21/11/18

Δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ για την κάρτα φιλάθλου

Δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ για την κάρτα φιλάθλου

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, προέβη σήμερα Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018, στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος Ραδιοφώνου του ΡΙΚ, σε δηλώσεις για την εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου για είσοδο στα ποδοσφαιρικά γήπεδα της χώρας.
Το πλήρες κείμενο των σχετικών ερωτοαπαντήσεων, έχει ως ακολούθως:
«Ερώτηση: Έχετε ενημερωθεί για τη συνάντηση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου;
Απάντηση: Έχω διαβάσει την ανακοίνωση, η οποία λέει ότι θα ζητήσουν συνάντηση. Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι κάποια σωματεία, αναγνωρίζοντας την ορθότητα της εφαρμογής του μέτρου της κάρτας φιλάθλου, εισηγήθηκαν αυτή η κάρτα να εκδίδεται από τα ίδια τα σωματεία, τα οποία θα τηρούν επίσης το αρχείο και θα παρέχουν πρόσβαση και στην Αστυνομία για σκοπούς διερεύνησης υποθέσεων που σχετίζονται με τη βία στα γήπεδα. Αυτή ήταν και η αρχική πρόταση που περιλαμβανόταν στο νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση. Εμείς θεωρούμε ότι η πρόταση που είχαμε καταθέσει ήταν ορθή καθώς ήταν και αποτέλεσμα μελέτης όπως αυτές εφαρμόζονται και σε άλλες χώρες. Έγινε αναφορά σ’ αυτή την πρόταση καταλήγοντας ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι θέσεις της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και πρέπει να γίνει νομοθετική ρύθμιση για τη βία στα γήπεδα. Επιπρόσθετα, θα πρέπει η Αστυνομία να έχει απρόσκοπτη πρόσβαση στο αρχείο χωρίς να υπάρχει δυνατότητα αλλοίωσής του από αυτούς που θα τηρούν το αρχείο. Διευκρινίζω ότι αυτά τα μέτρα περιλαμβάνονται και στο αρχικό νομοσχέδιο όπως είχε κατατεθεί, ανεξάρτητα αν στη συνέχεια αυτό τροποποιήθηκε παρέχοντας στον ΚΟΑ τη δυνατότητα να εκδίδει την κάρτα φιλάθλου και να τηρεί το αρχείο.
Ερώτηση: Γιατί όμως έγιναν αυτές οι αλλαγές; Τα σωματεία δεν ήθελαν να τηρούν το μητρώο;
Απάντηση: Ακριβώς. Υπήρξε αντίδραση από τα ίδια τα σωματεία, τα οποία δεν ήθελαν να τηρούν το μητρώο. Θα ήθελα επίσης να αναφέρω ότι το κάθε σωματείο θα εξέδιδε την κάρτα φιλάθλου και αν κάποιος δεν ήθελε να πάει σε σωματείο για να πάρει κάρτα φιλάθλου (διότι μπορεί κάποιος να μην ήθελε να δηλώσει οτιδήποτε σε σχέση με το σωματείο που υποστηρίζει) θα μπορούσε να πήγαινε στον ΚΟΑ. Ο ΚΟΑ θα εξέδιδε κάρτα φιλάθλου και θα τηρούσε δικό του αρχείο. Με τη συζήτηση που έγινε και την αντίδραση των σωματείων, αποφασίστηκε η κάρτα να εκδίδεται μόνον από τον ΚΟΑ και έγινε και εισήγηση να παραχωρηθεί η δυνατότητα στον ΚΟΑ να αναθέσει στην ΚΟΠ να εκδίδει την κάρτα για να αποφευχθούν όλες εκείνες οι διαδικασίες των δημόσιων προσφορών, που είναι χρονοβόρες και είχαν αποτέλεσμα για 4 χρόνια να προσπαθεί ο ΚΟΑ να εκδώσει κάρτα φιλάθλου. Αυτή η εισήγηση όμως δεν έγινε δεκτή από την ΚΟΠ.