10/5/18

Υπουργός Γεωργίας: Με σωστή κατανομή ποσοτήτων νερού θα καλυφθούν οι ανάγκες

Υπουργός Γεωργίας: Με σωστή κατανομή ποσοτήτων νερού θα καλυφθούν οι ανάγκες

Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει συνεννόηση ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να γίνει ιεράρχηση προτεραιοτήτων ως προς την κατανομή νερού για την ικανοποίηση των αναγκών που υπάρχουν, τόνισε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής. Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Υπουργός ανέφερε ότι φέτος διανύουμε την τρίτη χρονιά ανομβρίας, με τα αποθέματα στα φράγματα να είναι τα λιγότερα που είχαμε την τελευταία δεκαετία μετά από το 2008, χρονιά όπου η Κυπριακή Δημοκρατία αναγκάστηκε να φέρει νερό με δεξαμενόπλοια από το εξωτερικό.
Άρα, επισήμανε, η υποχρέωση του Υπουργείου είναι με υπευθυνότητα να μελετήσει τις δυνατότητές μας και σε συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ιδιαίτερα με τους αγρότες, να καθορίσει πόσο νερό και πώς θα κατανεμηθεί για την ικανοποίηση των σημαντικότερων αναγκών. Σίγουρα οι ανάγκες είναι περισσότερες από τις διαθέσιμες ποσότητες για αυτό πρέπει να γίνει μια σωστή ιεράρχηση είπε.
Υπογράμμισε ακόμη, ότι φέτος θα έχουμε περικοπές στην άρδευση αλλά όχι στην ύδρευση. Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος Υπουργός σημείωσε ότι η συμβουλευτική επιτροπή διάθεσης υδάτινων πόρων συμφώνησε σε περικοπές στην άρδευση της τάξης του 30% σε σχέση με πέρσι.
«Με τις διαθέσιμες ποσότητες νερού αυτή τη στιγμή καλύπτονται οι ανάγκες για ύδρευση, για τις κτηνοτροφικές μας μονάδες και για τις μόνιμες καλλιέργειες ώστε να συντηρηθούν τα δέντρα. Προτεραιότητά μας αποτελεί και η παροχή νερού στα θερμοκήπια, ενώ για τις εποχιακές καλλιέργειες θα διανεμηθεί μειωμένη ποσότητα νερού» ανέφερε.
Διαβεβαίωσε μάλιστα, ότι το Υπουργείο δεν μένει σε καμία περίπτωση με σταυρωμένα χέρια και αναγνωρίζει ότι πρέπει να στηρίξει τους γεωργούς. Ήδη, τόνισε, το Υπουργείο ετοιμάζει αίτημα προς τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να εξασφαλιστεί επιπρόσθετη στήριξη για αποζημιώσεις.
Όσον αφορά τη δημιουργία νέων μονάδων αφαλάτωσης, ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι ήδη βρισκόμαστε στη διαδικασία δημιουργίας αφαλάτωσης στην Πάφο, ενώ το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόσφατα την έναρξη διαπραγμάτευσης με τις μονάδες αφαλάτωσης στην Επισκοπή και το Βασιλικό για σημαντική αύξηση της δυναμικότητάς τους.
Προγραμματίζονται κινήσεις για να αυξήσουμε τις δυνατότητές μας, τα αποθέματά μας και το ισοζύγιο που έχουμε στη διάθεσή μας και ευελπιστώ ότι μέσα από αυτές και άλλες ενέργειες θα βελτιώσουμε κατά πολύ την υφιστάμενη κατάσταση σημείωσε ο κ. Καδής. Εξάλλου, πρόσθεσε, εντός του Μαΐου θα παρουσιάσουμε ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου μια ολοκληρωμένη πρόταση με άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, τα οποία θα στηρίξουν την προσπάθεια μας να έχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επάρκεια σε νερό.
Σε σχέση με το ζήτημα της διαχείρισης των πυρκαγιών, ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι με βάση δεδομένα που παρουσιάστηκαν πρόσφατα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που είμασταν πέρσι την ίδια περίοδο, τόσο ως προς τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, όσο και ως προς την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού και των εθελοντών μας.
«Οφείλω να αναφέρω, στο σημείο αυτό, ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης των δασοπυροσβεστών και πυροφυλάκων, ενώ ήδη ξεκίνησε και συνεχίζεται η εκπαίδευση του προσωπικού στη δασοπυρόσβεση. Επιπλέον, όλα τα πυροσβεστικά οχήματα του Τμήματος Δασών έχουν ελεγχθεί και συντηρηθεί και βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα στους διάφορους δασικούς σταθμούς. Αναμένεται ακόμα, να παραληφθούν καινούργια μεγάλα πυροσβεστικά οχήματα, καθώς και νέα πυροσβεστικά οχήματα μεσαίου μεγέθους» σημείωσε ο κ. Υπουργός.
Ωστόσο, ενώ έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της εκδήλωσης και επέκτασης των πυρκαγιών, όπως ανέφερε ο κ. Καδής, ο ανθρώπινος παράγοντας παίζει σημαντικό ρόλο. Ως εκ τούτου, έκανε έκκληση στο κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό καθώς φέτος προδιαγράφεται μια δύσκολη χρονιά λόγω της ανομβρίας, των υψηλών θερμοκρασιών, της ξηρασίας κλπ.