13/10/17

Συμμετοχή του Υπουργού Γεωργίας στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ

Συμμετοχή του Υπουργού Γεωργίας στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ
Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης συμμετείχε σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος στο Λουξεμβούργο, το οποίο υιοθέτησε γενική θέση για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε εκτός-ETS τομείς, όπως αυτούς της βιομηχανίας, των μεταφορών και της γεωργίας, κατά 30% μέχρι το 2030.

Στο πλαίσιο συζητήσεων για τα εργαλεία και τα μέτρα που θα εφαρμόσει η ΕΕ προς επίτευξη του στόχου μείωσης, ο κ. Κουγιάλης δήλωσε ότι η Κύπρος αναλαμβάνει το μερίδιο της στη συνολική προσπάθεια που απαιτείται, αποδεχόμενη τον εθνικό στόχο που της έχει ανατεθεί. Σημείωσε, ταυτόχρονα, ότι η εθνική προσπάθεια θα πρέπει να στηρίζεται από τα κατάλληλα εργαλεία της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη το πιθανό υψηλότερο κόστος για ορισμένα κράτη-μέλη στη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα και συμφώνησε με την προσέγγιση του Συμβουλίου για τα σχετικά νομοθετήματα επιμερισμού των προσπαθειών και της συμπερίληψης των εκπομπών και απορροφήσεων από τη χρήση γης, αλλαγή χρήσης γης και δασοπονία, εντός της δέσμης για το κλίμα και την ενέργεια.

Το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος ενέκρινε, επίσης, Συμπεράσματα Συμβουλίου ενόψει της Συνόδου των Μερών της Σύμβασης για το Κλίμα COP23 που θα πραγματοποιηθεί στις 6-17 Νοεμβρίου, στη Βόννη και κείμενο Συμπερασμάτων σχετικά με τις προτεραιότητες της ΕΕ ενόψει της τρίτης Συνόδου της συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον UNEA-3 που θα λάβει χώρα στη Ναϊρόμπι, 4-6 Δεκεμβρίου.
____________