14/3/18

Ομιλία Επιτρόπου Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών κ. Τίμη Ευθυμίου στη συνέντευξη Τύπου για θέματα επιδοτήσεων

Ομιλία Επιτρόπου Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών κ. Τίμη Ευθυμίου στη συνέντευξη Τύπου για θέματα επιδοτήσεων

Σας καλωσορίζουμε στη συνέντευξη Τύπου του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών.
Με μεγάλη ικανοποίηση σας πληροφορώ ότι οι στόχοι που είχαμε θέση για το έτος 2017, έχουν επιτευχθεί στο έπακρο. Και αυτό οφείλεται στη σκληρή δουλειά, εκ πρώτης της υπηρεσίας του ΚΟΑΠ και της αρμονικής συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων. Όραμα  μας οι αγρότες να νοιώθουν ότι ο Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών, είναι το στήριγμα τους, ο συμπαραστάτης τους και ο θεσμός που θα τους βοηθήσει στη δική τους ευημερία. Προσδοκία μας είναι, να επιτύχουμε να εκταμιευθεί για τους αγρότες μας το σύνολο των χρημάτων που παραχωρούνται, τόσο από κοινοτικούς, όσο και από εθνικούς πόρους, δίνοντας και το μήνυμα στην υπόλοιπη κοινωνία ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σύμμαχος των αγροτών και οικονομικός τους αιμοδότης.
Βεβαίως οι επιδοτήσεις δεν παραχωρούνται χαριστικά, αλλά στοχεύουν στην προώθηση συγκεκριμένων πολιτικών, που μέσα από την υλοποίηση τους, επωφελείται στο σύνολο της ολόκληρη η κοινωνία. Είναι για αυτό τον λόγο, που η Κοινή Αγροτική Πολιτική, διέπεται από ένα σύνολο νομοθεσιών και κανονισμών που θα πρέπει να ικανοποιούν ευλαβικά οι αγρότες μας, ώστε να καθίστανται δικαιούχοι αγροτικών επιδοτήσεων. Το νομικό αυτό πλαίσιο είναι ακόμα πιο αυστηρό όσον αφορά τους Οργανισμούς Πληρωμών, που σε περίπτωση μη επαρκούς επίβλεψης και επιβεβαίωσης τήρησης αυτών των κανόνων, τους επιβάλλονται τεράστιες οικονομικές διορθώσεις, οι γνωστές μας ποινές. Στο σημείο αυτό, με ιδιαίτερη χαρά σας πληροφορώ ότι, η Κύπρος κατάφερε τα τελευταία χρόνια να συγκαταλέγεται στα κράτη μέλη με τις χαμηλότερες δυνατό ποινές, περίπου στο 1/10 του μέσου Ευρωπαϊκού όρου.
Εντούτοις, ο Οργανισμός έχει θέσει ως πρωταρχικό του στόχο την επίτευξη μηδενικών ποινών και προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχει αρκετό έδαφος που θα πρέπει να καλύψουμε. Δεν δικαιολογείται ο παραμικρός εφησυχασμός στον τομέα αυτό ούτε και συμπεριφορές λαϊκισμού, όσο και αν αυτές αφθονούν. Σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να συμμετάσχουν όλοι και έχουν ρόλο όλοι οι φορείς και εμπλεκόμενοι με τη γεωργία. Η ανταπόκριση των αγροτών είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική αφού με τις υποδείξεις και παραινέσεις του Οργανισμού είναι οι πρώτοι που προσπαθούν να τις ακολουθήσουν. Θα ήταν παράλειψη να μην εκφράσω την ευαρέσκεια μου για αυτή τη συνεργασία τους, του απλού αγρότη, του ανθρώπου του μόχθου της γης αλλά και των αγροτικών οργανώσεων.  Τους πάσης φύσεως ελέγχους που διενεργεί ο Οργανισμός, έχει υποχρέωση, όπως συνεχίσει να τους διενεργεί και ακόμα να τους καθιστά πιο αποτελεσματικούς ώστε να εντοπίζει την κάθε παραβίαση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Σε τέτοια περίπτωση, έχει δέσμια υποχρέωση όπως επιβάλλει ποινές και αποκλεισμούς στις διεκδικούμενες επιδοτήσεις. Το σημείο αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους τους εμπλεκόμενους στις αγροτικές επιδοτήσεις και ιδιαίτερα από τους ίδιους τους αγρότες που χωρίς τη συνεργασία και επιμέλεια τους ελάχιστα μπορούν να γίνουν. Η βελτίωση που έχει επισυμβεί στον τομέα αυτό είναι τεράστια και ιδιαίτερη μνεία και συγχαρητήρια πρέπει