26/11/18

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην εκδήλωση για τη Μέρα Μνήμης Κρατητηρίων

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην εκδήλωση για τη Μέρα Μνήμης Κρατητηρίων, χθες

Πιστοί στο ιστορικό καθήκον μας, με αισθήματα σεβασμού και ευγνωμοσύνης παρευρισκόμαστε για ακόμη μια χρονιά στα Κρατητήρια της Κοκκινοτριμιθιάς για να τιμήσουμε τους ηρωικούς αγωνιστές του 1955-59 και να μνημονεύσουμε την αυταπάρνηση και το αξιοθαύμαστο πνεύμα αντίστασης που επέδειξαν και σε τούτο τον ιερό χώρο.
Ο Κυπριακός Ελληνισμός, προσηλωμένος στις αξίες και τα ιδανικά του έθνους που καλλιέργησαν την ψυχή και το φρόνημα του, θεώρησε ως ύψιστη υποχρέωση και πράξη καθήκοντος προς την πατρίδα τη συμμετοχή του στον Αγώνα που διεξήγαγε η ΕΟΚΑ με στόχο την αποτίναξη του Αγγλικού ζυγού.
Αφιερωμένος ολοκληρωτικά στον ασίγαστο πόθο της εθνικής του αποκατάστασης και την ελεύθερη ενάσκηση των κυριαρχικών του δικαιωμάτων, ο λαός της Κύπρου μέσα από τη μεστή φιλοπατρίας δράση που ανέπτυξε στο σύνολο του, τις συλλογικές πράξεις ηρωισμού και τις ανυπολόγιστες του θυσίες, διαφύλαξε την εθνική αξιοπρέπεια της πατρίδος, αναδεικνύοντας την επαναστατική αυτή τετραετία σε ορόσημο και κορυφαίο γεγονός της νεότερης ιστορίας του.
Μία επαναστατική τετραετία κατά τη διάρκεια της οποίας τα πεδία των μαχών, τα κρησφύγετα, οι αγχόνες και οι φυλακές, αναδείχθηκαν σε επάλξεις αγωνιστικότητας και απτά δείγματα του ηθικού μεγαλείου ενός λαού, ο οποίος διεκδίκησε δυναμικά το αναφαίρετο δικαίωμα του για ανεξαρτησία.
Παραμένοντας πιστοί στην εκπλήρωση του υψηλού χρέους που ανέλαβαν, οι αγωνιστές, με απόλυτη ελευθερία βούλησης, μετουσίωσαν στους χώρους αυτούς σε πράξη τον όρκο που έδωσαν προς την πατρίδα, στεκόμενοι με γενναιότητα απέναντι στα όποια καταπιεστικά μέτρα του Άγγλου δυνάστη και απαντώντας με ηρωική αντίσταση και μέχρι θανάτου αντοχή στη βάρβαρη φρικαλεότητα των βασανιστηρίων του.
Και είναι ακριβώς αυτή η δική τους αφοσίωση στο δίκαιο του αγώνα και η αυτοπροαίρετη αλύγιστη στάση τους μπροστά στην αυθαιρεσία των Βρετανών, που πρόσθεσαν μια καινούρια εποποιία στους αγώνες του Ελληνισμού για την κατάκτηση της ελευθερίας του και θεμελίωσαν την Κυπριακή Δημοκρατία.
Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες,
Ο Απελευθερωτικός Αγώνας της ΕΟΚΑ, ως συνέπεια της συνείδησης του χρέους προς την πατρίδα, ενισχύει την πίστη και το φρόνημα όλων μας για τη συνέχιση του δικού μας εθνικού αγώνα και υπομιμνήσκει ως παρακαταθήκη το χρέος που έχουμε όσον αφορά την αποκατάσταση της δικαιοσύνης στην πατρίδα μας.
Εκείνο για το οποίο θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω είναι ότι η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος, παραμένει για την παρούσα διακυβέρνηση ύψιστη προτεραιότητα.
Είχα την ευκαιρία πρόσφατα να προβώ σε μία εκτενή ενημέρωση τόσο επί της προόδου που υπήρξε στην τελευταία διαπραγματευτική διαδικασία, όσο και επί των σχετικών με την επανέναρξη της δυσκολιών.
Την ίδια στιγμή αναφέρθηκα στα θετικά καταγεγραμμένα σημεία που σημειώθηκαν στην κορύφωση της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κραν Μοντανά, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας μέσα από το περίγραμμα των έξι σημείων, μεταξύ άλλων αναγνώριζε την ανάγκη:
