30/4/17

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΑΚΕΛ

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΑΚΕΛ

Τιμούμε και φέτος την Εργατική Πρωτομαγιά, την παγκόσμια μέρα των εργαζομένων και των πολύχρονων αγώνων τους για ένα καλύτερο κόσμο. Τιμούμε τους πρωτοπόρους εργάτες του Σικάγο και μαζί τους, τους πρωτοπόρους των ταξικών εργατικών αγώνων σε όλο τον κόσμο.
Με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς, το ΑΚΕΛ απευθύνει θερμό, συναγωνιστικό χαιρετισμό στην κυπριακή εργατική τάξη και όλους τους εργαζόμενους, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους, Λατίνους και όλους τους εργαζόμενους που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο.
Τιμούμε σήμερα τους πρωτοπόρους του εργατικού κινήματος στην Κύπρο, που με τους αγώνες τους άλλαξαν προς το καλύτερο τη ζωή στη χώρα μας. Όλα αυτά που κερδήθηκαν με σκληρούς αγώνες, βρίσκονται τα τελευταία χρόνια υπό συνεχή αμφισβήτηση και υπόσκαψη. Στέλνουμε μήνυμα αποφασιστικότητας και αγώνα για υπεράσπιση αυτών των κεκτημένων.
Οι εκδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά πραγματοποιούνται και φέτος σε συνθήκες παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης. Μια κρίση που αποδεικνύεται η μεγαλύτερη στην ιστορία του καπιταλισμού. Ολόκληρες υποδομές πρόνοιας που οικοδομήθηκαν  για να ικανοποιούν τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες, σήμερα είτε διαλύονται επειδή δεν είναι πια κερδοφόρες, είτε ξεπουλιούνται όσο-όσο σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα επειδή είναι κερδοφόρες. Οι κατακτήσεις του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα που κατακτήθηκαν μέσα από τους σκληρούς και συχνά αιματηρούς αγώνες των εργαζομένων, ανατρέπονται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Την ίδια στιγμή οι οικονομικές ανισότητες οξύνονται σε ολόκληρο τον κόσμο.
Στην Κύπρο οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης έχουν φορτωθεί από την κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ και όλους όσοι στήριξαν τις κυβερνητικές πολιτικές στους ώμους της πλειοψηφίας της κοινωνίας. Σαν αποτέλεσμα των κυβερνητικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών η κυπριακή κοινωνία έχει μετατραπεί σε πρωταθλήτρια στο ρυθμό αύξησης της ανισότητας από όλες τις χώρες της Ε.Ε., ενώ σχεδόν το 30% της κοινωνίας αντιμετωπίζει κίνδυνο φτώχιας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Στο ποσοστό της ανεργίας η Κύπρος είναι από τις χειρότερες σε όλη την Ε.Ε. ενώ οι δαπάνες για την υγεία και την κοινωνική προστασία βρίσκονται στον πάτο.
Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, το ΑΚΕΛ ήταν και παραμένει το βασικότερο ανάχωμα αντίστασης στις νεοφιλελεύθερες αντιλαϊκές πολιτικές. Για υπεράσπιση των λαϊκών κατακτήσεων. Το ΑΚΕΛ πρωτοστατεί και παλεύει για δικαιότερη κατανομή των βαρών και για την προστασία της κοινωνίας, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων αλλά και του εθνικού μας πλούτου.
Είναι φανερό ότι στο κρίσιμο σταυροδρόμι που βρίσκεται η Κύπρος έχει ανάγκη από ριζικά διαφορετικές πολιτικές από αυτές που εφαρμόζουν οι κυβερνώντες. Έχει ανάγκη από πολιτικές που προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, που στηρίζουν το κοινωνικό κράτος, που προωθούν την προοδευτική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και των θεσμών και την πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς.
Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει τον αγώνα για να απαλλαγεί η Κύπρος από τους θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού και να ανοίξει ένα νέο προοδευτικό κεφάλαιο για τη χώρα και το λαό μας.
Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει τον αγώνα για τη δικαίωση που θα επιτευχθεί με την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό η οποία θα απελευθερώσει από την τουρκική κατοχή και θα επανενώσει την Κύπρο μας και το λαό μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.
Η Πρωτομαγιά θα τιμηθεί και φέτος, με κοινές εκδηλώσεις ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων εργαζομένων που διοργανώνουν η ΠΕΟ μαζί με τουρκοκυπριακά συνδικάτα. Οι εργαζόμενοι της Κύπρου δείχνουν για άλλη μια φορά το δρόμο της κοινής πάλης για τη σωτηρία της κοινής μας πατρίδας. Το ΑΚΕΛ καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς που διοργανώνει η ΠΕΟ. Η μαζικότητα των εκδηλώσεων θα στείλει ισχυρό αγωνιστικό μήνυμα της για λύση και επανένωση και για απαλλαγή από τις αντιλαϊκές κοινωνικο-οικονομικές πολιτικές.
30 Απριλίου 2017