να δοθούν στους ίδιους τους αγρότες και στις αγροτικές οργανώσεις. Περαιτέρω θέλω να σταθώ λίγο στους αιγοπροβατοτρόφους, όπου πριν δύο χρόνια αντιμετώπιζαν χίλια δύο προβλήματα όσον αφορά την τήρηση των νομοθετημένων υποχρεώσεων τους και μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, κατάφεραν να προσαρμόσουν το σύστημα λειτουργίας τους σε τέτοιο βαθμό που σύμφωνα με τους ελέγχους των αρμοδίων αρχών της ΕΕ, η βελτίωση που έχει επιτευχθεί είναι τεράστια. Αν και τα προηγούμενα χρόνια, οι ποινές προς τους αιγοπροβατοτρόφους ήταν σχεδόν καθολικές σε όλους τους αιτητές, σε άλλους λίγο και σε άλλους περισσότερο, η βελτίωση που έχει επιτευχθεί είναι τόσο μεγάλη που πλέον το ποσοστό σφάλματος από περίπου 20% μειώθηκε σε λιγότερο από 5% των αιτούμενων ζώων. 
Απολογισμός έτους 2017
Κατά το έτος 2017 έχουν παραχωρηθεί επιδοτήσεις στους τομείς των Άμεσων Ενισχύσεων, των Κοινών Οργανώσεων Αγοράς και στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
Άμεσες Ενισχύσεις
  • Ποσό περίπου €43 εκατ. στο πλαίσιο της Ενιαίας Αίτησης του έτους 2017.
  • Ποσό περίπου €9 εκατ. στο πλαίσιο της Ενιαίας Αίτησης του έτους 2016 και προηγούμενων ετών.
  • Ποσό €3.5 εκατ. περίπου στα μέτρα της Προαιρετικής Συνδεδεμένης Στήριξης Αιγοπροβάτων του έτους 2017.
  • Ποσό περίπου €4.2 εκατ. ως Μεταβατική Ενίσχυση στα Αιγοπρόβατα προς αντιστάθμισμα των δυσμενών συνέπειων της ανομβρίας του έτους 2016. 
ΣΥΝΟΛΟ περίπου 60 εκατομμύρια
Επιδοτήσεις Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης & Κοινές Οργανώσεις Αγοράς
  • Ποσό περίπου €8.5 εκατ. στα Αγροπεριβαλλοντικά Καθεστώτα των ετών 2015 και 2016.
  • Ποσό €7.5 εκατ. περίπου για το μέτρο των μειονεκτικών περιοχών του έτους 2016 και 2017
  • Ποσό €3 εκατ. περίπου στο μέτρο των βιολογικών καλλιεργειών για τα έτη 2015 και 2016.
  • Ποσό €15 εκατ. περίπου από διάφορα μέτρα και καθεστώτα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και των Κοινών Οργανώσεων Αγοράς.
ΣΥΝΟΛΟ περίπου €34 εκατομμύρια
Οι επιδοτήσεις του έτους του 2017 έχουν παραχωρηθεί στο σύνολο τους ήδη, όπως περιγράφηκε πιο πάνω. Παρά το γεγονός ότι, στο έτος 2017 αποφασίστηκε, για πρώτη φορά από ιδρύσεως του Οργανισμού, η παραχώρηση δύο ξεχωριστών επιδοτήσεων  προς τους αιγοπροβατοτρόφους, αυτή της Μεταβατικής Ενίσχυσης λόγω της ανομβρίας και αυτή της Προαιρετικής Συνδεδεμένης Στήριξης, ο Οργανισμός ανταποκρίθηκε με μεγάλη αφοσίωση και κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια και πέτυχε την παραχώρηση των εν λόγω επιδοτήσεων σε σχετικά σύντομο χρόνο αλλά κυρίως διαβεβαιώνοντας την κανονικότητα και επιλεξιμότητα των παρεχόμενων πληρωμών. Θα πρέπει να τονιστεί, στο σημείο αυτό, ότι λόγω των μεγάλων αποκλίσεων που είχαν παρατηρηθεί την προηγούμενη χρονιά, δηλαδή στο έτος 2016, στα αποτελέσματα των επιτόπιων ελέγχων αναγκάστηκε ο Οργανισμός όπως διπλασιάσει τον αριθμό των αιτήσεων που θα υποβάλλονταν σε επιτόπιο έλεγχο στο έτος 2017. Παρά τον αυξημένο αυτό όγκο εργασίας, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες ανταποκρίθηκαν και κατάφεραν την ολοκλήρωση τους περί τις αρχές του τρέχοντος έτους. Η συμμόρφωση των αιγοπροβατοτρόφων και η περαιτέρω μείωση των αποκλίσεων που καταδεικνύουν οι επιτόπιοι έλεγχοι πρέπει να είναι στόχος όλων μας, διότι αυτό θα επιφέρει μείωση του όγκου εργασίας που καλούνται οι κρατικοί φορείς να αντιμετωπίσουν, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των συστημάτων αγροτικών πληρωμών και νωρίτερη καταβολή των ενισχύσεων που τόση μεγάλη ανάγκη έχουν οι γεωργοί μας.
