11/7/17

Χαιρετισμός Υπ. Δικαιοσύνης σε εκδήλωση εις μνήμη των πυροσβεστών ΕΜΑΚ που χάθηκαν την 11η Ιουλίου 2011

Χαιρετισμός Υπ. Δικαιοσύνης σε εκδήλωση εις μνήμη των πυροσβεστών ΕΜΑΚ που χάθηκαν την 11η Ιουλίου 2011



Κυρία και κύριοι βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων,
Σεβαστοί γονείς, σύζυγοι και παιδιά των ηρώων μας,
Κυρίες και κύριοι,

Με ανάμεικτα αισθήματα χρέους και τιμής, αλλά και εθνικής υπερηφάνειας συγκεντρωθήκαμε και σήμερα, για να τιμήσουμε την ηρωική θυσία των αδικοχαμένων πυροσβεστών της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών που προσέφεραν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, για το καλό της πατρίδας και των συμπατριωτών τους την 11η Ιουλίου 2011, στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στο Μαρί. Τιμούμε σήμερα επίσης, τη μνήμη όλων των κεκοιμημένων πυροσβεστών, των ανθρώπων αυτών που με αυταπάρνηση υπηρέτησαν το Σώμα για μια ζωή, αφοσιωμένοι στο αλτρουιστικό και ανθρωπιστικό τους έργο.

Έξι χρόνια έχουν περάσει από τη φονική έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011, που σκόρπισε τον θάνατο και τον τρόμο, πληγώνοντας ανεπανόρθωτα το κύρος του κράτους μας και αναδεικνύοντας τις στρεβλώσεις ενός συστήματος που δεν λειτουργούσε. Οι πληγές για τις οικογένειες των αδικοχαμένων παλληκαριών μάς παραμένουν ανοικτές. Ως Πολιτεία υποκλινόμαστε με ανυπόκριτο σεβασμό στη μνήμη των παλικαριών μας και επαναλαμβάνουμε τη συγνώμη για όλα εκείνα που οφείλαμε ως Πολιτεία να πράξουμε και δεν πράξαμε.

Σαν σήμερα, έξι χρόνια πριν, μετά από τρεις εκρήξεις, με πιο ισχυρή αυτή στις 5:30 τα χαράματα στα εμπορευματοκιβώτια που φυλάγονταν στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», δημιουργήθηκε ένα τεράστιο ωστικό κύμα, παρασύροντας στο πέρασμά του 13 ανθρώπινες ζωές και προκαλώντας ανυπολόγιστης αξίας υλικές ζημιές. Εκείνη την αποφράδα ημέρα η Ναυτική Βάση ισοπεδώνεται, ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός στο Βασιλικό παραδίδεται στις φλόγες και η κοινή γνώμη συγκλονίζεται στο άκουσμα της είδησης ότι 13 άξια παλικάρια, 6 της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και 7 της Εθνικής Φρουράς, προσέφεραν τη ζωή τους σπονδή στη διαφύλαξη της αξιοπρέπειας της Πολιτείας και της πατρίδας μας.

Ο Υπαστυνόμος Αντρέας Παπαδόπουλος, ο Λοχίας Βασίλης Κρόκος, ο Λοχίας Σπύρος Τταντής, ο Λοχίας Γιώργος Γιακουμής, ο Λοχίας Παναγιώτης Θεοφίλου και ο Λοχίας Αδάμος Αδάμου, αφοσιωμένοι και ενάρετοι πυροσβέστες από την ημέρα ένταξής τους στις τάξεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, παρέμειναν πιστοί στον όρκο τιμής που έδωσαν μέχρι να παραδώσουν την τελευταία τους πνοή στο βωμό της μάχης με τη πύρινη λαίλαπα. Νέα παιδιά, άρτιοι οικογενειάρχες, αγαπημένοι συγγενείς και φίλοι και καταξιωμένοι πυροσβέστες, έπραξαν όπως δρουν μόνο οι γενναίοι.

