23/10/17

Υπ. Παιδείας: Το 2018 έτος υλοποίησης σημαντικών μεταρρυθμίσεων στην Εκπαίδευση

Υπ. Παιδείας: Το 2018 έτος υλοποίησης σημαντικών μεταρρυθμίσεων στην Εκπαίδευση

«Οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια, αλλά και όσες βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον της εκπαίδευσης και την ποιότητά της, αφού τα επόμενα χρόνια θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα θετικά τους αποτελέσματα», ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού.

Ο υπό συζήτηση προϋπολογισμός του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ανέρχεται σε €1.041.957.723, παρουσιάζοντας για το 2018 συνολική αύξηση ύψους €47.44 εκ. Συγκρίνοντας τον αναθεωρημένο εγκεκριμένο προϋπολογισμό του 2017, με τον υπό έγκριση προϋπολογισμό του 2018, οι τακτικές δαπάνες παρουσιάζουν αύξηση ύψους €28.14 εκ. και οι αναπτυξιακές δαπάνες παρουσιάζουν αύξηση ύψους €19.3 εκ. Αναφερόμενος στο ύψος του προϋπολογισμού για το 2018, ο κ. Καδής τόνισε ότι επανέρχεται, μετά από χρόνια, στα επίπεδα που βρισκόταν πριν την οικονομική κρίση. «Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος βρίσκονται υψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης· καταδεικνύει επίσης τη σταθερή προσήλωσή της σε μια πορεία ανάπτυξης και ευημερίας», υπογράμμισε ο κ. Υπουργός.

Παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠ) για το 2018, ο οποίος θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο για εφαρμογή της πολιτικής της Κυβέρνησης στους τομείς της παιδείας, του πολιτισμού, της νεολαίας και του αθλητισμού, ο κ. Καδής τόνισε ότι «το ΥΠΠ προχώρησε σε ‘τολμηρές’ μεταρρυθμίσεις και, κατά συνέπεια, το 2018 θα είναι η χρονιά που το Υπουργείο θα κληθεί να στηρίξει την εφαρμογή και καθιέρωση μιας σειράς σημαντικότατων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες σχεδιάστηκαν, συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν κατά την προηγούμενη χρονιά και εισήλθαν πλέον στη φάση της υλοποίησης». Ο κ. Καδής ευχαρίστησε τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τη συνεργασία και τη θετική συμβολή της στην τελική διαμόρφωση των εν λόγω μεταρρυθμίσεων, καθώς αυτές, όπως είπε, εγκρίθηκαν μετά από διαβούλευση και στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών της.

Στην παρουσίασή του, ο κ. Καδής αναφέρθηκε στις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις και δράσεις που ανέπτυξε το ΥΠΠ τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές, μεταξύ άλλων, τον εκσυγχρονισμό των Αναλυτικών Προγραμμάτων σε όλες τις βαθμίδες, τα νέα ωρολόγια προγράμματα και την εφαρμογή του νέου, σύγχρονου Λυκείου, τη λειτουργία των Αθλητικών και Μουσικών Γυμνασίων και την επέκταση των Αθλητικών και Μουσικών Λυκείων σε όλες τις πόλεις, την επέκταση των ολοήμερων σχολείων και τη δημιουργία των Δημόσιων Θερινών Σχολείων.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Υπουργός επεσήμανε την εφαρμογή των νέων κανονισμών λειτουργίας Μέσης Εκπαίδευσης, την εισαγωγή του νέου ολοκληρωμένου πλαισίου για την επαγγελματική μάθηση των εκπαιδευτικών και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εισαγωγή του νέου συστήματος διορισμών στην εκπαίδευση και στο επόμενο βήμα υλοποίησής του που είναι η διεξαγωγή των πρώτων εξετάσεων τον ερχόμενο μήνα.

Παράλληλα, ο κ. Υπουργός ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τις εν εξελίξει προσπάθειες εκσυγχρονισμού και άλλων σημαντικών πτυχών του εκπαιδευτικού συστήματος όπως οι κανονισμοί λειτουργίας των σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης, οι Παγκύπριες εξετάσεις, το σύστημα αξιολόγησης των μαθητών, ο ηλεκτρονικός αλφαβητισμός μαθητών και εκπαιδευτικών, η βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων –μετά και τα χαμηλά αποτελέσματα που προέκυψαν από τη συμμετοχή της Κύπρου στις διεθνείς έρευνες-, καθώς και η προώθηση της διαδικασίας ενσωμάτωσης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e-Government) στην κυπριακή εκπαίδευση.

Στο ίδιο πλαίσιο, αναφέρθηκε και στις καινοτομίες που υιοθετήθηκαν κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά 2017-20118, με στόχο την ενίσχυση των σχολικών μονάδων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών, καθώς και τη βελτίωση της καθημερινότητας των σχολείων. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην έναρξη, τον ερχόμενο μήνα, της δημόσιας διαβούλευσης, με σκοπό τη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής για τα παιδιά με αναπηρίες, μέσα από την κατάθεση και τη σύνθεση απόψεων όλων των ενδιαφερόμενων.

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού σημείωσε πως «η πορεία που διαγράφει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού κατά την τελευταία πενταετία, αποτελεί τρανή απόδειξη της στοχοπροσήλωσής του στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της παιδείας, καθώς και στην ενίσχυση της κοινωνίας και την ενδυνάμωση της οικονομίας μας».