30/11/17

Μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών

Μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Λιβάνου υπέγραψαν σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης και ο Υπουργός Άμυνας του Λιβάνου κ. Yaacoub Sarraf.


Αναφερόμενος στην υπογραφή του μνημονίου ο Υπουργός Γεωργίας δήλωσε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό μνημόνιο που αφορά την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών σε Κύπρο και Λίβανο. «Οι δυο χώρες έχουν υποφέρει πολύ τα τελευταία χρόνια από αυτής της μορφής τα περιστατικά και ευελπιστούμε ότι με αυτή τη συμφωνία οι δύο χώρες θα μπορούν να τα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα και ταυτόχρονα θα μπορεί να αποστέλλεται βοήθεια από τη μια χώρα ταχύτερα μειώνοντας τον χρόνο ανταπόκρισης».

Ο κ. Υπουργός δήλωσε πως το επόμενο χρονικό διάστημα ομάδες τεχνοκρατών θα επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας και εξέφρασε την αισιοδοξία πως μέχρι το καλοκαίρι του 2018 Κύπρος και Λίβανος θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν από κοινού και πιο αποτελεσματικά την όποια δασική πυρκαγιά.

Ο κ. Κουγιάλης αναφέρθηκε και στις σχέσεις των δύο χωρών υπογραμμίζοντας πως «τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις των δυο χώρων έχουν ενδυναμωθεί σημαντικά μέσα από συχνές ανταλλαγές επισκέψεων σε υψηλό πολιτικό και τεχνοκρατικό επίπεδο και θεωρώ ότι με αυτή τη συμφωνία ενισχύονται οι σχέσεις και οι δεσμοί ακόμη περισσότερο».

Ο κ. Υπουργός εξέφρασε την ετοιμότητα του Υπουργείου Γεωργίας για επέκταση της συνεργασίας με το Λίβανο σε μια σειρά από τομείς όπως είναι ο τομέας της γεωργίας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της προστασίας των υδάτινων πόρων.