Ως κράτος δεν παραγνωρίζουμε και δεν διαγράφουμε την παραμικρή μας ευθύνη. Εκ μέρους της Κυβέρνησης, εκφράζω την αποφασιστικότητα να ενεργούμε με υπευθυνότητα και μεθοδικότητα, κατά τρόπον ώστε να αποτραπούν στο μέλλον ανάλογα σφάλματα στον τόπο μας. Η άγνοια δεν αποτελεί άλλοθι, γι’ αυτό φροντίσαμε να καλυφθεί η ανεπάρκεια στον χειρισμό τέτοιων σοβαρών θεμάτων, όπως είναι ο τρόπος διαχείρισης επικίνδυνων υλικών και η αξιολόγηση του βαθμού επικινδυνότητάς τους. Με σαφείς οδηγίες προς όλες τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, μεριμνούμε για την επαρκή γνώση, φύλαξης και καταστροφής των επικίνδυνων - εύφλεκτων υλικών στη Δημοκρατία, αξιοποιώντας τις γνώσεις και εμπειρίες εμπειρογνωμόνων από την Κύπρο και το εξωτερικό, όπως έγινε με τη διαχείριση μεγάλης ποσότητας αμμωνίας στη Λάρνακα και πρόσφατα, με τα ραδιενεργά υλικά στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Στο πλαίσιο αυτό, με τη δημιουργία του Εθνικού Συντονιστικού Φορέα, που έχει ως στόχο την άμεση εμπλοκή και στενή συνεργασία όλων των συναρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών, θα επιτυγχάνεται η απαγόρευση ή, όπου χρειάζεται, η ασφαλής κατακράτηση, η ασφάλεια των υποδομών και η διασφάλιση των σωστών συνθηκών για τα επικίνδυνα φορτία, ελαχιστοποιώντας έτσι τους κινδύνους εκδήλωσης ατυχημάτων. Σκοπός της Κυβέρνησής μας είναι να δρούμε προληπτικά όσον αφορά στα καταστροφικά αποτελέσματα που μπορεί να επιφέρει ο ανεπαρκής χειρισμός των χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών, πυρηνικών και εκρηκτικών υλικών που ενδεχομένως να καλείται να χειριστεί η Κύπρος, στο πλαίσιο των διεθνών συμβάσεων και της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Αποτελεί χρέος μας, τόσο απέναντι στις οικογένειες των ηρωομαρτύρων όσο και στην ίδια την κοινωνία, να μην επιτρέψουμε να επαναληφθούν όλα εκείνα τα λάθη που οδήγησαν την Κύπρο σε αυτή την ανείπωτη τραγωδία. Αποτελεί χρέος κάθε σοβαρού κράτους να μεριμνά για την πρόληψη αλλά και τη λογοδοσία όποιου είναι υπεύθυνος για ανεπαρκή χειρισμό, επίδειξη αμέλειας και ανεπαρκούς γνώσης των ευθυνών του.

Η τραγική απώλεια αυτών των ηρωoμαρτύρων έγινε η αιτία να αναδυθούν στην επιφάνεια συσσωρευμένα λάθη και παραλήψεις, σοβαρά και επαναλαμβανόμενα προβλήματα και στρεβλώσεις αλλά και η διαχρονική και συνεχιζόμενη ανεπάρκεια. Ο φαύλος κύκλος της ανομίας και ατιμωρησίας τερματίζεται και η Κυβέρνηση θέτει ισχυρές βάσεις για να καταρριφθούν κατεστημένες αντιλήψεις και νοοτροπίες και διαπλεκόμενα συμφέροντα.

Στο πλαίσιο αυτό, μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις, έχουμε ενδυναμώσει το νομοθετικό πλαίσιο για εδραίωση της πολιτικής ευθύνης και λογοδοσίας των πολιτειακών αρχόντων, της χρηστής διοίκησης, της διαφάνειας και της ανάληψης ευθυνών, ενώ έχει προωθηθεί ο προσδιορισμός των ποινικών ευθυνών του Προέδρου της Δημοκρατίας και οι ειδικές ποινικές ευθύνες των Υπουργών και Ανεξάρτητων Αξιωματούχων.