Ενιαία Αίτηση Εκταρικών Επιδοτήσεων έτους 2018
Ο Οργανισμός έχει ολοκληρώσει την προετοιμασία του σε σχέση με την προκήρυξη της Ενιαίας Αίτησης του έτους 2018. Ξεκινά η υποβολή των αιτήσεων στις 19.03.2018 και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων είναι η 19.04.2018. Αναμένεται να υποβληθούν 35.000 αιτήσεις και το ποσό που θα διατεθεί θα είναι περίπου 50 εκατομμύρια. Όπως και πέρσι, η αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί γεωχωρικά και τούτο αποτελεί νομική υποχρέωση. Για διευκόλυνση των αιτητών, τα επαρχιακά γραφεία θα παρέχουν σχετική βοήθεια όπως και οι σύμβουλοι υποβολής αιτήσεων. Με την ολοκλήρωση της περιόδου υποβολής αιτήσεων, ο Οργανισμός θα διενεργήσει προκαταρκτικούς ελέγχους επί των υποβληθεισών αιτήσεων και θα ενημερώσει σχετικά τους επηρεαζόμενους αιτητές. Αυτοί θα έχουν ακόμα μια ευκαιρία, με την ενημέρωση αυτή, να διορθώσουν αποκλίσεις στην αίτηση τους που θα τους επιφέρουν ποινές αν και εφόσον παραμείνουν. Προτρέπονται οι αιτητές όπως προσαρμόσουν, κατά το δυνατόν, τις αιτήσεις τους, σύμφωνα με τις υποδείξεις των προκαταρκτικών ελέγχων του Οργανισμού ώστε να εξασφαλίσουν μεγαλύτερα ποσά επιδοτήσεων.
Στόχος θα είναι και φέτος, όπως και τα προηγούμενα δύο χρόνια οι επιδοτήσεις για το Σχέδιο Εκταρικών Επιδοτήσεων 2018, να ξεκινήσουν 1η Δεκεμβρίου με στόχο να ολοκληρωθούν οι καταβολές στους δικαιούχους εντός Δεκεμβρίου και κατά το δυνατόν πριν τα Χριστούγεννα.
Προαιρετική Συνδεδεμένη Στήριξη Αιγοπροβάτων
Ο Οργανισμός βρίσκεται σε στενή και αρμονική συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και ειδικά με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες ώστε να ολοκληρώσει την προετοιμασία του για προκήρυξη του μέτρου και φέτος.
Η ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων προγραμματίζεται για τις 23.04.2018 και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είναι η 04.05.2018. Ενθαρρύνονται οι αιτητές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην αίτηση τους ώστε αυτή να συμπεριλαμβάνει κωδικούς αιγοπροβάτων που είναι παρόντα στην εκμετάλλευση τους στις 19.03.2018 και όπως προσαρμόσουν κατάλληλα τα βιβλία που είναι υποχεωμένοι να τηρούν στην εκμετάλλευση τους.
Με την ευκαιρία να θυμίσω στους αιγοπροβατοτρόφους τη διενέργεια απογραφής ζωικού τους πληθυσμού που πρέπει να την προσκομίσουν στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες μέχρι τις 19.03.2018. Αν και τα προηγούμενα έτη, περιορισμένος αριθμός αιγοπροβάτων διενεργούσε απογραφές, με χαρά αντικρίζουμε την πρόοδο που έχει επισυμβεί στο θέμα που σχεδόν δεν υπάρχει αιγοπροβατοτρόφος που δεν διενεργεί απογραφή τουλάχιστον μια φορά το έτος.
