15/12/16

Δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη

Δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη




Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά το πέρας της ενημέρωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, σήμερα στις Βρυξέλλες, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Μόλις ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, με ειδικότερη έμφαση στη διαδικασία και την πορεία μέχρι την πολυμερή διάσκεψη που θα ξεκινήσει στις 12 Ιανουαρίου, αλλά και για το σημαντικό κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα αποτελέσματα και το διάλογο που ακολούθησε της ενημέρωσης, την ανταπόκριση από τους επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ αλλά και τους αρχηγούς των κρατών και κυβερνήσεων.

Ειδικότερα στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, είναι σημαντικό ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να διαδραματίσει το ρόλο που της αναλογεί για ένα κράτος μέλος, αφού θεωρούμε ότι η ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος μέλος της Ένωσης - κάτι που θα συνεχιστεί και μετά τη λύση του Κυπριακού - αποτελεί την καλύτερη ασφαλιστική δικλείδα για το σύνολο του κυπριακού λαού, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει περιληφθεί ειδική αναφορά στο Κυπριακό, σύμφωνα με την οποία, ακριβώς επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος και θα συνεχίσει και μετά τη λύση του Κυπριακού να είναι κράτος της ΕΕ, εκφράζεται η ετοιμότητα για συμμετοχή στην πολυμερή διάσκεψη που θα ξεκινήσει στις 12 Ιανουαρίου».

Ερώτηση: Μπορείτε να μας πείτε ποιοι άλλοι τοποθετήθηκαν μετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το Κυπριακό;

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Έγινε τοποθέτηση από τον Πρόεδρο Tusk, από τον Πρόεδρο Juncker, από την Αντιπρόεδρο της Επιτροπής κα Μogherini και τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Στο περιθώριο των εργασιών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επίσης την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις και με την Καγκελάριο της Γερμανίας και άλλους αρχηγούς κυβερνήσεων. Είναι σημαντικό ότι υπάρχει αυτή η καθολική στήριξη από τα κράτη μέλη της ΕΕ σε αυτή την πολύ κρίσιμη συγκυρία του Κυπριακού.