1/11/18

Χαιρετισμός Διευθύντριας ΓΤΠ κ. Σόφης Μιχαηλίδου στα εγκαίνια του Ερευνητικού Κέντρου ΓΤΠ – Αγίας Νάπας

Χαιρετισμός Διευθύντριας ΓΤΠ κ. Σόφης Μιχαηλίδου στα εγκαίνια του Ερευνητικού Κέντρου ΓΤΠ – Αγίας Νάπας

Η διατήρηση και ελεύθερη διάχυση του υλικού του Αρχείου μας αποτελεί βασικό πυλώνα της αποστολής και του οράματος του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών. Ευθύνη μας αποτελεί η προώθηση της ελευθερίας της μετάδοσης πληροφοριών, η διασφάλιση της συνέχισης της υφιστάμενης και της παλιάς γνώσης μέσω της αρχειοθέτησης, της Ιστορίας και του πολιτισμού μέσω της ελεύθερης πρόσβασης στην ψηφιοποιημένη πληροφόρηση, τον έντυπο Τύπο, το φωτογραφικό και άλλο επικοινωνιακό περιεχόμενο.
Το Ερευνητικό Κέντρο Γ.Τ.Π. – Αγίας Νάπας είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αποκέντρωσης, αφού όλοι οι ερευνητές, οι πολίτες αλλά και οι πολυπληθείς επισκέπτες της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου αποκτούν εύκολη, άμεση και ελεύθερη πρόσβαση στον πλούτο του Αρχείου Κυπριακού Τύπου, αφού θα μπορούν πλέον να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση από την πόλη τους.
Το Αρχείο Εφημερίδων του Γ.Τ.Π. περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αρχεία ελληνόφωνων, αγγλόφωνων και τουρκόφωνων εφημερίδων, που εκδίδονται στην Κύπρο από το 1878. Άλλωστε, αυτόν ακριβώς τον σκοπό είχε και η πρόταση που υποβάλαμε από κοινού με το ΡΙΚ για το έργο «Ψηφιακός Ηρόδοτος ΙΙ» το οποίο έχει εισέλθει πλέον σε πορεία υλοποίησης και αποτελεί δίχως άλλο ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ιστορικής σημασίας, με στόχο την ψηφιοποίηση 140 χρόνων Ιστορίας και πολιτισμού του τόπου και των ανθρώπων μας.
Επίσης και ως αποτέλεσμα διαβούλευσης  μεταξύ των Οργανισμών του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι ειδικεύονται σε θέματα ψηφιακής ανάπτυξης, ανάδειξης και διαφύλαξης, δημιουργήθηκε η Εθνική Επιτροπή Ψηφιοποιήσης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με στόχο να αποκτήσει η Κύπρος μια ενιαία Στρατηγική. Με εξέχουσα τη συμβολή του Ψηφιακού Πρωταθλητή δρα Στέλιου Χειμώνα, έχει δημιουργηθεί πλέον μια σταθερή δυναμική που θα μας οδηγήσει στην ψηφιακή αναβάθμιση του πολιτιστικού τοπίου της Κύπρου.
Σημαντικό εργαλείο και πρόταση ψηφιακής στρατηγικής για τον πολιτισμό στην Κύπρο αποτελεί μελέτη που κατέγραψε την ισχύουσα κατάσταση σε ό,τι αφορά στην ψηφιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου της Κύπρου.  Η μελέτη αυτή πρότεινε, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός «Εθνικού Αποθετηρίου» που θα φιλοξενήσει το συνολικό ψηφιακό υλικό της Κύπρου, με αποτέλεσμα μια ολοκληρωμένη και ισόρροπη εικόνα της πολιτισμικής μας ταυτότητας.
Σήμερα μπορώ να σας ανακοινώσω πως ο ανάδοχος-αιτητής  του ευρωπαϊκού προγράμματος που θα συγχρηματοδοτήσει με πέραν των 500.000 χιλιάδων ευρώ τη δημιουργία του εθνικού αυτού αποθετηρίου ψηφιοποιημένου πολιτισμού, είναι το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών. Όλα αυτά με κάνουν να νιώθω ιδιαίτερη υπερηφάνεια, αφού με αυτές τις δράσεις το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ως φορέας επικοινωνίας της Κυπριακής Δημοκρατίας δηλώνει και εμπράκτως το «παρών» της Κυβέρνησης σε αυτή την προσπάθεια.
Τίποτα όμως δεν θα μπορούσε να γίνει εφικτό χωρίς την εμπλοκή και συνεισφορά των τοπικών παραγόντων, και για αυτό θέλω να ευχαριστήσω το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγίας Νάπας, τόσο για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε όσο και για την παραχώρηση του προσωπικού και χώρου του πολύ όμορφου Μουσείου Θάλασσα,  όπου στεγάζεται πλέον το Ερευνητικό Κέντρο του Γραφείου μας.
Θέλω να διαβεβαιώσω τον Διευθυντή του Μουσείου κ. Φώτο Κίκιλλο και την ομάδα των συνεργατών του, πως πλέον αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της οικογένειας του Γ.Τ.Π. Τους ευχαριστώ από καρδιάς για όλα όσα έχουν κάνει, μαζί με τη δική μου ομάδα αποτελούμενη από τους Αγγελική, Ελέγκω, Τηλέμαχο, Στέλλα, και Γιάννη, για τη δημιουργία του Κέντρου Τύπου αλλά και για τη σημερινή ημέρα. Επίσης ευχαριστώ τον Χρίστο Αβραμίδη για τη δημιουργία της έκθεσης που μας αγκαλιάζει.
Ιδιαίτερα όμως θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο Δήμαρχο κ. Γιάννη Καρούσο για την προσωπική του εμπλοκή και πίστη στην προσπάθεια αυτή, αφού με τη δημιουργία του Ερευνητικού Κέντρου όχι μόνο εξυπηρετούνται οι δημότες της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου αλλά δηλώνει ο ίδιος έμπρακτα το παρών του στη διαφύλαξη, την προβολή και στη δημιουργία Ιστορίας και πολιτισμού της Κύπρου μας.
Εγκαίνια του Κέντρου Τύπου Γ.Τ.Π. - Δήμου Αγίας Νάπας θα τελέσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.  Ο φίλος Πρόδρομος Προδρόμου αποτελεί για εμάς έναν ειλικρινή και διαχρονικό συνεργάτη στην προστασία των πολιτιστικών και ιστορικών στοιχείων, αφού αντιλαμβάνεται πλήρως πόσο απαραίτητη είναι, ως το νήμα που δένει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον του τόπου και των ανθρώπων μας.
Κύριε Προδρόμου,  σας ευχαριστώ από καρδίας.