12/3/17

ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ: ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝΝΑ ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΟΝΥΠΕΤΗ

ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ: ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝΝΑ ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΟΝΥΠΕΤΗ


ΝΑ ΕΡΓΑΣΘΟΥΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΟΣΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΣΤΗΝ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

«Η Αλληλεγγύη με πατριωτισμό, σοβαρότητα και συνέπεια, με εντιμότητα και διαφάνεια και με απόλυτο σεβασμό στην αλήθεια και στον πολίτη, καταγράφει την φωτεινή της πορεία στο πολιτικό στερέωμα της πατρίδας μας. Συνεχίζει να αγωνίζεται δυναμικά, μαχητικά και αδιαλείπτως, για την διάσωση του Ελληνισμού στην Κύπρο, για την διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την απαλλαγή του λαού μας από τα δεινά που προκάλεσε η  τουρκική εισβολή και η στρατιωτική κατοχή του νησιού μας».
Αυτά σημείωσε μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Δρ. Ελένη Θεοχάρους, στην ομιλία της στο Παγκύπριο και Εκλογικό Συνέδριο του Κινήματος στη Λευκωσία.
Η κυρία Θεοχάρους προέβη σε απολογισμό των επιτυχιών και δράσεων του Κινήματος από την ίδρυση του και τόνισε ότι το Κίνημα Αλληλεγγύη «παραμένοντας πιστό στις ιδρυτικές του διακηρύξεις, μάχεται κατά της διαφθοράς και της αναξιοκρατίας, και στοχεύει στην κοινωνική αλληλεγγύη και στην βελτίωση της ζωής των πολιτών δίνοντας μάχες σε όλα τα μέτωπα».

Η κυρία Θεοχάρους προέβη σε εκτενή αναφορά και στο Κυπριακό, «την πιο μεγάλη μας έγνοια» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε ότι σήμερα το Κυπριακό «έχει οδηγηθεί στο βάραθρο, και ο Ελληνισμός κρέμεται στο γκρεμό από ένα θάμνο που ονομάζεται Κυπριακή Δημοκρατία. Αν ο θάμνος αυτός ξεριζωθεί, θα βρεθούμε στο απύθμενο χάος».
Για να προσθέσει ότι «η Κυβέρνηση έχει κάνει ασυγχώρητες και επικίνδυνες υποχωρήσεις και λάθη στις διαπραγματεύσεις, έχει αναλάβει δεσμεύσεις, έχει παραπληροφορήσει τον λαό, την διεθνή κοινότητα και κυρίως την ΕΕ, και είναι βαρύτατα εκτεθειμένη».

Σύμφωνα με την κυρία Θεοχάρους «η παρούσα διαπραγματευτική ομάδα και ο Πρόεδρος, δεν μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση όσο και αν εσχάτως αναζήτησαν στήριξη για την αλλαγή στρατηγικής από το Εθνικό Συμβούλιο. Ούτε καν να απαγκιστρωθούν από τις συνομιλίες και τις δεσμεύσεις τους δεν μπορούν. Και δεν μπορούν να αλλάξουν πολιτική, στρατηγική και μεθοδεύσεις διότι στοχεύουν σε μια μη ρεαλιστική  και τελείως απαράδεκτη και εξωπραγματική λύση. Είναι όμηροι των λαθών και των υποχωρήσεων τους. Δυστυχώς οι ηγεσίες του  ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ έχουν εξιδανικεύσει την ΔΔΟ σε βαθμό που τους έγινε εμμονή».

Η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης τόνισε ότι «πάγια θέση είναι πως η ΔΔΟ, ούτε  συνιστά απελευθέρωση του τόπους μας, ούτε μας απαλλάσσει από την κατοχή, αλλά τουναντίον μονιμοποιεί και νομιμοποιεί την διχοτόμηση, παραχωρεί Ελληνικούς τόπους στην Τουρκία με την δική μας υπογραφή, εξαφανίζει για πάντα τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας από το νησί,   και θέτει γερές βάσεις για τον εκτουρκισμό ολόκληρου του νησιού, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η ΔΔΟ, ούτε πατριωτική είναι, ούτε σώφρων, ούτε ρεαλιστική. Αν ήταν ρεαλιστική λύση θα είχε επιτευχθεί μετά από 40 χρόνια συζητήσεων, συνομιλιών και υποχωρήσεων της Ελληνικής πλευράς. Είναι μια παράλογη αναχρονιστική λύση, διάλυσης του κράτους μας, υπονόμευσης της πορείας του Ελληνισμού στον σύγχρονο κόσμο».

Η κυρία Θεοχάρους σημείωσε εμφαντικά ότι «το σημερινό status quo είναι απαράδεκτο και δεν επιτρέπει να ελπίζουμε στην επιβίωση του τόπου μας. Ελλοχεύουν όμως οι κίνδυνοι μιας κατάστασης χειρότερης από το status quo, με μια λύση ΔΔΟ, ειδικά μετά τα όσα έχει συμφωνήσει ο Πρόεδρος στον τομέα της διακυβέρνησης. Συνεπώς, οφείλουμε να αξιολογήσουμε εξ αρχής  τα δεδομένα και να δούμε με ποιες πολιτικές επιλογές είναι δυνατό να απαγκιστρωθούμε από την τραγική κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει. Πρέπει να εφαρμοστούν εναλλακτικές προτάσεις στηριζόμενες σε μια εξελικτική διαδικασία με συγκεκριμένο οδικό χάρτη. Πρωταρχική ανάγκη είναι να απαγκιστρωθούμε από όσα εμφανίζονται ότι έχουν συμφωνηθεί μέχρι στιγμής. Η ΚΔ οφείλει να ενημερώσει επακριβώς την ΕΕ για όσα πραγματικά έχουν συμφωνηθεί, διότι η ΕΕ είναι εντελώς παραπληροφορημένη ή της συμφέρει να προσποιείται ότι είναι παραπληροφορημένη».

