16/10/17

Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ




Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο. Τους Υπουργούς Εξωτερικών απασχόλησαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Ιράν, στην Τουρκία και στη Βόρειο Κορέα. Διεξήχθη, επίσης, συζήτηση για την πολιτική της ΕΕ στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην παρουσία του κ. Σταύρου Λαμπρινίδη, Ειδικού Αντιπροσώπου της ΕΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Σε παρέμβασή του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιράν και την εφαρμογή της συμφωνίας JCPOA, ο Υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι είναι απαραίτητο όπως όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους, ενώ τόνισε τη σημασία του ρόλου που θα μπορούσε η ΕΕ να διαδραματίσει ειδικά εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να επαναφέρουν τις κυρώσεις.

Στο πλαίσιο γεύματος εργασίας, οι Υπουργοί Εξωτερικών αντάλλαξαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία και τον περιφερειακό ρόλο της Άγκυρας. Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι είναι εμφανές πως η πολιτική της Τουρκίας στην περιοχή προωθεί αποκλειστικά τη δική της ατζέντα. Εν προκειμένω, ανέφερε ότι η διατήρηση τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία, στο Ιράκ, στη Σομαλία και στο Κατάρ, εντάσσεται ακριβώς στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής και όχι για τη διατήρηση ή την αποκατάσταση της σταθερότητας στις εν λόγω χώρες, όπως ισχυρίζεται η Άγκυρα. Στη Συρία βρίσκεται κυρίως για να αντιμετωπίσει τους Κούρδους, οι οποίοι είναι οι μόνοι που πολεμούν αποτελεσματικά το Ισλαμικό Κράτος, σημείωσε. Διευκρίνισε, επιπλέον, ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η οποιαδήποτε επιβράβευση της Τουρκίας, όπως π.χ. με το να συμφωνήσουμε στη αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία, καθότι κάτι τέτοιο θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα τόσο προς την ηγεσία της χώρας όσο και στις πραγματικά δημοκρατικές δυνάμεις της Τουρκικής κοινωνίας.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης για την κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο, ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε ότι η Κύπρος καταδικάζει σθεναρά τις προσπάθειες του καθεστώτος της Pyongyang να μετατρέψει τη ΛΔΒΚ σε στρατιωτική πυρηνική δύναμη, η οποία αποτελεί σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Σημείωσε ότι τα αυτόνομα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσουν να ενισχύουν και να συμπληρώνουν τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών, πλήττοντας την ικανότητα της ΛΔΒΚ να χρηματοδοτεί το πυρηνικό της πρόγραμμα και τα προγράμματα βαλλιστικών πυραύλων.

Στη συνέχεια, ο κ. Υπουργός συμμετείχε στην συζήτηση για την προώθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ επισημαίνοντας ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πράγματι καθολικά και παγκόσμια, οι προσεγγίσεις μας ωστόσο πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των τρίτων κρατών. Ενημέρωσε, επίσης, ότι η Τουρκία προωθεί την ισλαμοποίηση των κατεχομένων μέσω της εκπαίδευσης, του ελέγχου της θρησκείας και του αθλητισμού και περιορίζει τις θρησκευτικές ελευθερίες των Ελληνοκυπρίων.

Τέλος, το Συμβούλιο υιοθέτησε Συμπεράσματα για την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για το Αφγανιστάν, την ενδιάμεση έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία, την ετήσια ανανέωση της αποστολής ALTHEA στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, το επιχειρησιακό πρόγραμμα EUAM στο Ιράκ, όπως και την κατάσταση στη Μυανμάρ.

Αύριο, ο κ. Κασουλίδης θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, κατά τις οποίες κύριο θέμα συζήτησης θα είναι η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 19ης και 20ης Οκτωβρίου.