11/7/17

Χαιρετισμός Υπ. Παιδείας στη βράβευση μαθητών Δημοτικής και Προδημοτικής εκπαίδευσης σε διαγωνισμό ζωγραφικής CYTA


Με ξεχωριστή χαρά παρευρίσκομαι και φέτος στην ετήσια τελετή βράβευσης των παιδιών Δημοτικής και Προδημοτικής εκπαίδευσης, που διακρίθηκαν με τη συμμετοχή τους στον παγκύπριο διαγωνισμό ζωγραφικής, με θέμα «Κύπρος- Ευρώπη: Χτίσε… γέφυρες πολιτισμού παρέα με τον Τέλη».

Τον διαγωνισμό προκηρύσσει η CYTA σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, ενώ βασικός συνεργάτης της φετινής διοργάνωσης υπήρξε και το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η CYTA μέσα από αυτή την πρωτοβουλία αναλαμβάνει να σχεδιάσει, να εκτυπώσει και να διαθέσει δωρεάν για όλα τα παιδιά της Προδημοτικής και Δημοτικής εκπαίδευσης, το εικαστικό ημερολόγιο. Το ημερολόγιο αποτελεί μια καινοτομία του Αναλυτικού Προγράμματος Εικαστικών Τεχνών και αξιοποιείται από εκπαιδευτικούς και μαθητές ως χρήσιμο εργαλείο, που προωθεί τη δημιουργία και την προσωπική έκφραση.

Το θέμα του φετινού διαγωνισμού ορίστηκε με αφορμή τον τρίτο υπό έμφαση στόχο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για τη σχολική χρονιά 2016-2017. Ο συγκεκριμένος στόχος θέτει στο επίκεντρο την αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου του συνόλου των κατοίκων της Ευρώπης και την ανάδειξη των κοινών στοιχείων και της πολυμορφίας των ευρωπαϊκών πολιτισμών, μέσα από πολιτιστικές δράσεις, στο πλαίσιο του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017.

Η διοργάνωση του συγκεκριμένου διαγωνισμού ζωγραφικής έδωσε την ευκαιρία σε εκατοντάδες παιδιά να εκφράσουν ελεύθερα τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, δημιουργώντας πρωτότυπα σχέδια και εικόνες, εμπνευσμένα από τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, όπως μνημεία, μουσεία, λαϊκά παραμύθια, τέχνη, μύθους, έθιμα και παραδόσεις. Η εικαστική αυτή διαδικασία, αποτέλεσε μια εκπαιδευτική και ταυτόχρονα πολιτιστική δράση, μέσα από την οποία τα παιδιά καλλιέργησαν με τρόπο βιωματικό γνώσεις, στάσεις και δεξιότητες.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω τη CYTA για τη στενή συνεργασία που διαχρονικά αναπτύσσει με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού προς όφελος των μαθητών μας.

Επίσης, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο για την ουσιαστική συμβολή του στη φετινή διοργάνωση, τους εκπαιδευτικούς που καθοδήγησαν και στήριξαν την προσπάθεια των μαθητών τους, ώστε να δημιουργήσουν έργα με ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως είναι η ανάδειξη του πολιτισμού μας, καθώς και τα μέλη των κριτικών επιτροπών, που ολοκλήρωσαν με επιτυχία το δύσκολο εγχείρημα αξιολόγησης της παιδικής τέχνης.

Τέλος, τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια εκφράζω στους μικρούς και ταλαντούχους καλλιτέχνες, που σήμερα βραβεύονται, τόσο για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό όσο και για τις διακρίσεις που πέτυχαν. Αναμφίβολα οι δημιουργίες τους αποτυπώνουν τον μαγικό κόσμο της παιδικής τους ψυχής, στον οποίο κυριαρχεί η άδολη αγάπη, η αλήθεια, τα όμορφα χρώματα, η αισιοδοξία και η ελπίδα – όσα δηλαδή χρειάζεται ο κόσμος μας για να γίνει καλύτερος, μα κυρίως πιο ανθρώπινος!