Στόχος οι επιδοτήσεις να ξεκινήσουν τον Ιανουάριο 2019, αμέσως μετά τις επιδοτήσεις της Ενιαίας Αίτησης 2018, με στόχο να ολοκληρωθούν μέχρι τον Μάρτιο 2019. Νοείται ότι η προσπάθεια του Οργανισμού είναι συνεχής και αδιάκοπη ώστε οι επιδοτήσεις, παρά τον οποιοδήποτε προγραμματισμό, κατά το δυνατόν να φτάνουν στους αγρότες μας το συντομότερο δυνατόν.
Επιδοτήσεις που θα παραχωρηθούν στο έτος 2018
Έχουν ήδη παραχωρηθεί για σκοπούς Άμεσων Πληρωμών και Αγροτικής Ανάπτυξης το συνολικό ποσό των €6.5 εκατ. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να παραχωρηθούν οι ακόλουθες επιδοτήσεις, συνολικού ποσού €97 εκατ.

Ενισχύσεις στα πλαίσια της Ενιαίας Αίτησης
Εκταρικές Επιδοτήσεις Άμεσων Πληρωμών: €45 εκατ.
Ενισχύσεις μέτρου 13 που αφορά τις μειονεκτικές περιοχές του έτους 2018: €7εκατ.
Αγροπεριβαλλοντικά Μέτρα έτους 2017: €8 εκατ.
Αγροπεριβαλλοντικά Μέτρα ετών 2015, 2016: €1εκατ.
Βιολογική έτους 2016 και 2017: €2.5 εκατ.
Προαιρετική Συνδεδεμένη Στήριξη για Αιγοπροβατοτρόφους και για καλλιεργητές εσπεριδοειδών Νεκρής Ζώνης: €4.2 εκατ.
ΣΥΝΟΛΟ περίπου 68 εκατομμύρια

Ενισχύσεις Αγροτικής Ανάπτυξης
Μέτρο 1: Δράσεις μεταφοράς γνώσεων και ενημέρωσης
€550.000 
Μέτρο 3: Συστήματα ποιότητας γεωργικών προϊόντων και τροφίμων
€600.000 
Μέτρο 4: Επενδύσεις σε υλικά στοιχεία ενεργητικού
€17.000.000 
Μέτρο 6: Ενίσχυση πρώτης εγκατάστασης νέων γεωργών
€2.330.000 
Μέτρο 7: Βασικές Υπηρεσίες και ανάπλαση χωριών σε αγροτικές περιοχές
€5.000.000 
Μέτρο 8: Επενδύσεις στην ανάπτυξη δασικών περιοχών και στη βελτίωση της βιωσιμότητας των δασών
€550.000 
Μέτρο 16: Συνεργασία
€170.000 
Μέτρο 19: Στήριξη για τοπική ανάπτυξη μέσω του Leader
€1.200.000 
Μέτρο 20: Τεχνική Υποστήριξη
€300.000 
Μέτρο Πρόωρης συνταξιοδότησης αγροτών- προηγούμενων προγραμματικών περιόδων
€2.000.000 
ΣΥΝΟΛΟ περίπου 12 εκατομμύρια
Ενισχύσεις Κοινών οργανώσεων Αγοράς
Μέτρα ΕΠΣΑ (Εθνικού Προγράμματος Στήριξης Αμπελοοινικού Τομέα) €4.600.000
Πρόγραμμα για τα Σχολεία  €790.000
Μελισσοκομικό Πρόγραμμα €180.000 
ΚΟΑ 3: «Ενίσχυση σε Αναγνωρισμένες Οργανώσεις    €600.000
Παραγωγών Οπωροκηπευτικών με βάση τα Επιχειρησιακά τους Προγράμματα»   ΚΟΑ 10: «Έκτακτα Μέτρα Στήριξης Εσπεριδοειδών»          €1.500.000
Μέτρα Προώθησης Γεωργικών Προϊόντων σε Τρίτες χώρες & Εσωτερική Αγορά €2.000.000                                                                               
Διάφορα Έκτακτα Μέτρα  €330.000        
ΣΥΝΟΛΟ 10 εκατομμύρια
Από ιδρύσεως του Οργανισμού έχει καταβληθεί στους αγρότες μας ποσό που ανέρχεται στο €1.5 δις. Το ποσό που έχει παραχωρηθεί από την ανάληψη των καθηκόντων μας ανέρχεται στα €200 εκατ. περίπου.
