11/7/17

Συμμετοχή Γενικού Διευθυντή Υπουργείου Εξωτερικών στην Ανεπίσημη Υπουργική Συνάντηση ΟΑΣΕ, στο Mauerbach

Συμμετοχή Γενικού Διευθυντή Υπουργείου Εξωτερικών στην Ανεπίσημη Υπουργική Συνάντηση ΟΑΣΕ, στο Mauerbach



Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης κ. Αλέξανδρος Ν. Ζήνων εκπροσώπησε την Κυπριακή Δημοκρατία στην Ανεπίσημη Υπουργική Διάσκεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), με θέμα “Οικοδομώντας την εμπιστοσύνη μέσω διαλόγου και συνεργασίας”, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιουλίου 2017, στο Mauerbach.

Η Υπουργική Διάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν Υπουργοί Εξωτερικών των 57 συμμετεχόντων-κρατών ΟΑΣΕ, επικεντρώθηκε στην εξέταση εστιών κρίσης εντός της περιοχής ΟΑΣΕ, με ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας και συνεργασίας στον πολιτικό-στρατιωτικό τομέα.

Σε παρέμβαση του στην Ολομέλεια της Υπουργικής Διάσκεψης, ο κ. Ζήνων αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ΟΑΣΕ ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, νέων και παρατεταμένων συγκρούσεων, της τρομοκρατίας και της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης - προκλήσεις οι οποίες χρήζουν συλλογικής αντιμετώπισης.

Ο Γενικός Διευθυντής εξέφρασε επίσης την υποστήριξη της Κύπρου στις προσπάθειες για εκμοντερνισμό του συστήματος ελέγχου εξοπλισμών και οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης στην περιοχή ΟΑΣΕ, υπενθυμίζοντας την εκκρεμούσα από το 2002 αίτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για ένταξη στη Συνθήκη Ανοικτών Ουρανών, την οποία παρεμποδίζει η Τουρκία.

Εν κατακλείδι, ο κ. Ζήνων τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών για καταπολέμηση της τρομοκρατίας, κατά τρόπο που θα γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.