26/11/18

Μήνυμα Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων κας Ιωσηφίνας Αντωνίου για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της βίας των γυναικών – 25 Νοεμβρίου

Μήνυμα Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων κας Ιωσηφίνας Αντωνίου για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της βίας των γυναικών – 25 Νοεμβρίου

Η βία κατά των γυναικών, η οποία περιλαμβάνει εγκλήματα που επηρεάζουν δυσανάλογα τις γυναί­κες, όπως οι σεξουαλικές επιθέσεις, οι βιασμοί και η ενδοοικογενειακή βία, συνιστά παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των γυναικών όσον αφορά την αξιοπρέπεια, την ισότητα και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη.
Ως Επίτροπος Ισότητας των Φύλων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της βίας των γυναικών στις 25 Νοεμβρίου, στέλνω το μήνυμα για μηδενική ανοχή στη βία κατά των γυναικών. Οφείλουμε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου το ανθρώπινο δικαίωμα να ζει κανείς χωρίς φόβο να υποστεί βία, να είναι κορυφαίο και αναφαίρετο. Οφείλουμε όλοι να καλλιεργήσουμε τη συνείδηση της μη βίας και της μηδενικής ανοχής σε περιστατικά σωματικής βίας και εξαθλίωσης της ανθρώπινης προσωπικότητας.
Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, η οποία κυρώθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία τον Νοέμβριο του 2017, αποτελεί θεωρούμε το πρώτο νομικά δεσμευτικό μέσο διεθνώς, το οποίο δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για την πρόληψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, την προστασία των θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και τον τερματισμό της ατιμωρησίας των δραστών.
Η 25η Νοεμβρίου είναι μια μέρα περισυλλογής, αυτοκριτικής και υπενθύμισης ότι ένα μεγάλο ακόμη ποσοστό γυναικών, βιώνει τη σωματική, τη λεκτική και τη ψυχολογική βία με τον πλέον αποκρουστικό και βάναυσο τρόπο.