Όσον αφορά τα Μέτρα Αγροτικής Ανάπτυξης εντός του 2018 θα συνεχιστούν οι πληρωμές για τα Μέτρα του ΠΑΑ 2007 – 2013 που πληρώνονται με γέφυρες κονδυλίων καθώς επίσης και πληρωμές που αφορούν τα Μέτρα του ΠΑΑ 2014 – 2020 των οποίων οι αιτήσεις έχουν αξιολογηθεί και οι δικαιούχοι προχώρησαν στην υλοποίηση των προτεινόμενων επενδύσεων.
Επενδυτικά Μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020
Όσον αφορά στα Καθεστώτα 4.1 (Επενδυτικό) και 6.1 (Νέοι Γεωργοί), μετά την αποστολή των επιστολών με τις προκαταρκτικές εγκρίσεις έχουμε εισέλθει στην εποχή που οι εγκεκριμένοι αιτητές μας θα πρέπει να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους προγράμματα.
Οι εγκεκριμένοι αιτητές θα μπορούν να λαμβάνουν το ποσό της ενίσχυσης μέχρι και σε τέσσερις δόσεις, βελτιώνοντας με τον τρόπο αυτό τη χρηματική ρευστότητα της υλοποίησης των επενδύσεων τους. Παρέχεται δηλαδή η δυνατότητα στους δικαιούχους να ολοκληρώσουν τις επενδύσεις τους μέχρι και σε τέσσερα στάδια και να λαμβάνουν το αντίστοιχο ποσό ενίσχυσης ανά στάδιο, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό τη χρηματοδότηση της επένδυσης.
Για το Καθεστώς 4.1 η περίοδος της υποβολής των Αιτήσεων Πληρωμής στα επαρχιακά γραφεία του ΚΟΑΠ είναι από 29 Ιανουαρίου 2018 έως και 15 Νοεμβρίου 2019. Για το Καθεστώς 6.1 είναι από 29 Ιανουαρίου 2018 μέχρι 22 Αυγούστου 2018 για τα αιτήματα πληρωμής της Α’ Δόσης.
Παράλληλα, έχει οριστεί τριμελής Επιτροπή Ενστάσεων που αποτελείται από Λειτουργούς του ΚΟΑΠ με σκοπό την εξέταση των ενστάσεων που έχουν υποβληθεί. Στην Επιτροπή Εξέτασης των Ενστάσεων δεν συμμετέχει κανένας λειτουργός που συμμετείχε σε οποιονδήποτε έλεγχο επί της αίτησης. Αναμένεται ότι σύντομα θα αρχίσουν να ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι για το αποτέλεσμα της εξέτασης των ενστάσεών τους.
Μέτρα Κοινών Οργανώσεων Αγοράς
Από το πακέτο μέτρων που εφαρμόζει η Μονάδα ΚΟΑ, ξεχωρίζει η προκήρυξη του Επενδυτικού Προγράμματος για την Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας στον Οινοποιητικό Κλάδο, που αναμένεται να γίνει τον Ιούνιο 2018, καθώς και το νέο Πρόγραμμα για την προώθηση Φρούτων Λαχανικών και Γάλακτος στα Σχολεία, το οποίο από την φετινή χρονιά θα εφαρμόζεται εξ’ ολοκλήρου από τον ΚΟΑΠ. Συνολικά από την Μονάδα ΚΟΑ, κάθε χρονιά παρέχονται ενισχύσεις ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ σε περίπου 1500 αιτητές. 
Δίπλα στον αγρότη
Το προσωπικό του Οργανισμού μας βρίσκεται πάντα δίπλα στους αγρότες, προς αποφυγή οποιωνδήποτε λαθών που οδηγούν σε καθυστερήσεις. Ο Οργανισμός είναι αποφασισμένος να παράσχει κάθε δυνατή και νόμιμη βοήθεια προς τον Κύπριο αγρότη, ώστε ο στόχος της μηδενικής απώλειας Ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων να τύχει πλήρους εφαρμογής. Παράλληλα πρέπει να τονισθεί ότι βασικό μέλημα του Οργανισμού είναι οι έγκυρες και έγκαιρες πληρωμές. Κανένα ευρώ δεν πρέπει να απολεσθεί από τους κοινοτικούς πόρους.