9/3/17

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή σε εκδήλωση για την Οδική Ασφάλεια

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή σε εκδήλωση για την Οδική Ασφάλεια




Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση για την Οδική Ασφάλεια με τίτλο «Τον δρόμο όταν περνώ, ακούω, βλέπω, περπατώ!!!», η οποία διοργανώνεται από την CNP Ασφαλιστική σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Λυκαβηττού και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Η εκδήλωση αυτή, που έχει καθιερωθεί ως θεσμός τα τελευταία πέντε χρόνια στο συγκεκριμένο σχολείο, στοχεύει στην έγκαιρη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Η καθημερινή κυκλοφορία στους δρόμους εγκυμονεί πολλαπλούς κινδύνους. Επομένως, οφείλουμε να θέσουμε ως βασική μας προτεραιότητα την καλλιέργεια οδικής συνείδησης στους νέους μας από μικρή ηλικία, ώστε να αναπτύξουν σωστή συμπεριφορά ως προς τη χρήση του οδικού δικτύου. Η ανάπτυξη ολοκληρωμένων προγραμμάτων κυκλοφοριακής αγωγής, τα οποία εμπλέκουν όλους τους φορείς της Οδικής Ασφάλειας, η ανάδειξη καλών πρακτικών, η συστηματική διαφώτιση και η λήψη προληπτικών μέτρων εξασφαλίζουν το δικαίωμα των παιδιών και γενικά των χρηστών του οδικού δικτύου για ασφαλή και άνετη μετακίνηση.

Αναμφίβολα, ο ρόλος της εκπαίδευσης στη διαμόρφωση υπεύθυνων πολιτών που θα σέβονται και θα τηρούν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας είναι καθοριστικός. Ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχουμε θέσει ανάμεσα στις κύριες επιδιώξεις μας την κατάλληλη προετοιμασία και ενδυνάμωση των μαθητών, ώστε να καταστούν ικανοί να χειρίζονται με ορθολογικό τρόπο θέματα που άπτονται της υγείας τους. Για αυτόν τον λόγο, έγινε η ένταξη του μαθήματος της Κυκλοφοριακής Αγωγής στα Αναλυτικά Προγράμματα που εφαρμόζονται από την Προδημοτική Εκπαίδευση μέχρι και την Γ΄ Γυμνασίου. Επίσης, κοινοποιήθηκε χρήσιμο και ελκυστικό για τα παιδιά υλικό, το οποίο, πέρα από τους εκπαιδευτικούς, μπορούν εύκολα να το αξιοποιήσουν και ενδιαφερόμενοι γονείς.

Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί ακόμη μια κοινή προσπάθεια ελαχιστοποίησης της πιθανότητας πρόκλησης οδικών δυστυχημάτων και συμβάλλει στην ενίσχυση της εκπαίδευσης των παιδιών μας, η οποία θα τους ακολουθεί μια ζωή. Θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης και να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς τη CNP Ασφαλιστική, που με τις επιχορηγήσεις της προωθεί έμπρακτα τον στόχο της καλλιέργειας οδικής συνείδησης σε μαθητές.

Αγαπητά μου παιδιά,

Ως αυριανοί πολίτες που σέβονται τη ζωή τους και τη ζωή των συνανθρώπων τους, πρέπει οι ίδιοι να αποτελείτε από τώρα παράδειγμα σωστής οδικής συμπεριφοράς. Μέσα από τη σημερινή εκδήλωση, θα αποκτήσετε πολύτιμες πληροφορίες για την ασφαλή διακίνησή σας στο οδικό δίκτυο. Τα μηνύματα που θα λάβετε σήμερα, είναι σημαντικό να τα μεταφέρετε σε γνωστούς, φίλους και συγγενείς, σκεπτόμενοι ότι η ασφάλειά σας δεν εξαρτάται μόνο από τη δική σας συμπεριφορά, αλλά και από την συμπεριφορά που θα εκδηλώσουν οι άλλοι γύρω σας. Μοιραστείτε, λοιπόν, τις εμπειρίες που θα βιώσετε και κάντε πράξη όλα όσα μαθαίνετε στο σχολείο, διεκδικώντας το δικαίωμά σας για τη ζωή και προωθώντας την οδική ασφάλεια στην κοινωνία μας.