο σημερινός κόσμος απέναντι στην ισοπέδωση και μια φανταχτερή πανσπερμία που συχνά μας κάνει να χάνουμε τη σύνδεση με τις βασικές αξίες του ανθρώπου.