12/4/17

Δηλώσεις Υπουργού Εργασίας για το Σχέδιο Παροχής Κινήτρων σε Άνεργους Νέους και το Σχέδιο «Προίκα του Μωρού»

Δηλώσεις Υπουργού Εργασίας για το Σχέδιο Παροχής Κινήτρων σε Άνεργους Νέους και το Σχέδιο «Προίκα του Μωρού»


H Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κα Ζέτα Αιμιλιανίδου, προέβη σήμερα σε δηλώσεις αναφορικά με τις προτάσεις που ενέκρινε κατά τη σημερινή του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο: το Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για την Απασχόληση Νέων Ηλικίας 25 μέχρι 29 ετών που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης και το Σχέδιο «Προίκα του Μωρού».

Όπως ανέφερε η κα Υπουργός, το Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για την Απασχόληση Νέων 25-29 ετών έχει στόχο την εργοδότηση 800 άνεργων νέων με την επιχορήγηση κατά 70% του συνολικού μισθολογικού κόστους. Προϋπόθεση είναι όπως οι άνεργοι είναι εγγεγραμμένοι στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και υποβληθεί αίτηση από τον εργοδότη. Ο προϋπολογισμός του Σχεδίου αυτού ανέρχεται στα €6.700.000.

Σχετικά με το Σχέδιο «Προίκα του Μωρού», η κα Αιμιλιανίδου εξήγησε πως αυτό αφορά την προμήθεια βασικού εξοπλισμού σε οικογένειες με νεογέννητο που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ή που σύμφωνα με έκθεση Λειτουργού Κοινωνικής Ευημερίας αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν σχετική αίτηση μόλις ολοκληρωθούν οι δημόσιες συμβάσεις που αφορούν στην προμήθεια των ειδών που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο.

Κληθείσα να αναφέρει τι περιλαμβάνει η «Προίκα», η κα Υπουργός ανέφερε ότι μεταξύ άλλων προνοείται βρεφικό κρεβάτι, στρώμα, παρκοκρέβατο, καρεκλάκι φαγητού, είδη προσωπικής φροντίδας και άλλα.

Ήταν διαπίστωση του Υπουργείου, ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα δεν καλύπτει τις πιο πάνω ανάγκες ενός νεογέννητου και γι’ αυτό αποφασίστηκε η αξιοποίηση πόρων που διατίθενται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Άπορους στην Κύπρο για παροχή βασικών καταναλωτικών αγαθών στις οικογένειες. Ο προϋπολογισμός του Σχεδίου αυτού ανέρχεται στα €3.600.000 και θα καλύπτει τις ανάγκες ενός μωρού από τη γέννησή του μέχρι να γίνει 2 ετών. «Μέσα σε αυτό τον προϋπολογισμό», πρόσθεσε, «εκτός από τα υλικά αγαθά, προνοούνται και μέτρα για ευρύτερη στήριξη των οικογενειών αυτών», συμπλήρωσε η κα Αιμιλιανίδου.

Τέλος, σε ερώτηση αν το Σχέδιο «Προίκα του Μωρού» αποτελεί μέτρο κατά της υπογεννητικότητας, η κα Υπουργός είπε: «Δεν μπορεί κάποιος να πει ότι με το Σχέδιο αυτό αντιμετωπίζεται το πρόβλημα αυτό, αλλά είναι ένα επιπρόσθετο μέτρο μαζί με όλα τα άλλα μέτρα που υλοποιούνται στο πλαίσιο της Δημογραφικής Πολιτικής του Κράτους».