11/7/17

Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη για το θέμα του Φακέλου της Κύπρου

Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη για το θέμα του Φακέλου της Κύπρου
Σας πληροφορώ ότι την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017, στις 9 το πρωί θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, κατά την οποία ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης θα παραδώσει στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων όλο το υλικό που συγκεντρώθηκε ή και χρησιμοποιήθηκε από την Ειδική Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για τον Φάκελο της Κύπρου και το οποίο βρίσκεται στα αρχεία της Βουλής των Ελλήνων.

Θα μιλήσουν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης και ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Συλλούρης.

Όπως είναι γνωστό, στο πλαίσιο υλοποίησης του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας Μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πρόσβαση στο υλικό που περιέχεται στον Φάκελο της Κύπρου, που υπέγραψαν οι Πρόεδροι των δύο κοινοβουλίων κ. Γιαννάκης Ομήρου και Νικόλαος Βούτσης, τέθηκαν οι βάσεις για έναρξη, για πρώτη φορά, μιας ουσιαστικής προσπάθειας μεταξύ των δύο κοινοβουλίων, ώστε να δοθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας πρόσβαση, ως υλοποίηση παλαιού αιτήματός της, στο υλικό που συγκεντρώθηκε ή και χρησιμοποιήθηκε από την Ειδική Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για τον Φάκελο της Κύπρου, το οποίο βρίσκεται κατατεθειμένο στα αρχεία, στη Βουλή των Ελλήνων.

Κατά την επίσημη επίσκεψή μου στη Βουλή των Ελλήνων αμέσως μετά από την ανάληψη των καθηκόντων μου, στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου 2016, επαναβεβαιώθηκε η βούληση των δύο Προέδρων, του κ. Βούτση και εμού, για πλήρη υλοποίηση της προσπάθειας στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου, με ενεργοποίηση των προνοιών του, ώστε να καταλήξουμε στον τελικό στόχο, που ήταν όχι μόνο να δοθεί πρόσβαση στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο υλικό του Φακέλου της Κύπρου, που βρίσκεται κατατεθειμένο στα αρχεία της Βουλής των Ελλήνων, αλλά, προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω, στην παράδοση του υλικού αυτού στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Την ερχόμενη Παρασκευή, σε μια στιγμή ιστορικής και πολιτικής ευθύνης και με πλήρη συναίσθηση της βαρύτητάς της για τον κυπριακό λαό αλλά και όλο τον Ελληνισμό, θα παραδοθεί από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Βούτση στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων όλο το υλικό, που φωτίζει και μαρτυρεί πτυχές της κυπριακής τραγωδίας, τερματίζοντας μια εκκρεμότητα 43 χρόνων και αποκαθιστώντας παράλληλα μια οιονεί ηθική τάξη για τον λαό μας.

Επιτρέψετέ μου με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω πρώην Προέδρους των κοινοβουλίων: τον κ. Γιαννάκη Ομήρου, που ξεκίνησε την προσπάθεια αυτή υπογράφοντας το Πρωτόκολλο, την κα Ζωή Κωνσταντοπούλου πρώην Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, που έδωσε πρώτη τη συγκατάθεσή της για υλοποίηση ενός τέτοιου αιτήματος και τον νυν Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαο Βούτση, που συνυπέγραψε το Πρωτόκολλο με τον κ. Γιαννάκη Ομήρου αλλά και έδωσε πλήρη ώθηση στην όλη διαδικασία υλοποίησης των προνοιών του Πρωτοκόλλου μέχρι την επίτευξη του τελικού στόχου.

Ευχαριστίες εκφράζω επίσης προς τις δύο επιτροπές εμπειρογνωμόνων και υπηρεσιακών παραγόντων από τα δύο κοινοβούλια, των οποίων προΐσταντο αντίστοιχα ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων και η Γενική Διευθύντρια της Βουλής των Αντιπροσώπων, που εργάστηκαν με ζήλο και μεθοδικότητα, ώστε να φτάσουμε στον τελικό μας στόχο.

Θα ήθελα τέλος να ευχαριστήσω θερμά την Βουλή των Ελλήνων, η οποία, όπως πληροφορούμαστε, πριν από μερικά λεπτά έδωσε ομόφωνα την έγκρισή της προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων για παράδοση στη Βουλή των Αντιπροσώπων όλου του υλικού του Φακέλου της Κύπρου, το οποίο βρίσκεται κατατεθειμένο στα αρχεία της Βουλής των Ελλήνων, επισφραγίζοντας με τον πιο επίσημο τρόπο και με το κατάλληλο πολιτικό και νομοθετικό περίβλημα μια ιστορική ανάγκη.

Σας αναμένουμε στη Βουλή των Αντιπροσώπων την Παρασκευή το πρωί σε μια συνάντηση με την Ιστορία.