Η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης σημείωσε ότι «όσοι αντιτιθέμεθα στην αθλιότητα της σημερινής κατάστασης που ελάχιστα διαφέρει από την πλήρη υποταγή στα κελεύσματα της Τουρκίας, οφείλουμε να εργαστούμε συλλογικά, να προχωρήσουμε δυναμικά, μαχητικά, αταλάντευτα και να εφαρμόσουμε πολιτική Εθνικής Σωτηρίας, βασιζόμενη στην χρηστή διακυβέρνηση, στην δημιουργία κράτους προνοίας και όχι κράτους παροχών, στην εξάλειψη της διαφθοράς, στην δημιουργία αισθήματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πληθυσμό».

«Οι συνομιλίες για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού, πρέπει να διεξάγονται με την Κυπριακή Δημοκρατία να βρίσκεται σε θέση Ισχύος και όχι γονυπετής» κατέληξε η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης.



ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΛΕΝΗΣ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 11.30

Η Αλληλεγγύη με πατριωτισμό, σοβαρότητα και συνέπεια, με εντιμότητα και διαφάνεια και με απόλυτο σεβασμό στην αλήθεια και στον πολίτη, καταγράφει την φωτεινή της πορεία στο πολιτικό στερέωμα της πατρίδας μας. Συνεχίζει να αγωνίζεται δυναμικά, μαχητικά και αδιαλείπτως, για την διάσωση του Ελληνισμού στην Κύπρο, για την διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την απαλλαγή του λαού μας από τα δεινά που προκάλεσε η  τουρκική εισβολή και η στρατιωτική κατοχή του νησιού μας.

Στις 15 Ιανουαρίου του 2016, στο πολύ επιτυχημένο ιδρυτικό μας συνέδριο, θέσαμε τα θεμέλια του νέου Κινήματος, με την  διακήρυξη  των αρχών και των αξιών μας,  των στόχων και των επιδιώξεων μας.

Δύναμη μας η εκρηκτική συμμετοχή εκατοντάδων μελών μας, η μαζική προσχώρηση εκατοντάδων ανέντακτων πολιτών, αλλά και των ενεργών μελών και σύσσωμης  της ηγεσίας του Ευρωπαϊκού Κόμματος. Προχωρήσαμε μαζί, με μια ψυχή, χωρίς οικονομική στήριξη από πουθενά, περάσαμε από τις κακοτοπιές από τις οποίες περνούν όλοι οι νεοφανείς κομματικοί σχηματισμοί,  αντιμετωπίσαμε δυσχέρειες, χλεύη και κακόβουλες επιθέσεις. 

Ωστόσο  χάρις στην στενή συνεργασία, την σύμπνοια και το κοινό όραμα όλων μας, και με οδυνηρές οικονομίες καταφέραμε να ορθοποδήσουμε, να προετοιμαστούμε για τις εθνικές εκλογές του 2016, στις οποίες λάβαμε μέρος με πλήρες ψηφοδέλτιο και να εκλέξουμε 3 Βουλευτές: τους κυρίους Δημήτρης Συλλούρη, Μιχαήλ Γιωργάλλα και Γεώργιο Παπαδόπουλο. Αφού οργώσαμε κυριολεκτικά την Κύπρο, αναλύοντας τις πολιτικές μας θέσεις και αφού πραγματοποιήσαμε σειρά επιτυχημένων προεκλογικών συνεδρίων στην Λευκωσία και στις επαρχίες.

Στο σημείο αυτό αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου και να ευχαριστήσω θερμά όλους τους υποψήφιους που έδωσαν την δυνατότητα στο Κίνημα να έχει ένα λαμπρό ξεκίνημα και μια πολύ αξιοπρεπή παρουσία στην πολιτική μας ζωή. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναγωνιστές που συνέχισαν να εργάζονται φιλότιμα για το μεγάλωμα της Αλληλεγγύης.

Ο Βουλευτής μας, και ιστορικό στέλεχος της πολιτικής, Δημήτρης Συλλούρης, εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής και προέβη αμέσως σε δραστικές  και εκσυγχρονιστικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της.

Η Κοινοβουλευτική μας ομάδα χαρακτηρίζεται από την έντονη και μαχητική παρουσία της, στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Γι αυτό ευχαριστώ θερμά τόσο τους Βουλευτές όσο και τους Κοινοβουλευτικούς μας συνεργάτες για την σκληρή δουλειά που κάνουν. Το ίδιο και τους γραμματείς μας και όλους τους εργαζόμενους στην Βουλή και στο Κίνημα.

