12/4/17

Ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών για την πρόθεση υπογραφής Πολυμερούς Σύμβασης του ΟΟΣΑ

Ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών για την πρόθεση υπογραφής Πολυμερούς Σύμβασης του ΟΟΣΑ




Περισσότερες από 100 δικαιοδοσίες συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας συμμετείχαν στην Ad-hoc Ειδική Επιτροπή του ΟΟΣΑ, η οποία συστάθηκε τον Νοέμβριο του 2015 για την ετοιμασία της Πολυμερούς Σύμβασης (Multilateral Instrument) αλλά και του Επεξηγηματικού Σημειώματος (Explanatory Statement) που ρυθμίζει και θέτει ελάχιστα πρότυπα τόσο για τις υφιστάμενες όσο και τις νέες Συμβάσεις Αποφυγής Διπλής Φορολογίας.

Η Ad-hoc Ειδική Επιτροπή συστάθηκε σύμφωνα με τη Δράση 15 ‘Ανάπτυξη του Πολυμερούς Εργαλείου’ (Develop a Multilateral Instrument) εκ των 15 Δράσεων για τη ‘Διάβρωση της Φορολογικής Βάσης και Μεταφοράς των Κερδών’ (BEPS) που έκδωσε ο ΟΟΣΑ/G20 τον Οκτώβριο του 2015. Στόχος της Δράσης 15 και κατ’ επέκταση της Πολυμερούς Σύμβασης αποτελεί η άμεση και γρήγορη τροποποίηση των υφιστάμενων Συμβάσεων Αποφυγής Διπλής Φορολογίας των συμβαλλόμενων χωρών/δικαιοδοσιών.

Το Υπουργικό Συμβούλιο με απόφαση του ημερ. 5 Απριλίου 2017, ενέκρινε την υπογραφή της ‘Πολυμερούς Φορολογικής Σύμβασης’ ‘Multilateral Instrument’, όπου προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στο Παρίσι στις 7 Ιουνίου 2017. Η Πολυμερής Συμφωνία αναμένεται μέσω διαδικασίας επικύρωσης να τροποποιήσει τις υφιστάμενες Συμφωνίες Αποφυγής Διπλής Φορολογίας που έχουν υπογραφθεί μέχρι και σήμερα, ενσωματώνοντας τα τρία ελάχιστα πρότυπα (minimum standards) των Δράσεων 6 (Treaty Abuse) και 14 (Making Dispute Resolution Mechanisms More Effective), στο πλαίσιο της διασφάλισης και εύρυθμης εφαρμογής των Συμφωνιών Αποφυγής Διπλής Φορολογίας.