12/3/17

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού στην αθλητική εκδήλωση «Τρέχω, Περπατώ με τον Κύπριο Ολυμπιονίκη»

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού στην αθλητική εκδήλωση «Τρέχω, Περπατώ με τον Κύπριο Ολυμπιονίκη»




Με ξεχωριστή χαρά παρευρίσκομαι σήμερα στην αθλητική αυτή γιορτή, που πραγματοποιείται υπό το σύνθημα «Τρέχω, Περπατώ με τον Κύπριο Ολυμπιονίκη». Την πρωτοβουλία της διοργάνωσης ανέλαβε το Αθλητικό Γυμνάσιο Λευκωσίας, το οποίο στεγάζεται στο Γυμνάσιο Έγκωμης, σε συνεργασία με το Σωματείο Δρομέων Κύπρου «Περικλής Δημητρίου» και τον Σύνδεσμο Γονέων του σχολείου.

Στο πλαίσιο της σημερινής εκδήλωσης, που έχει αθλητικό, ψυχαγωγικό και κοινωνικό χαρακτήρα, θα τιμηθούν Κύπριοι ολυμπιονίκες, οι οποίοι μέσα από τις σπουδαίες τους επιδόσεις και επιτυχίες εκπροσωπούν την Κύπρο σε κορυφαίες παγκόσμιες αθλητικές διοργανώσεις αλλά κυρίως προβάλλουν έμπρακτα και παραδειγματικά την αξία του «Ευ Αγωνίζεσθαι».

Όλες οι επιτυχίες των αθλητών μας, ξεκινώντας από την Ολυμπιάδα του Μονάχου το 1972 με τον Σταύρο Τζιωρτζή, μέχρι και στις μέρες μας με τους Αντώνη Ανδρέου, Καρολίνα Πελενδρίτου, Αντώνη Αρέστη, Αντώνη Νικολαίδη, Γιώργο Αχιλλέως, Άντρη Ελευθερίου, Παύλο Κοντίδη, Κυριάκο Ιωάννου, Δημήτρη Χονδροκούκη, Απόστολο Παρέλλη και Μίλαν Τραίκοβιτς, μας χάρισαν στιγμές χαράς και μας γέμισαν υπερηφάνεια.

Η πρωτοβουλία των διοργανωτών να τιμήσουν τους ολυμπιονίκες αθλητές μας, που με τις επίπονες και επίμονες προσπάθειές τους κατάφεραν να εξασφαλίσουν σημαντικές διακρίσεις, αποκτά πρόσθετη αξία, αφού στέλνει πολλαπλά μηνύματα στην ευρύτερη κοινωνία και ειδικότερα στους μαθητές που φοιτούν στο Αθλητικό Γυμνάσιο Έγκωμης.

Με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να γυμναστούν, τρέχοντας ή περπατώντας, στο καταπράσινο περιβάλλον του Γραμμικού Πάρκου κατά μήκος του Πεδιαίου ποταμού. Όλα τα καθαρά έσοδα της εθελοντικής αυτής δράσης θα διατεθούν προς ενίσχυση του Παγκύπριου Συνδέσμου για παιδιά με καρκίνο και συναφείς παθήσεις «Ένα Όνειρο μια Ευχή», γεγονός που προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη σημασία στη διοργάνωση της αθλητικής αυτής γιορτής.

Ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στηρίζουμε τέτοιου είδους προσπάθειες αφενός, γιατί αναδεικνύουν υγιή πρότυπα και καλλιεργούν τον εθελοντισμό και αφετέρου, γιατί ανταποκρίνονται στην πρόκληση να δημιουργήσουμε σχολεία ανοικτά στην τοπική κοινωνία και κατ’ επέκταση, ενεργούς νέους που να επιδιώκουν συνεχώς την πρόοδο και την ποιοτική βελτίωση της ζωής.

Με την ευκαιρία αυτή επιτρέψτε μου να εκφράσω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου για την επέκταση και αναβάθμιση του θεσμού του Αθλητικού Σχολείου στον Γυμνασιακό Κύκλο, η οποία σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς λειτούργησαν σε πιλοτική βάση δύο Αθλητικά Γυμνάσια, στα οποία φοίτησαν παιδιά με ταλέντο και αγάπη για τον αθλητισμό.

Με δεδομένο το μεγάλο ενδιαφέρον, την ανταπόκριση των μαθητών μας, τα άριστα ακαδημαϊκά αποτελέσματα και τις υψηλές αθλητικές τους διακρίσεις προχωρήσαμε από φέτος στη λειτουργία Αθλητικών Γυμνασίων και Αθλητικών Λυκείων σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τους διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης αλλά και όλους όσοι με τη συμμετοχή τους θα συμβάλουν στην επιτυχία της. Θερμά συγχαρητήρια απευθύνω επίσης και στους τιμώμενους ολυμπιονίκες μας, για την αφοσίωση με την οποία υπηρετούν τον αθλητισμό και για τις μεγάλες συγκινήσεις που μας προσφέρουν.
------------------------