Με σκληρή δουλειά και με την βοήθεια εγκρίτων νομικών, με επικεφαλής τον πρώην διευθυντή της Βουλής και εκλεκτό μας στέλεχος Κωστάκη Χριστοφόρου, εργαστήκαμε πολλοί συναγωνιστές μαζί, ξενυχτίσαμε και ετοιμάσαμε το Καταστατικό του Κινήματος, το οποίο εγκρίθηκε πανηγυρικά σε καταστατικό συνέδριο  

Οι ορισθέντες Αντιπρόεδροι Κωνσταντίνος Καρεκλάς και Στρατηγός Ανδρέας Παπαπαύλου και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Πόλυς Παλλήκαρος, αλλά και άλλα στελέχη όπως ο Κώστας Τσαγγαρίδης, ο Ανθούλης Πιερής, ο Ανδρέας Μορφίτης, ο Γιάννης Βιολάρης, ο Κωνσταντίνος Τουμασής, η Ελλάδα Ιωάννου, η Κική Γρίβα, η Ρούλα Γεωργιάδου, ο Φώτης Εμμανουήλ, με αυταπάρνηση εργάστηκαν σκληρά και  σε στενή συνεργασία με τα υπόλοιπα στελέχη του κινήματος, προχώρησαν στην μεταφορά των γραφείων μας σε νέο χώρο, στην συμπλήρωση των υπολοίπων θέσεων που προνοεί το καταστατικό, και στην προετοιμασία του εκλογικού συνεδρίου που λαμβάνει χώραν σήμερα.

Σε μια εβδομάδα θα έχουμε την πρώτη εκλελεγμένη ηγεσία μας και σύντομα θα διεξαχθούν τα καταστατικά συνέδρια της Νεολαίας, της οποίας προεδρεύει προσωρινά ο Ανδρέας Τελεβάντος, και της Οργάνωσης Γυναικών της οποίας προεδρεύει επίσης προσωρινά  η Ρούλα Γεωργιάδου. Παράλληλα συνεχίζει δραστήρια την δράση του ο Ευρωαγροτικός  υπό την ηγεσία του Λάμπρου Αχιλλέως και σκοπεύουμε στον άμεσο εκσυγχρονισμό και της αγροτικής μας οργάνωσης.

Υποψήφιοι για τις εκλογές της Κυριακής 19ης Μαρτίου είναι η κυρία Ελλάδα Ιωάννου και οι κύριοι Ανδρέας Παπαπαύλου, Κωνσταντίνος Τσαγγαρίδης, Ιωάννης Βιολάρης και Κωστάκης Χριστοφόρου για τις 3 θέσεις Αντιπροέδρων του Κινήματος, οι κύριοι Πόλυς Παλλήκαρος και Κωνσταντίνος Καρεκλάς για την θέση του Αναπληρωτή Προέδρου και η ομιλούσα για την θέση της Προέδρου.

Η ηγετική ομάδα παρουσιάζει έντονη πολιτική δραστηριότητα, με καθημερινές συμμετοχές σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συζητήσεις, όπου κατά γενικήν ομολογία η παρουσία μας είναι ηχηρή, πειστική  και αποτελεσματική. Ο Γενικός Διευθυντής του Κινήματος Λουκής Αυγουστίδης με την βοήθεια του αναπληρωτή Διευθυντή Σάββα Κωνσταντινίδη επιτελούν το δύσκολο έργο του συντονισμού των προσπαθειών μας.
Το γραφείο τύπου του κινήματος με επικεφαλής τον Γιάννη Σελινόπουλο και την Άντρη Πάρπα προβάλλει αποτελεσματικά τις θέσεις και δραστηριότητες μας, ενώ ο Γενικός Οργανωτικός Πανίκος Καψός, ο βοηθός Γενικός Οργανωτικός Χρίστος Ιγνατίου και ο υπεύθυνος του αρχείου και συνεργάτης της Προέδρου σε θέματα δημοσίων σχέσεων, Παναγιώτης Ευσταθίου, αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα τους καθημερινά, με την συνεχή ροή  και εγγραφή νέων μελών στο Κίνημα.

Κατά την περίοδο που μεσολάβησε από τις Βουλευτικές εκλογές διοργανώσαμε 3 μεγάλα συνέδρια για την ενημέρωση των στελεχών μας, δύο στην Λευκωσία και ένα στις Βρυξέλλες στα οποία μίλησαν διαπρεπείς πολιτειολόγοι, καθηγητές διεθνούς δικαίου και διεθνών σχέσεων, πολιτικοί και έγκριτοι δημοσιογράφοι, ενώ παράλληλα εκπροσωπηθήκαμε σε πλείστες όσες διοργανώσεις και εκδηλώσεων από την πολιτεία και άλλα οργανωμένα σύνολα, κόμματα και κινήματα.
Η παρουσία μας στον σχολιασμό και η τοποθέτηση μας στις εξελίξεις των γεγονότων και κυρίως του Κυπριακού υπήρξε ιδιαιτέρως έντονη και σημαντική με καθημερινές ανακοινώσεις, δελτία και συνεντεύξεις τύπου.
Λάβαμε μέρος στις δημοτικές εκλογές του Δεκεμβρίου του 2016 και είχαμε πολύ καλά αποτελέσματα εκλέγοντας 13 δημοτικούς συμβούλους, ενώ  στηρίξαμε επίσης την εκλογή 13 Δημάρχων, μεταξύ των οποίων και τους δημάρχους Λεμεσού, Στροβόλου, Έγκωμης και Λευκωσίας.

