15/12/16

Τελετή βράβευσης εθνοφρουρών που έκαναν συστηματική χρήση του Σχεδίου Δωρεάν Διακίνησης Οπλιτών

Τελετή βράβευσης εθνοφρουρών που έκαναν συστηματική χρήση του Σχεδίου Δωρεάν Διακίνησης Οπλιτών

Στο πλαίσιο της πολιτικής του Υπουργείου Άμυνας για την προαγωγή κουλτούρας οδικής συνείδησης, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016 τελετή βράβευσης εθνοφρουρών, που έκαναν την πιο εκτεταμένη χρήση του Σχεδίου Δωρεάν Διακίνησης με λεωφορεία της Εθνικής Φρουράς. Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών και εντάσσεται στο πλαίσιο της προσφοράς κινήτρων για χρήση των δωρεάν λεωφορείων της Εθνικής Φρουράς.

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης, σε χαιρετισμό του, σημείωσε ότι η σημερινή τελετή αποτελεί μια έμπρακτη απόδειξη ότι αυτά τα οποία ανακοινώνονται δεν παραμένουν στα λόγια αλλά με συνέπεια υλοποιούνται. Και όταν τα αποτελέσματα συνέχισε, είναι θετικά, είναι μεγαλύτερη και η ικανοποίηση που αισθάνεται κανείς αξιολογώντας την πορεία υλοποίησης των μέτρων που εδώ και ένα χρόνο εφαρμόζονται.

Ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην αλλαγή της ώρας προσέλευσης των εθνοφρουρών στις μονάδες έτσι ώστε αυτή να είναι η ίδια μαζί με την ώρα προσέλευσης των μονίμων στελεχών δηλαδή η ώρα 7:00 το πρωί και όχι νωρίτερα όπως ίσχυε στο παρελθόν.

Σημείωσε επίσης ότι για όσους χρησιμοποιούν τα λεωφορεία ώρα παρουσίασής τους νοείται η ώρα προσέλευσης στον χώρο αναχώρησης των λεωφορείων. Δηλαδή για παράδειγμα ο προερχόμενος από την Λεμεσό εθνοφρουρός που είναι τοποθετημένος σε στρατόπεδο της Λευκωσίας οφείλει να βρίσκεται στις 7:00 η ώρα όχι στο στρατόπεδο, αλλά στον χώρο αναχώρησης των λεωφορείων από την Λεμεσό.

Περαιτέρω υπογράμμισε ότι έχουν αρθεί όλοι οι περιορισμοί που υπήρχαν στο παρελθόν ως προς τη δρομολόγηση λεωφορείων. Ως εκ τούτου, έστω και ένας εθνοφρουρός να το αιτηθεί η Διοίκηση οφείλει να ικανοποιήσει το αίτημα.

Στη συνέχεια ο κ. Φωκαίδης πρόσθεσε ότι πέρα από το Σχέδιο Δωρεάν Διακίνησης με λεωφορεία, τα τελευταία δύο χρόνια έχει αναθεωρηθεί κατά τρόπο ριζικό, η όλη προσέγγιση όσον αφορά τα θέματα καλλιέργειας οδικής ασφάλειας, γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά, «όσα σχέδια και αν εκπονηθούν αν δεν συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι αν δεν αποκτήσουμε οδική συνείδηση, τα όποια μέτρα ή δράσεις δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα».

Ακολούθως ο κ. Υπουργός ανάφερε ότι το 2016 έχουν πραγματοποιηθεί 126 διαλέξεις γύρω από την οδική ασφάλεια σε όλα τα στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς, ενώ για το 2017 το πρόγραμμα διαλέξεων εμπλουτίζεται ακόμα περισσότερο με 146 διαλέξεις σε συνεργασία με εγκεκριμένους οργανισμούς και φορείς.

Συγκεκριμένα, υλοποιούνται πέντε συνολικά εκπαιδευτικά προγράμματα Οδικής Ασφάλειας:
• Σεμινάρια Οδικής Ασφάλειας της CYTA σε συνεργασία με την εταιρεία APA ROAD SAFETY CONSULTANTS.
• Εκπαιδευτικά σεμινάρια από την Ομάδα Πρωτοβουλίας για την Οδική Ασφάλεια, στα οποία συμμετέχουν μητέρες παιδιών και άτομα που ενεπλάκησαν σε τροχαία.
• «MODULE CLOSE TO» από το Ίδρυμα για την Οδική Ασφάλεια «Γιώργος Μαυρίκιος», το οποίο ενημερώνει τους εθνοφρουρούς για τις συνέπειες από ένα σοβαρό δυστύχημα στην οικογένεια και τους συγγενείς του θύματος.
• «ΦΑΕΘΩΝ – ΤΑΣΟΣ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ» το οποίο περιλαμβάνει ερωτηματολόγια, αξιολογήσεις, εξομοιώσεις οδικών συγκρούσεων και προβολές εκπαιδευτικών ταινιών με την εταιρεία REACTION.
• Διοργάνωση ενημερωτικών διαλέξεων σε στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς σε συνεργασία με την Αστυνομία για προώθηση της πρόληψης, ως επίσης και καλύτερου ελέγχου.

Ο κ. Φωκαίδης ευχαρίστησε θερμά την CNP Ασφαλιστική, που ανέλαβε ως επίσημος χορηγός του θεσμού και κάλεσε τους εθνοφρουρούς να είναι όλοι προσεκτικοί ειδικότερα αυτές τις γιορτινές μέρες που πλησιάζουν.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν, επίσης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Γεώργιος Μπασιακούλης και ο Γενικός Διευθυντής του Ομίλου CNP Cyprus Insurance Holdings κ. Αντρέας Στυλιανού.
-----------------------