20/4/18

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Χαμπιαούρη στο Ευρω-Μεσογειακό Φόρουμ Νεολαίας

Προσθήκη λεζάντας
Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Χαμπιαούρη στο Ευρω-Μεσογειακό Φόρουμ Νεολαίας

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω τη διοργάνωση του Ευρω-Μεσογειακού Φόρουμ Νεολαίας, με θέμα τη «Βιώσιμη Συμμετοχή και Ενεργό Πολιτότητα». Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία πραγματοποιείται από τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, ως Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Erasmus Plus: Νεολαία», σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, τον Δήμο Λάρνακας, το Europe Direct και τις Εθνικές Υπηρεσίες Νεολαίας της Ελλάδας, Ιταλίας και Πορτογαλίας.
Σκοπός της αξιόλογης αυτής προσπάθειας είναι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μεσογείου. Συγκεκριμένα, το Φόρουμ στοχεύει στην προώθηση της συμμετοχής και της ενεργούς πολιτότητας, όπως ακριβώς καταγράφονται μέσα στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Νεολαία 2010-2018, και αφορούν στην ευαισθητοποίηση των νέων γύρω από τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η συγκεκριμένη διοργάνωση επιδιώκει επίσης να δώσει έμφαση στον σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Κύπρος ως σταυροδρόμι ανάμεσα στην Γηραιά Ήπειρο και στη Μέση Ανατολή.
Φιλοξενούμενοι στο Φόρουμ είναι μαθητές από την Κύπρο καθώς και νέοι από το εξωτερικό, τους οποίους με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζουμε στο νησί μας. Το γεγονός αυτό δίνει πρόσθετη αξία στην όλη προσπάθεια, αφού επιτρέπει τη συνάντηση και την αλληλογνωριμία νέων ανθρώπων από διαφορετικές χώρες, μα κυρίως προσφέρει τη δυνατότητα για προβληματισμό και ανταλλαγή απόψεων γύρω από επίκαιρα και χρήσιμα θέματα.
Ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού επικροτούμε την υλοποίηση αξιόλογων διοργανώσεων, όπως η συγκεκριμένη, που προωθούν τη συνεργασία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και συμβάλλουν αποτελεσματικά στην καλλιέργεια του σεβασμού και του διαλόγου, προάγοντας τη δημοκρατία και την ειρήνη. Τέτοιου είδους δράσεις καθιστούν σαφές ότι τα κοινά προβλήματα, απαιτούν κοινές ενέργειες και στρατηγικές συμμαχίες.
Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στηρίζει ευρύτερα το έργο και τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλει ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, ώστε οι νέοι μας να έχουν ενεργό συμμετοχή και καθοριστικό ρόλο στα κοινωνικά δρώμενα. Έμπρακτη απόδειξη αποτελεί ο σχεδιασμός και η δημιουργία της Εθνικής Στρατηγικής για τη Νεολαία της Κύπρου, το περιεχόμενο της οποίας διαμορφώθηκε με δημοκρατικό και συμμετοχικό τρόπο από τους άμεσα επηρεαζόμενους.
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, αγαπητοί νέοι και νέες,
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και διεθνείς οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων και των Ηνωμένων Εθνών, συμμερίζονται την άποψη ότι οι νέοι αποτελούν το πιο δυναμικό κομμάτι κάθε εξελιγμένης κοινωνίας. Ως εκ τούτου οφείλουμε να ενισχύουμε και να ενδυναμώνουμε τους νέους, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις, ώστε να δρουν ευσυνείδητα, να εξελίσσονται και να προοδεύουν για τον εαυτό τους αλλά και για το κοινό καλό. Η ελπίδα και η αισιοδοξία εκφράζεται κυρίως μέσα από τα μάτια νέων, δημιουργικών ανθρώπων, με ήθος, όραμα και αποφασιστικότητα.
Έχουμε επίγνωση των σύγχρονων προκλήσεων που υπάρχουν, ωστόσο έχουμε και ανάγκη να ζήσουμε σε έναν καλύτερο κόσμο, που να διασφαλίζει τις αξίες της ισότητας, της αποδοχής, της δικαιοσύνης. Όλοι εσείς οι νέοι, ατομικά και συλλογικά, μπορείτε και πρέπει να αναλάβετε ως ενεργοί πολίτες πρωταγωνιστικό ρόλο στις κοινωνικές εξελίξεις.
Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου καθώς και όλους τους συνεργαζόμενους φορείς για την διοργάνωση του Ευρω-Μεσογειακού Φόρουμ. Θερμά συγχαρητήρια απευθύνω και στους συμμετέχοντες για το ενδιαφέρον αλλά και την εμπλοκή τους στην επιτυχία αυτής της προσπάθειας. Με τη βεβαιότητα ότι οι εργασίες του Φόρουμ θα υλοποιηθούν με κάθε επιτυχία, αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα πορίσματα των συζητήσεων σας.