Λάβαμε μέρος σε συνέδρια των Ενώσεων των Κυπρίων Θεσσαλονίκης, Βόλου, Λαρίσης, και Ρόδου καθώς επίσης και σε 3 Πανελλήνια συνέδρια στην Αθήνα, ενώ η Πρόεδρος εκπροσώπησε το Κίνημα σε συνέδρια στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο.

Το Κίνημα μας έγινε αποδεκτό ως ισότιμο μέλος του Κόμματος των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών και ισχυρή αντιπροσωπεία του ECR ήλθε στην Κύπρο για να στηρίξει την εκλογική μας προσπάθεια. Τον προσεχή Οκτώβριο θα διοργανωθεί στην Λευκωσία το  Πανευρωπαϊκό Συνέδριο του  ECR.

Η Πρόεδρος του Κινήματος εκπροσώπησε την Αλληλεγγύη σε εκδηλώσεις για την Γενοκτονία των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ποντίων, και σε 2 περιπτώσεις, στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα  ήταν η κεντρική ομιλήτρια.

Με πρόταση της Αλληλεγγύης, προσεκλήθη και ήλθε στην Κύπρο η Ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου, Περιφερειάρχης Θεσσαλονίκης και έλαβε μέρος μαζί με την Πρόεδρο και πολλά μέλη της ηγεσίας του κινήματος στην πορεία των Μορφιτών. Τον προσεχή Μάιο η Πρόεδρος του κινήματος θα είναι η Κεντρική ομιλήτρια στην ενιαύσια  πανευρωπαϊκή εκδήλωση για την ιερή μνήμη των σφαγιασθέντων Ποντίων στην Στουτγάρδη της Γερμανίας.

Μαζί με τον Εκπρόσωπο Τύπου, η Πρόεδρος έλαβε μέρος σε εκδήλωση στα Τίρανα για την καταπάτηση των δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας, όπου ήταν η κύρια ομιλήτρια. Στην συνέχεια περιόδευσαν σε όλη την Βόρειο Ήπειρο και συναντήθηκαν με την Ελληνική μειονότητα, στηρίζοντας και καταγράφοντας τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζει. Η Πρόεδρος με την ιδιότητα της ως σκιώδης εισηγήτρια των ενταξιακών διαβουλεύσεων της Αλβανίας έθεσε τα προβλήματα  της μειονότητας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Αλληλεγγύη έλαβε μέρος με την Πρόεδρο και με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο σε όλες της συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, ενώ μαζί με τον Βουλευτή Μιχαήλ Γιωργάλλας, εκπροσώπησαν το Κίνημα στις συνομιλίες της Γενεύης.  Από τις οποίες αποχωρήσαμε για λόγους που έχουν εκτενώς αναλυθεί.

Η Πρόεδρος του Κινήματος εκπροσώπησε την Ομάδα Φιλίας ΕΕ-Αρμενίας στο ΕΚ, της οποίας είναι Πρόεδρος, στο δημοψήφισμα που έλαβε χώραν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ,  στις 20 Φεβρουαρίου μαζί με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Αλληλεγγύης, Γιάννη Σελινόπουλο. Σε αντίδραση της συμμετοχής τόσον της ιδίας όσο και 2 άλλων Ευρωβουλευτών του ΕΛΚ, το Αζερμπαϊτζάν εξέδωσε διεθνές  ένταλμα σύλληψης των τριών. Η Ιντερπόλ μέχρι στιγμής δεν έχει αποδεχθεί το αίτημα και κατά την εκτίμηση μας ούτε πρόκειται να το αποδεχθεί.

Το Κίνημα μας παραμένοντας πιστό στις ιδρυτικές του διακηρύξεις, μάχεται κατά της διαφθοράς και της αναξιοκρατίας και στοχεύει στην κοινωνική αλληλεγγύη και στην βελτίωση της ζωής των πολιτών δίνοντας μάχες σε όλα τα μέτωπα.

Η πιο μεγάλη μας έγνοια είναι το Κυπριακό το οποίο έχει οδηγηθεί στο βάραθρο και ο Ελληνισμός κρέμεται στο γκρεμό από ένα θάμνο που ονομάζεται Κυπριακή Δημοκρατία. Αν ο θάμνος αυτός ξεριζωθεί, θα βρεθούμε στο απύθμενο χάος.
Η εκτίμηση μας είναι πως η Κυβέρνηση έχει κάνει ασυγχώρητες και επικίνδυνες υποχωρήσεις και λάθη στις διαπραγματεύσεις, έχει αναλάβει δεσμεύσεις, έχει παραπληροφορήσει τον λαό, την διεθνή κοινότητα και κυρίως την ΕΕ και είναι βαρύτατα εκτεθειμένη.

Η παρούσα διαπραγματευτική ομάδα και ο Πρόεδρος, δεν μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση όσο και αν επ εσχάτων αναζήτησαν στήριξη για την αλλαγή στρατηγικής, από το Εθνικό Συμβούλιο. Ούτε καν να απαγκιστρωθούν από τις συνομιλίες και τις δεσμεύσεις τους δεν μπορούν. Και δεν μπορούν να αλλάξουν πολιτική, στρατηγική και μεθοδεύσεις διότι στοχεύουν σε  μια μη ρεαλιστική  και τελείως απαράδεκτη και εξωπραγματική λύση. Είναι όμηροι των λαθών και των υποχωρήσεων τους, είναι όμηροι της συμφωνίας της 11ης Φεβρουαρίου 2014, είναι όμηροι του καλού κλίματος και του κοινού οράματος «των δύο ηγετών», είναι όμηροι της εξιδανίκευσης και Μεσσιανοποίησης του Ερντογάν και του Ακιντζί, είναι όμηροι των ψευδολογιών με τις οποίες ξεγελούσαν τον λαό, για άμεση επιστροφή της Αμμοχώστου, για επιστροφή 100 χιλιάδων προσφύγων,  για κρουνούς χρημάτων που θα έρρεαν στον τόπο μετά την άθλια λύση που μηχανεύτηκαν οι διαπραγματευτές και  ο Πρόεδρος.