Οι ανεξίτηλες μνήμες και τα σημάδια του μαύρου εκείνου πρωινού δεν μπορούν παρά μόνο να μας υπενθυμίζουν ότι η 11η Ιουλίου, αποτέλεσε την απαρχή για την υποχρέωση λογοδοσίας των αρχών της Πολιτείας, αλλά και της απόδοσης τιμής σε όσους προσέφεραν την ίδια τη ζωή τους για τη διάσωση του κύρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σεβαστοί γονείς, σύζυγοι, παιδιά και συγγενείς,

Αναγνωρίζουμε τον βαθύ πόνο και τη σπαρακτική απουσία των δικών σας ανθρώπων. Ακόμη κι αν τα δάκρυα στέρεψαν, οι μνήμες παραμένουν νωπές, ενώ ο πόνος από τον άδικο χαμό των αθώων ψυχών σιγοκαίει. Ωστόσο, να ξέρετε ότι με την αυτοθυσία τους τίμησαν εσάς, τις οικογένειες τους, τους άξιους γονείς τους και άφησαν παρακαταθήκη το έργο τους στα παιδιά όλων μας.

Το εκκλησάκι που ανεγέρθηκε στον τόπο της τραγωδίας και η απόφασή μας ως Κυβέρνηση να ανακηρύξουμε ήρωες τους 13 πεσόντες, δεν ελαχιστοποιούν τον πόνο των οικείων τους, αλλά θα αποτελούν αιώνια το ελάχιστο σύμβολο τιμής για το μεγαλείο της θυσίας τους. Η σύσταση της Επιτροπής Παρακολούθησης Ανθρωπιστικών Ζητημάτων, η οποία εξετάζει τα αιτήματα των συγγενών και παρακολουθεί συστηματικά τα οποιαδήποτε προβλήματα, συνιστά ελάχιστη υποχρέωση της Πολιτείας προς τις οικογένειες τους.

Η υπόσχεση που δίνουμε τόσο στους τιμώμενους ήρωές μας όσο και σε κάθε πυροσβέστη που υπηρέτησε πιστά την Υπηρεσία, είναι ότι η μνήμη τους θα διατηρηθεί ζωντανή στις καρδιές όλων μας και σαν άσβεστη φλόγα θα μας φωτίζει στο δρόμο της τόλμης, της υπευθυνότητας και του επαγγελματισμού.

Τέτοιες στιγμές μας πλημμυρίζουν με υπερηφάνεια για ολόκληρη την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία σε κάθε περίπτωση αποδεικνύει την αφοσίωσή της στο καθήκον και στην παροχή αποτελεσματικών και αλτρουιστικών υπηρεσιών στην κοινωνία μας. Η Κυβέρνηση είναι και θα είναι σταθερός συμπαραστάτης και ένθερμος υποστηρικτής του έργου που επιτελεί. Είμαστε πάντοτε έτοιμοι να αναγνωρίσουμε, όχι μόνο με λόγια και ηθικούς επαίνους, τις πράξεις αυτοθυσίας των αντρών και γυναικών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσετε να τιμάτε τη στολή του πυροσβέστη, με την ίδια αυτοθυσία και ευθύνη που την έχουν τιμήσει οι αδικοχαμένοι ήρωες συνάδελφοί σας.

Όλοι μας, Πολιτεία και κοινωνία, ας αντλήσουμε από το νόημα της θυσίας των παλικαριών της ΕΜΑΚ και ας θυμόμαστε πάντα το ιστορικό τους δίδαγμα, προσδιορίζοντας το δικό μας χρέος και τις δικές μας ευθύνες.
Μνημονεύουμε και αποτείνουμε τον προσήκοντα φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους έξι ηρωομάρτυρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και στους επτά της Εθνικής Φρουράς, ευχόμενοι η ανυπέρβλητη ανδρεία που επέδειξαν, να αποτελέσει διδαχή και ιερό παράδειγμα για τις επερχόμενες γενιές.

Τιμή και δόξα στους ήρωες μας, αιωνία ας είναι η μνήμη τους!

Αιωνία η μνήμη όλων των κεκοιμημένων πυροσβεστών μας!