30/4/17

Γραπτή δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου για το Κυπριακό

Γραπτή δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου για το Κυπριακό

30.4.2017
---------------------------------------

Μακάρι, τα όσα δημοσιεύονται περί νέων, σημαντικών συγκλίσεων στις συζητήσεις των δύο διαπραγματευτών να απηχούν την πραγματικότητα. Είναι προσδοκία του ΑΚΕΛ, οι διαπραγματεύσεις να καταλήξουν σε μια συνολική σύγκλιση στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού. Αν αυτό επιτευχθεί, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για συνέχιση της διεθνούς διάσκεψης η οποία θα ασχοληθεί με την ασφάλεια, που είναι η διεθνής πτυχή του προβλήματος.
Για να μπορέσουν οι διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σ’ ένα τέτοιο αποτέλεσμα, επιβάλλεται οι δύο ηγέτες να επικεντρωθούν στη συνολική συζήτηση των σημαντικών θεμάτων της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι μια κατάληξη στα πιο πάνω ζητήματα είναι εφικτή αν επιδειχθεί η αναγκαία πολιτική βούληση και γίνουν σεβαστές οι συγκλίσεις του παρελθόντος.
Είναι σημαντικό στη συγκυρία που βρισκόμαστε η ε/κ πλευρά να παραμείνει συνεπής στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης και έμπρακτα να καταθέτει την καλή της θέληση στο διαπραγματευτικό τραπέζι. Η αναγνώριση της καλής θέλησης της πλευράς μας, έχει μεγάλη σημασία για την ενίσχυση της αξιοπιστίας μας, γεγονός που, μεταξύ άλλων, προστατεύει και ενισχύει την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας στο χώρο της κυπριακής ΑΟΖ.