Ο οποίος είναι δέσμιος των μεγαλοστομιών ότι δεν θα αποδεχθεί λύση χωρίς την Μόρφου, αλλά βεβαίως  την αποδέχθηκε, ότι δεν θα αποδεχθεί διατήρηση των εγγυήσεων και παραμονή κατοχικών στρατευμάτων αλλά βεβαίως  τις αποδέχθηκε, ότι δεν θα αποδεχθεί παραμονή εποίκων αλλά την αποδέχθηκε,

πως δεν θα αποδεχθεί την εκ περιτροπής προεδρία αλλά είναι έτοιμος να την αποδεχθεί, πως δεν θα δεχθεί την παραχώρηση των 4 ευρωπαϊκών ελευθεριών στους τούρκους πολίτες, ωστόσο  δεν αποκλείεται να την  αποδεχθεί, ευθύς ως ο Ακιντζί επιστρέψει στις συνομιλίες.

Για την Αλληλεγγύη, πάγια θέση είναι πως η ΔΔΟ, ούτε συνιστά απελευθέρωση του τόπους μας, ούτε μας απαλλάσσει από την κατοχή, αλλά τουναντίον μονιμοποιεί και νομιμοποιεί την διχοτόμηση, παραχωρεί Ελληνικούς τόπους στην Τουρκία με την δική μας υπογραφή, εξαφανίζει για πάντα τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας από το νησί, και θέτει γερές βάσεις για τον εκτουρκισμό ολόκληρου του νησιού, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Ειδικά μετά τα συμφωνηθέντα μεταξύ των κυρίων  Χριστόφια και Ταλάτ και Αναστασιάδη και Ακιντζί, που μοιράζονται και το ίδιο όραμα, η Κύπρος θα μετατραπεί σε προτεκτοράτο της Τουρκίας. Διότι όλα είναι εκεί, στο τραπέζι, δεδομένα και κεφαλαιοποιημένα και κλειδωμένα για τους Τούρκους, ενώ η δική μας πλευρά εκλιπαρεί για  την συνέχιση των συνομιλιών.  Η πάγια θέση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι η λύση του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, θα επιφέρει  βελτίωση του status quo καθώς και τεράστια οικονομικά οφέλη για το κράτος και τον λαό είναι πέρα για πέρα λανθασμένη. Με τα σημερινά δεδομένα, είναι αδύνατο να μπορέσει να λειτουργήσει η ΔΔΟ, η οποία έπαψε προ πολλού να είναι Ομοσπονδία και κατέστη ένα φρικτό καθεστώς απαρτχάιντ, όπου η μειοψηφία θα επιβάλλει την θέληση της στην μεγίστη πλειοψηφία. Το μόρφωμα που θα προκύψει αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προχωρήσει σε συμφωνία με τον εγκάθετο της Άγκυρας Μουσταφά Ακιντζί,   θα καταρρεύσει οικονομικά η θα παραπαίει. Το ΔΝΤ και οι τεχνοκράτες της ΕΕ εκφράζουν  σοβαρές επιφυλάξεις για την οικονομική βιωσιμότητα του νέου συστήματος των δύο συνιστώντων κρατών, που θα προέλθει από την λύση, αφού οι τράπεζες και η οικονομία των κατεχομένων  εξαρτώνται από την Άγκυρα. Άλλωστε, μοντέλα στηριζόμενα στον εθνικό-θρησκευτικό-γλωσσικό διαχωρισμό του πληθυσμού, μετά από βίαιες και έκνομες στρατιωτικές επιχειρήσεις,  οδηγούν σε συγκρούσεις, σε δυσλειτουργία, σε κατέρριψη. Ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα της Γιουγκοσλαβίας, της Βοσνίας, του Κοσσυφοπεδίου, των Σκοπίων,  του Λιβάνου.
Πέρα από το γεγονός ότι για να λειτουργήσει μια τέτοια λύση , θα πρέπει να ξεχάσουμε για πάντα πως είμαστε Έλληνες, να διαγράψουμε τους απελευθερωτικούς μας αγώνες, να διαγράψουμε από το λεξιλόγιο μας την Ένωση, την ΕΟΚΑ, τον Αυξεντίου, τον Αχυρώνα, το Δίκωμο, την Ιερά Αγχόνη, τα Φυλακισμένα Μνήματα, να  ντρεπόμαστε γι αυτά, να ξεχάσουμε την Εθνική μας περηφάνια και την Ιστορία μας, και να γίνουμε ένα μεταλλαγμένο ασπόνδυλο είδος ραγιάδων, όπως ακριβώς επιθυμεί ο Ακιντζί και η Άγκυρα. Αφού και όσοι επιστρέψουν θα πρέπει να ομιλούν την τουρκική και να στέλνουν τα παιδιά τους σε τούρκικα σχολεία , όπως εμφαντικά δήλωσε ο κύριος Ακιντζί.