  • Τερματισμού των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων.
  • Κάθετης μείωσης από την πρώτη μέρα των κατοχικών στρατευμάτων και πρόνοιες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε οριστικό τερματισμό της παρουσίας τους.
  • Τέτοιες εδαφικές αναπροσαρμογές που να ικανοποιούν τις εύλογες προσδοκίες της ελληνοκυπριακής πλευράς.
  • Την ανάγκη επίτευξης λειτουργικής λύσης μέσω της εύρυθμης λειτουργίας του κράτους, κατά τρόπο που να διασφαλίζει την αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων.
Την ίδια στιγμή, για ακόμη μία φορά επαναβεβαίωσα την ειλικρίνεια των προθέσεων μας και τη δεδομένη θέση μας να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν, μη παραγνωρίζοντας, ως ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας κατέδειξε, την ανάγκη σωστής προετοιμασίας.
Λαμβάνοντας υπόψη το υφιστάμενο αδιέξοδο, μετέφερα πως ως υπεύθυνος ηγέτης οφείλω να αναλαμβάνω πρωτοβουλίες και να μην παραμένω αδρανής ούτως ώστε να μην διαιωνισθεί η απαράδεκτη τάξη πραγμάτων, η οποία συνεχώς οξύνεται λόγω των νέων τετελεσμένων που καταγράφονται στο υπό κατοχή βόρειο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Είναι σε αυτό το πλαίσιο που υπέβαλα μία πρόταση ως τροφή για σκέψη, σχετικά με την αποκέντρωση εξουσίας του κεντρικού ομοσπονδιακού κράτους, ζητώντας από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, αδογμάτιστα και χωρίς προκαταλήψεις να συνδιαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις οι οποίες θα οδηγήσουν σε ένα γόνιμο και δημιουργικό διάλογο, με στόχο την επίτευξη μίας διαρκούς και λειτουργικής λύσης.
Μίας πρότασης, η οποία εάν αντικριστεί καλοπροαίρετα από την τουρκοκυπριακή πλευρά και από την Τουρκία, αλλά ακόμη και από κύκλους εντός της ελληνοκυπριακής πλευράς, εκτιμώ πως μπορεί να μας οδηγήσει σε μία λειτουργική και βιώσιμη λύση.
Μία πρόταση, που δύναται να άρει την επιμονή της Τουρκίας για τη διατήρηση εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων και μόνιμη παρουσία στρατού, σε μια ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία πλήρως ανεξάρτητη μακριά από ξένες εξαρτήσεις.
Ευελπιστώ ότι η παρούσα πρόταση θα αντιμετωπισθεί θετικά, ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες επανέναρξης του διαλόγου, με απώτερο στόχο την επίτευξη μίας λύσης, η οποία, και επαναλαμβάνω, θα είναι λειτουργική και θα δημιουργεί τις συνθήκες συνδημιουργίας σε ένα περιβάλλον ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας.
Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες,
Ως έχω αναφέρει, η πραγματική απότιση φόρου τιμής σε ήρωες και αγωνιστές του ύψους του επικού αγώνα του 1955-59, είναι η εξεύρεση μιας λύσης που θα διασφαλίζει το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού στη γη των προγόνων του.
Αυτό είναι το χρέος όλων μας προκειμένου να δικαιώσουμε τον αγώνα και τη θυσία τους. Χρέος το οποίο ως Κυβέρνηση αγωνιζόμαστε για να το πράξουμε στο ακέραιο. Χρέος για το οποίο σας διαβεβαιώ ότι θα καταβάλω άοκνα το άπαν των δυνάμεων μου, μέχρι την τελική δικαίωση του αγώνα μας.