5/7/17

Ομιλία Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στην ταφή των μη ταυτοποιηθέντων οστών των 15 καταδρομέων του NORATLAS

Ομιλία Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στην ταφή των μη ταυτοποιηθέντων οστών των 15 καταδρομέων του NORATLAS



Με ταπεινότητα και σεβασμό καταθέτουμε και σήμερα την τεράστια ευγνωμοσύνη μας για τη θυσία των Ελλαδιτών αδελφών μας που έσπευσαν να υπερασπίσουν τις κυπριακές Θερμοπύλες ως σύγχρονοι άλλοι Λεωνίδες.

Ήταν το βράδυ της 21ης προς την 22α Ιουλίου 1974 που οι άνδρες της Πρώτης Μοίρας Καταδρομέων, οι οποίοι είχαν ως έδρα την Κρήτη, εκτέλεσαν με 15 μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου ΝΟΡΑΤΛΑΣ την ηρωική αποστολή τους με την επωνυμία «Νίκη», προκειμένου να βοηθήσουν στην απόκρουση της εισβολής των Τούρκων. Δυστυχώς, λόγω της έλλειψης τότε της απαιτούμενης επικοινωνίας και του συντονισμού, από φίλια πυρά βλήθηκε αριθμός μεταγωγικών, εκ των οποίων το «Νίκη 4» κατερρίφθη με θλιβερό αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερεις αεροπόροι και 27 καταδρομείς. Από το σημείο της πρόσκρουσης, περισυλλέγησαν 16 σοροί που τάφηκαν στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμειας.

Οι σοροί των υπόλοιπων 15 δεν περισυλλέγησαν και σκεπάστηκαν μαζί με τα συντρίμμια του αεροσκάφους, εδώ, στο σημείο όπου ανεγέρθηκε στη συνέχεια το Μνημείο του Τύμβου της Μακεδονίτισσας. Η εκταφή, με καθυστέρηση έστω πολλών χρόνων, έγινε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και ολοκληρώθηκε μετά από 14 μήνες, στα τέλη Μαΐου πέρυσι. Ακολούθησαν οι απαραίτητες επιστημονικές εξετάσεις και η παράδοση των οστών που ταυτοποιήθηκαν στις οικογένειες των ηρώων για να αποδοθούν σε αυτούς οι τιμές που τους αξίζουν και δικαιούνται, όπως οι άλλοι ήρωες της προάσπισης της ελευθερίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας. Απομένει η ταυτοποίηση τριών ακόμη παλικαριών του ΝΟΡΑΤΛΑΣ. Ευχόμαστε σύντομα να έχουμε τις απαντήσεις για να ενημερώσουμε τις οικογένειές τους.

Στη διαδικασία αυτή δεν μπορούσε να γίνει ταυτοποίηση όλων των οστών που ανευρέθηκαν, ιδιαίτερα των μικρών και πολύ μικρών σε μέγεθος. Αυτά βρίσκονται στα τρία κιβώτια που είναι μπροστά μας και μετά από επιθυμία των οικογενειών των ηρώων μας θα ταφούν μαζί με όλη την αγάπη, την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη μας για τη μεγάλη προσφορά και τη θυσία των 15 του ΝΟΡΑΤΛΑΣ.

Με τον ίδιο πόνο ψυχής, σημειώνω ότι στον χώρο αυτό, βρίσκονται ακόμα εννέα ομαδικοί τάφοι που περιλαμβάνουν μικρά μη ταυτοποιηθέντα οστά αγνοουμένων μας, τα οποία εντοπίστηκαν σε ομαδικούς τάφους. Οστά συμπατριωτών μας που, είτε έπεσαν στο πεδίο των μαχών, είτε εκτελέστηκαν εν ψυχρώ στη συνέχεια, μετά τη σύλληψη και την αιχμαλωσία τους και που η ταυτότητα τους παρέμεινε για δεκαετίες άγνωστη, λόγω της άρνησης της κατοχικής δύναμης να συνεργαστεί στον βαθμό που επιβάλλεται για την επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος της Κύπρου.

Στη μνήμη όλων αυτών που πότισαν με το αίμα τους τη γη της μαρτυρικής μας Κύπρου κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ και ευχόμαστε η θυσία τους να μην αργήσει να δικαιωθεί.

Στους ήρωές μας και στις οικογένειές τους εκφράζουμε, για ακόμα μια φορά, την ευγνωμοσύνη και τον σεβασμό όλων μας. Στους συγγενείς των αγνοουμένων μας τη διαβεβαίωση ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα και θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για τη διευκρίνιση της τύχης και του τελευταίου αγνοουμένου μας. Το οφείλουμε πάνω από όλα στους ήρωές μας, αλλά και στους γονείς και τους συγγενείς των αγνοουμένων μας.

Δόξα και τιμή σε όλους τους ήρωες των αγώνων μας.

Αιωνία ας είναι η μνήμη τους.