Συναγωνιστές, είναι εξ ίσου  σημαντικό να καταλάβουν όλοι ότι είναι αδύνατο να υπάρξει λύση ΔΔΟ που να βελτιώνει το status quo, με την διαχρονικά αδιάλλακτη  στάση της Τουρκίας, η οποία έχει ως στόχο την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Τουρκία έθεσε ως μεσοπρόθεσμο στόχο την ΔΔΟ ήδη από το 1956 και έκτοτε προχωρεί σταθερά, μεθοδικά, στοχευμένα  και ήδη κοντεύει τον στόχο της.

Ο Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε αναλαμβάνοντας την Προεδρία «αν μπορέσω θα απαγκιστρωθώ από την ΔΔΟ».

Δυστυχώς οι ηγεσίες του  ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ έχουν εξιδανικεύσει την ΔΔΟ σε βαθμό που τους έγινε εμμονή. Η ΔΔΟ είναι μια ρατσιστική λύση, δεν εφαρμόστηκε ποτέ σε κανένα μέρος του κόσμου, αν εφαρμοστεί στον τόπο μας θα είναι αποτέλεσμα της βίας και της στρατιωτικής ισχύος της Τουρκίας, και θα οδηγήσει σε μονιμοποίηση και νομιμοποίηση του εκτοπισμού των Ελλήνων, της Εθνοκάθαρσης και του διαχωρισμού  του πληθυσμού μετά την πολεμική επιχείρηση του 1974.  Θα επιφέρει στην καλύτερη περίπτωση την οριστική διχοτόμηση. Ο «οδυνηρός συμβιβασμός» του Αρχιεπισκόπου  Μακαρίου του  1977, όταν η Κυπριακή Δημοκρατία είχε μετατραπεί σε αποκαΐδια και όλος ο κόσμος αγωνιζόταν για την επιβίωση, αφορούσε την διοικητική δομή της ΚΔ και όχι την αναγνώριση της διχοτόμησης και των τετελεσμένων της εισβολής. Βρισκόταν σε άμεση συνάρτηση με την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού, την αποστρατικοποίηση του νησιού, την επιστροφή μας στα κατεχόμενα, την απαλλαγή μας από τα επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας. Σε καμιά περίπτωση δεν αποδεχόταν ή προνοούσε την αναγνώριση της κατοχής.           

Αυτή η μορφή λύσης-διάλυσης του Κυπριακού κράτους έχει επενδυθεί από τους υποστηρικτές της με τον μανδύα μιας υποτιθέμενη «σωφροσύνης, πολιτικής λογικής, πολιτικής ορθότητας και ρεαλισμού αλλά και πατριωτισμού».

Συναγωνιστές, βροντοφωνάζουμε τούτη την ώρα, ότι η ΔΔΟ, ούτε πατριωτική είναι, ούτε σώφρων, ούτε ρεαλιστική. Αν ήταν ρεαλιστική λύση θα είχε επιτευχθεί μετά από 40 χρόνια συζητήσεων, συνομιλιών και υποχωρήσεων της Ελληνικής πλευράς. Είναι μια παράλογη αναχρονιστική λύση,  διάλυσης του κράτους μας, υπονόμευσης της πορείας του Ελληνισμού στον σύγχρονο κόσμο, μετατροπής της Κύπρου σε τουρκικό προτεκτοράτο και στην συνέχεια σε τουρκικό βιλαέτι.

Πατριωτική λύση είναι η λύση που αποκαθιστά τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα όλων των πολιτών, που σέβεται την εθνική αξιοπρέπεια, την περηφάνια, την Ιστορία, τον πολιτισμό, την παιδεία, την θρησκεία και την γλώσσα του κάθε πολίτη.

Πατριωτική είναι η λύση που δεν επιτρέπει τον ακρωτηριασμό των δικαιωμάτων μας και δεν μας καθιστά πολίτες δεύτερης κατηγορίας με την επικυριαρχία των εγκαθέτων της Άγκυρας. Και σήμερα ο Ελληνισμός τελεί υπό διωγμό και είμαστε υποχρεωμένοι να αντισταθούμε στην επέλαση όσων επιδιώκουν να αφελληνίσουν το νησί.

Θα αντισταθούμε αποτελεσματικά.   

Δυστυχώς, τμήμα του λαού μεταφράζει τον ευγενικό και ευσεβή του πόθο να γυρίσει στο χωριό του, σε πάθος για την αποδοχή της οποιασδήποτε λύσης,  τώρα αμέσως, χθες αν είναι δυνατόν. Χωρίς να πτοείται από τις πολλαπλές διαψεύσεις λόγω της τουρκικής πολιτικής.

Όλα αυτά οδηγούν σε μια εμφύλια θλίψη, σε μια εμφύλια αντιπαράθεση επικίνδυνη και θλιβερή, για την οποία την αποκλειστική ευθύνη έχουν οι κυβερνώντες, που με τις ψευδαισθήσεις που καλλιέργησαν ανάμεσα στον λαό μας,  έφεραν μεγάλη αναστάτωση και πολύ κοντά σε συγκρούσεις ανάμεσα «σε όσους θέλουν λύση» και «στους λεγόμενους περιφρονητικά   απορριπτικούς» που δήθεν δεν θέλουν, για να μην χάσουν τα προνόμια τους.

