2/5/18

Χαιρετισμός Υπουργού Εργασίας κας Ζέτας Αιμιλιανίδου στο 19ο Ετήσιο Συνέδριο που διοργανώνει το ΕΣΣΕ Λάρνακας

Χαιρετισμός Υπουργού Εργασίας κας Ζέτας Αιμιλιανίδου στο 19ο Ετήσιο Συνέδριο που διοργανώνει το ΕΣΣΕ Λάρνακας

Eυχαριστώ για την πρόσκληση του Προέδρου και των μελών της Διοικούσας Επιτροπής του Επαρχιακού Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού Λάρνακας για να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας και να θέσω υπό την αιγίδα μου το συνέδριο που διοργανώνετε. Είμαι σίγουρη ότι σήμερα θα ακουστούν πολύ σημαντικές εισηγήσεις, θα γίνει εποικοδομητική συζήτηση και θα μοιραστούμε εμπειρίες και καλές πρακτικές, ούτως ώστε οι συμμετέχοντες να λάβουν ενημέρωση για τον Κώδικα Χρηστής Διοίκησης Συμπεριφοράς και Δεοντολογίας των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, αλλά και να θέσουν τυχόν εισηγήσεις ή προβληματισμούς τους σε σχέση με την εφαρμογή του.
Θα ήταν παράλειψη, να μην συγχαρώ ιδιαίτερα τους φίλους εθελοντές του Επαρχιακού Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού Λάρνακας για τη διοργάνωση του συνεδρίου.
Όπως έχει αναφερθεί και στην 7η Σύνοδο της Κοινωνίας των Πολιτών που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα και πραγματεύτηκε το ίδιο θέμα, η εφαρμογή των Κανόνων Χρηστής Διοίκησης είναι θέμα που χρειάζεται να απασχολήσει επισταμένα, όλες τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ανεξαρτήτως των υπηρεσιών που προσφέρουν.
Ο «Κώδικας Χρηστής Διοίκησης, Συμπεριφοράς και Δεοντολογίας» που έχει εκδώσει το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού αποτελεί ένα    βοηθητικό εργαλείο στο οποίο μπορεί ο κάθε εθελοντής να προστρέξει για να εξεύρει λύσεις σε θέματα που τον απασχολούν, αλλά και καθοδήγηση ως τη λήψη ορθών αποφάσεων.
Είναι ευρέως αναγνωρισμένο ότι το εθελοντικό κίνημα συμβάλει στην αντιμετώπιση κοινωνικών και άλλων αναγκών της Κυπριακής Κοινωνίας και η δράση του είναι αδιαμφισβήτητα πολύ σημαντική. Από την άλλη, θα πρέπει οι εθελοντές να διασφαλίζουν ότι οι ενέργειες και οι αποφάσεις τους συνοδεύονται πάντα από διαφάνεια και πιστή εφαρμογή των κανόνων χρηστής διοίκησης. Η εφαρμογή αυτών των κανόνων δεν έχει μόνο ως αποτέλεσμα την παροχή σωστών και ποιοτικών υπηρεσιών, αλλά συνάμα είναι ένας τρόπος ώστε να διασφαλίζονται οι ενέργειες των εθελοντών ως προς τη νόμιμη κατεύθυνση και να είναι αξιόπιστες και αμερόληπτες.
Όπως ήδη γνωρίζετε, το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, εμπλέκεται στα θέματα που αφορούν στην επιχορήγηση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που παρέχουν υπηρεσίες γενικού οικονομικού συμφέροντος, στον τομέα της κοινωνικής φροντίδας και οι επιχορηγήσεις αυτές δίνονται μετά από προϋποθέσεις που σχετίζονται με τη λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΜΚΟ αλλά και του προγράμματος. Συγκεκριμένα το Κρατικών Ενισχύσεων, ορίζει ως κριτήριο για την έγκριση παροχής κρατικής ενίσχυσης, ότι ο Φορέας που θα υποβάλει αίτηση θα πρέπει να διασφαλίζει τη  νομιμότητα και την τήρηση των κανόνων χρηστής διοίκησης όπως αυτοί προβλέπονται στη Κυπριακή Νομοθεσία.
Ήδη από την εμπειρία μας στα πλαίσια αξιολόγησης των αιτήσεων για κρατική ενίσχυση γνωρίζουμε αρκετούς Φορείς οι οποίοι  ήδη εφαρμόζουν τα προαναφερόμενα και για το λόγο αυτό τους συγχαίρουμε.
Με την ευκαιρία θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς όλες τις μη κυβερνητικές οργανώσεις μέλη του Επαρχιακού Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού Λάρνακας για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρουν στο συνάνθρωπο τους και να σας διαβεβαιώσω ξανά ότι, η Κυβέρνηση και ιδιαίτερα το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή συμπαράσταση και στήριξη προς τους οργανωμένους Φορείς και τις Μη Κυβερνητικές οργανώσεις.
Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες σας και κηρύττω την έναρξη του 19ου Ετήσιου Συνεδρίου του Ε.Σ.ΣΕ Λάρνακας