2/5/18

Χαιρετισμός του Προεδρικού Επιτρόπου κ. Φώτη Φωτίου σε εκδήλωση του Ομίλου Γυναικών Επαρχίας Κερύνειας

Χαιρετισμός του Προεδρικού Επιτρόπου κ. Φώτη Φωτίου σε εκδήλωση του Ομίλου Γυναικών Επαρχίας Κερύνειας

Χαίρομαι ιδιαίτερα για την ευκαιρία να απευθύνω και τον δικό μου χαιρετισμό στην ωραία αυτή εκδήλωση του Ομίλου Γυναικών Επαρχίας Κερύνειας, η οποία φέτος είναι αφιερωμένη στο Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Είναι πολύ σημαντικό, προσφυγικές οργανώσεις και φορείς να προβάλλουν την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους ως ενοποιητικού στοιχείου με την εθνική ταυτότητα, την καταγωγή, τις ρίζες, τις αξίες και τις παραδόσεις μας.
Δεν ξεχνούμε την κατεχόμενη μας γη, δεν ξεχνούμε και δεν παραγράφουμε την ιστορία μας, και διεκδικούμε πάντα την ελεύθερη και ασφαλή επιστροφή στις πατρογονικές μας εστίες, στους τόπους που μας κληροδότησαν οι πρόγονοι μας, εκεί που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν τόσοι και τόσοι συμπατριώτες μας για την προάσπιση της ελευθερίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας, όπως και για την διεκδίκηση των αναφαίρετων δικαίων και δικαιωμάτων μας.
Θα ήθελα να συγχαρώ ιδιαίτερα την Πρόεδρο του Ομίλου Γυναικών Επαρχίας Κερύνειας κυρία Ελένη Κολιού, όπως και όλες τις Κερυνιώτισσες – μέλη του Ομίλου για την αφιέρωση φέτος της ετήσιας κοινωνικής τους εκδήλωσης στο Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Είναι κάτι που ασφαλώς δείχνει την υπευθυνότητα της δράσης του Ομίλου σύμφωνα με τους στόχους και τις επιδιώξεις του, που δεν είναι άλλες παρά η διατήρηση της εθνικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η ενίσχυση του αγώνα για απελευθέρωση και επιστροφή, καθώς και η διατήρηση και σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Κερυνειωτών.
Κυρίες και κύριοι,
Το 2018 ορίστηκε ως Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς για πρώτη φορά στα χρονικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που υποδηλώνει τη σημασία που αποδίδεται στον πολιτισμό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, εξαιτίας και των διαφόρων προκλήσεων που δέχεται η Ευρώπη κατά τα τελευταία ιδιαίτερα χρόνια.
Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, «ο πολιτισμός πλέον θεσμοθετείται και εκλαμβάνεται ως ξεχωριστός τομέας, με στόχο την κοινωνική συνοχή, την ισότητα, την αποδοχή των μειονοτήτων και της διαφορετικότητας, για ένα καλύτερο μέλλον, που θα στηρίζεται στο παρελθόν μας, το οποίο πρωτίστως οφείλουμε», ως Ευρώπη, «να προστατεύσουμε».
«Ζητούμενο», προστίθεται, «είναι η δημιουργία στρατηγικής από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Πολιτισμό, και η οικονομική ενίσχυση, με απώτερο σκοπό τη διατήρηση και ανάδειξη της κληρονομιάς του κάθε κράτους μέλους, που όμως είναι και κοινή μας κληρονομιά, και αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία αναπτύχθηκε ο ευρωπαϊκός πολιτισμός εν γένει».
Έτσι, το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς έχει ως στόχο να ενθαρρύνει περισσότερα άτομα να ανακαλύψουν και να ενστερνιστούν την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης, και να ενισχύσει την αίσθησή τους ότι ανήκουν σε έναν κοινό ευρωπαϊκό χώρο. Το σύνθημα του Έτους είναι: «Η κληρονομιά μας: όταν το παρελθόν συναντά το μέλλον».