Όπως ήδη είπα, το σημερινό status quo είναι απαράδεκτο και δεν επιτρέπει να ελπίζουμε στην επιβίωση του τόπου μας. Ελλοχεύουν όμως οι κίνδυνοι μιας κατάστασης χειρότερης από το status quo, με μια λύση ΔΔΟ, ειδικά μετά τα όσα έχει συμφωνήσει ο Πρόεδρος στον τομέα της διακυβέρνησης. Συνεπώς,  οφείλουμε να αξιολογήσουμε εξ αρχής τα δεδομένα και να δούμε με ποιες πολιτικές επιλογές είναι δυνατό να απαγκιστρωθούμε από την τραγική κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει. Πρέπει να εφαρμοστούν εναλλακτικές προτάσεις στηριζόμενες σε μια εξελικτική διαδικασία με συγκεκριμένο οδικό χάρτη.
Η θέση για εξελικτική διαδικασία ενισχύεται από το γεγονός ότι σε περίπτωση λύσης είναι αδύνατο σε 24 ώρες να πάμε από μια κατάσταση πραγμάτων στην  άλλη. Για τον απλούστατο λόγο ότι τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά όσο αφορά τις πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και συναισθηματικές αξίες ανάμεσα στις ελεύθερες και τις κατεχόμενες περιοχές. Ανάμεσα στην ασυδοσία και την στρατοκρατία. Ως εκ τούτου θα πρέπει να  αλλάξουμε στρατηγική και να εφαρμόσουμε την εναλλακτική πρόταση μας, αντλώντας δύναμη από την πολιτική οικονομία, τις πολιτικές επιστήμες, την ιστορία, την κοινωνιολογία και το νομικό πλαίσιο που ισχύει στην ΕΕ. Πρέπει να  εφαρμόσουμε το νομικό πλαίσιο, που μας παρέχει η ΕΕ, το οποίο πρέπει να καταστεί  η νομική βάση, το νομικό περίγραμμα των συνομιλιών.  Η υπόθεση της επιβίωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ιερή - δεν είναι αποκλειστικό ζήτημα της εκάστοτε εξουσίας.
Πέραν της  αδιαλλαξίας της Τουρκίας και της σε πλήρη εξέλιξη εφαρμοζόμενης αναθεωρητικής πολιτικής της κατοχικής χώρας, υπάρχουν και οι διαχρονικές αποτυχίες των εκπροσώπων των Ηνωμένων Εθνών που επιβάλλουν την αλλαγή μεθόδων από μέρους της ΚΔ στην διαδικασία των συνομιλιών.
Πρωταρχική ανάγκη είναι να απαγκιστρωθούμε από όσα εμφανίζονται ότι έχουν συμφωνηθεί μέχρι στιγμής. Η ΚΔ οφείλει να ενημερώσει επακριβώς την ΕΕ για όσα πραγματικά έχουν συμφωνηθεί, διότι η ΕΕ είναι εντελώς παραπληροφορημένη ή της συμφέρει να προσποιείται ότι είναι  παραπληροφορημένη.
Ούτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ούτε και η Επιτροπή γνωρίζουν τι πραγματικά επιδιώκει η Τουρκία. Ή προσποιούνται πως δεν γνωρίζουν. Διότι σχεδόν όλοι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που ενημερώνουν τα όργανα και τους θεσμούς της ΕΕ, λένε ακριβώς τα ίδια με όσα λένε οι ψευδοβουλευτές του ψευδοκράτους που αλωνίζουν κυριολεκτικά τις  υπηρεσίες καθημερινά.
Η ΕΕ δεν έχει επίγνωση για το ποια είναι τα όρια ασφαλείας των Ελλήνων της Κύπρου. Ή αν όντως γνωρίζουν την πραγματική κατάσταση, τότε με εγκληματική συμπεριφορά εμφανίζουν ένα εντελώς διαφορετικό και ωραιοποιημένο πλαίσιο διεργασιών.

