20/4/18

Αναφορά Προέδρου Βουλής στο θάνατο του πρώην βουλευτή Μ. Κυπριανού, στις επετείους του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών στην Ελλάδα και τη γενοκτονία των Αρμενίων

Αναφορά Προέδρου Βουλής στο θάνατο του πρώην βουλευτή Μ. Κυπριανού, στις επετείους του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών στην Ελλάδα και τη γενοκτονία των Αρμενίων

Προ ημερησίας διατάξεως θα ήθελα να αναφερθώ στο θάνατο ενός πρώην μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων, του Μιχαλάκη Κυπριανού.
Ο Μιχαλάκης Κυπριανού γεννήθηκε στη Μόρφου το 1937, σπούδασε νομικά στο Ηνωμένο Βασίλειο και εργάστηκε ως δικηγόρος τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στη Γενική Εισαγγελία. Ο αποβιώσας διετέλεσε βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας του Δημοκρατικού Κόμματος από το 1991 μέχρι το 1996 και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας.  Πέραν των πολιτικών του δραστηριοτήτων αναμείχθηκε ενεργά στον αθλητισμό και στην παιδεία.  Διετέλεσε πρόεδρος της Ανώτατης Δικαστικής Επιτροπής Αθλητισμού και της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και μέλος του Εφετείου της ΟΥΕΦΑ και του διαχειριστικού συμβουλίου της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Προ ημερησίας διατάξεως θεωρώ επίσης χρέος μου να αναφερθώ σε δύο θλιβερές επετείους.
Αύριο συμπληρώνονται πενήντα ένα χρόνια από το πραξικόπημα των συνταγματαρχών και την κατάλυση της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Τα επτά χρόνια που διήρκεσε το στυγνό δικτατορικό καθεστώς σημαδεύτηκαν με μαζικές συλλήψεις, βασανισμούς, φυλακίσεις, δολοφονίες και εξορίες όσων αντιστάθηκαν προασπιζόμενοι τη δημοκρατία στη γη που τη γέννησε.  Τελευταίο θύμα της χούντας των Αθηνών η πατρίδα μας, με το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή τον μαύρο Ιούλη του ’74. Τιμώντας σήμερα τους αγωνιστές της εθνικής αντίστασης, δηλώνουμε την ετοιμότητά μας να αγωνιστούμε για την προάσπιση των δημοκρατικών θεσμών, αλλά και για την απελευθέρωση της πατρίδας μας με μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.
Στις 24 Απριλίου του 1915 δόθηκε το έναυσμα στους Νεοτούρκους για εξόντωση του αρμενικού έθνους. Μέχρι και σήμερα η Τουρκία εξακολουθεί να προκαλεί χαρακτηρίζοντας τη δολοφονία ενάμισι εκατομμυρίου Αρμενίων ως εκτοπισμό και συνεχίζει αμετανόητα την πολιτική εξαφάνισης εθνικών μειονοτήτων με τις εγκληματικές της ενέργειες κατά των Κούρδων στη Συρία. Εμείς, ως αντιπρόσωποι του κυπριακού λαού, έχουμε καθιερώσει από το 1990 την 24η Απριλίου ως Εθνική Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Αρμενικού Έθνους και έχουμε εγκρίνει σχετικά ψηφίσματα. Σήμερα θα θέλαμε να καταδικάσουμε για πολλοστή φορά την πολιτική εθνοκάθαρσης και επεκτατισμού της Τουρκίας, να δηλώσουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας προς το φίλο αρμενικό λαό και να επαναλάβουμε για μια ακόμα φορά την έκκλησή μας προς τη διεθνή κοινότητα για παγκόσμια αναγνώριση και καταδίκη της γενοκτονίας των Αρμενίων.