Στο πλαίσιο αυτό, έχουν προγραμματιστεί σε όλη την Ευρώπη διάφορες πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις, που έχουν ως στόχο να δώσουν τη δυνατότητα στους πολίτες να γνωρίσουν καλύτερα την πολιτιστική τους κληρονομιά και να συμμετάσχουν πιο ενεργά στη διατήρησή της.
Η πολιτιστική κληρονομιά διαμορφώνει την ταυτότητά μας και την καθημερινή μας ζωή, καθώς αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των πόλεων, των φυσικών τοπίων και των αρχαιολογικών χώρων της Ευρώπης. Δεν βρίσκεται μόνο στη λογοτεχνία, στην τέχνη και στα αντικείμενα, αλλά και στις παραδοσιακές τέχνες που μαθαίνουμε από τους προγόνους μας, στις ιστορίες που αφηγούμαστε στα παιδιά μας, στις γεύσεις που μοιραζόμαστε και στις ταινίες που βλέπουμε και στις οποίες αναγνωρίζουμε τους εαυτούς μας.
Η πολιτιστική κληρονομιά έχει οικουμενική αξία για όλα τα άτομα, τις κοινότητες και τις κοινωνίες. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να διατηρηθεί και να κληροδοτηθεί στις μελλοντικές γενιές και  να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης.
Στο σκεπτικό της προκήρυξης του 2018 ως Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς υπογραμμίζεται ενδεικτικά και το εξής:
Ότι μέσα από τη μελέτη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μπορούμε να ανακαλύψουμε την πολυμορφία μας και να ξεκινήσουμε διαπολιτισμικό διάλογο σχετικά με ό,τι έχουμε κοινό. Με ποιον άλλο καλύτερο τρόπο μπορούμε να εμπλουτίσουμε τη ζωή μας από το να ερχόμαστε σε επαφή με κάτι τόσο θεμελιώδες για την ταυτότητά μας;
Είναι κοινή παραδοχή ότι τα σημαντικά πολιτιστικά αγαθά μιας χώρας είναι ταυτόχρονα συστατικά του πολιτισμού ολόκληρης της οικουμένης. Με θεμέλιο τον πολιτισμό, η ανθρωπότητα μπορεί να συνεργάζεται και να συμπορεύεται. Αναμφίβολα ο πολιτισμός μπορεί να συμβάλει στην οικοδόμηση της ειρήνης πάνω στην οποία βασίστηκε και η ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης.
Είναι στο πλαίσιο όλων αυτών που η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τη σημασία του πολιτισμού για την πρόοδο ολόκληρης της κοινωνίας προχώρησε στη σύσταση Επιτροπής, που θα ετοιμάσει εμπεριστατωμένη μελέτη για τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού. Η προσπάθεια αυτή αποσκοπεί στον σχηματισμό αυτόνομης διοικητικής δομής για τον πολιτισμό, μέσω μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής, που θα ενθαρρύνει την πνευματική ανάπτυξη και δημιουργία και θα αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.
Το σίγουρο είναι, ότι δεν πρέπει να αφήσουμε την πολιτιστική κληρονομιά να παρακμάσει, να υποβαθμιστεί ή να καταστραφεί. Για μας στην Κύπρο, οι λόγοι είναι ακόμα πιο πολλοί και σημαντικοί. Συνδέονται με το εθνικό μας θέμα, την καταστροφή που επέφερε η τουρκική εισβολή, την προσπάθεια παραγραφής της ιστορίας μας με την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και, ακόμα, την προσπάθεια ισλαμοποίησης των πάντων στα κατεχόμενα.
Έτσι, έχουμε ιδιαίτερους λόγους να συμμετέχουμε σε αυτή την πανευρωπαϊκή προσπάθεια για την πολιτιστική κληρονομιά, αναδεικνύοντας τη δική μας κληρονομιά και ως καθοριστικό παράγοντα για την εθνική και φυσική μας επιβίωση.
Ολοκληρώνοντας, συγχαίρω και πάλι για τη διοργάνωση της εκδήλωσης και εύχομαι κάθε καλό για τη συνέχεια στην Πρόεδρο και τα μέλη του Ομίλου Γυναικών Επαρχίας Κερύνειας, και, βέβαια, στην αξιότιμη Πρώτη Κυρία που έχει θέσει υπό την αιγίδα της την εκδήλωση, και όλους εσάς που παρευρίσκεστε.