Ανάλογης ενημέρωσης πρέπει να τύχουν και οι ηγέτες των Ευρωπαϊκών κρατών οι οποίοι πιστεύουν, όπως άλλωστε και ο Γιούνκερ, ότι είναι ζήτημα ελάχιστου χρόνου η υπογραφή συμφωνίας και έτσι εξουδετερώνεται η προσπάθεια μας να ενημερώσουμε ΣΩΣΤΑ τον διεθνή παράγοντα. Δεν θεωρούμε καθόλου εποικοδομητικό το γεγονός ότι όλοι αναμένουν την επίτευξη συμφωνίας από μέρα σε μέρα. Διότι δυστυχώς αυτό διασπείρουν εντεταλμένοι εκπρόσωποι και αξιωματούχοι της ΚΔ.
Απαιτείται άμεση ενημέρωση  της ΕΕ, που δεν μπορεί να γίνει από αυτούς που ήδη έχουν διαπράξει σοβαρά σφάλματα. Απαιτείται η κινητοποίηση των πανίσχυρων νομικών όπλων που μας παρέχει η ΕΕ και η πρόκληση κόστους στην Τουρκία για την κατοχή. Απαραίτητη είναι ωσαύτως η σκλήρυνση της στάσης μας στα Συμβούλια και στις Συνόδους της ΕΕ. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία παραχώρηση ή ανοχή  στην Τουρκία.
Η Κυβέρνηση ας κατανοήσει επιτέλους ότι το σχέδιο που συνομολογείται ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟ. Και η ευθύνη θα βαραίνει αποκλειστικά την ίδια.
Απαραίτητη είναι η ανόρθωση του φρονήματος του λαού ο οποίος είναι απελπισμένος και βαθιά διχασμένος, απαιτείται η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της στρατιωτικής μηχανής του κράτους μας, απαιτείται η κινητοποίηση της Εθνικής μας περηφάνιας και του πατριωτισμού μας  στην καθημερινή μας συμπεριφορά, είναι βασικός παράγοντας αντιμετώπισης της ηττοπάθειας και της βαρύτατης άγνοιας πλείστων όσων πολιτών.
Αλλά δυστυχώς, η αδυναμία της Κυβέρνησης και των ηγεσιών του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ να υποβάλουν σχέδιο Β' και η παγίδευσή τους στον μονόδρομο του σχεδίου Α', καθιστούν την Κύπρο όμηρο μιας χρεοκοπημένης πολιτικής στο Κυπριακό, η οποία οδηγεί, είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο, στον εκτουρκισμό. Είμαστε μέσα σε ένα λαβύρινθο, με τον Μινώταυρο Ερντογάν τον Μεγαλοπρεπή να παραμονεύει και δεν έχουμε  καν τον μίτο της Αριάδνης για να εξέλθουμε, για να διαφύγουμε.
Κι αυτό γιατί ούτε η κυβέρνηση, ούτε οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ αποδέχονται το αδιέξοδο, διότι θα πρέπει να υποβάλουν εναλλακτική πολιτική και στρατηγική. Γι αυτό και εκλιπαρούν και κάνουν εκκλήσεις στην Μογκερίνι και στον Ταγιάνι για την συνέχιση των συνομιλιών. Δεν μπορούν να κάνουν τίποτε άλλο γιατί δεν έχουν σχέδιο Β ενώ οι διεθνείς δεσμεύσεις τους, δεν τους επιτρέπουν να εφαρμόσουν εναλλακτική στρατηγική.

Όσοι αντιτιθέμεθα στην αθλιότητα της σημερινής κατάστασης που ελάχιστα διαφέρει από την πλήρη υποταγή στα κελεύσματα της Τουρκίας, οφείλουμε  να εργαστούμε συλλογικά, να προχωρήσουμε δυναμικά, μαχητικά, αταλάντευτα και να εφαρμόσουμε πολιτική Εθνικής Σωτηρίας, βασιζόμενη στην χρηστή διακυβέρνηση,  στην δημιουργία κράτους προνοίας και όχι κράτους παροχών, στην εξάλειψη της διαφθοράς, στην δημιουργία αισθήματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πληθυσμό. Οι συνομιλίες για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού, πρέπει να διεξάγονται με την Κυπριακή Δημοκρατία να βρίσκεται σε θέση Ισχύος και όχι γονυπετής. Και Ισχύς είναι η αγάπη και η πίστη του λαού στην Απελευθέρωση, η πάνδημη συμμετοχή στον αγώνα, η ισχυρή στρατιωτική άμυνα, το φρόνημα των Ελλήνων, η πίστη στα ιδανικά που φώτιζαν την ζωή μας και μας διέσωσαν τα δίσεκτα χρόνια της σκλαβιάς, η κοινωνική συνοχή, η ανόρθωση της οικονομίας, το κράτος προνοίας και όχι το κράτος παροχών, το κράτος δικαίου και όχι το κράτος διαφθοράς, και τα πανίσχυρα νομικά όπλα που μας παρέχει το διεθνές δίκαιο, η συμμετοχή μας στην ΕΕ και στον ΟΗΕ, καθώς και η δημιουργία συμμαχιών με όσες χώρες έχουν κοινά συμφέροντα με την Κύπρο και με όσες χώρες τελούν υπό την τουρκική απειλή.
Οφείλουμε να εφαρμόσουμε στρατηγική με σαφείς στόχους προς δημοκρατική λύση, αποτροπή της διχοτόμησης, και συνέχειας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. και στον ΟΗΕ. Να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τις Μεγάλες Δυνάμεις χρησιμοποιώντας τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ , να συνεργαστούμε στενά με τις περιφερειακές δυνάμεις στην βάση κοινότητας συμφερόντων, να ακυρώσουμε την προβλέψιμη τουρκική πολιτική μη υποχωρώντας στις συνεχείς απαιτήσεις των κατακτητών.
Τελειώνοντας θα ήθελα να τονίσω πως ο ισχυρισμός ότι με την ΔΔΟ θα απαγκιστρωθεί η Τουρκοκυπριακή Κοινότητα από την Τουρκία, δυστυχώς είναι αφελής.  Οφείλουμε να γνωρίσουμε στην τουρκοκυπριακή κοινότητα ότι οδηγείται στον αφανισμό με επιλογές όπως η ΔΔΟ διότι η Κύπρος θα καταληφθεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από τις ορδές της Ανατολίας. Και να σας διαβεβαιώσω πως πρώτιστο  χρέος μας προς τον λαό είναι η αλήθεια. Και πρώτιστο μέλημα μας είναι  η ανάκτηση του διεθνούς κύρους και του διεθνούς πλεονεκτήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία δεν είναι εκλιπούσα. Αντίθετα υπάρχει και θα σηκώσει το λάβαρο της δημοκρατίας, αντίστασης στον τουρκικό φασισμό και σε κάθε μορφής φασισμό και ετσιθελισμό. 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017