14/12/16

Διευκρινίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών σε σχέση με την πολιτική για τη μεμονωμένη κατοικία

Διευκρινίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών σε σχέση με την πολιτική για τη μεμονωμένη κατοικία




Αναφορικά με το θέμα της μεμονωμένης κατοικίας, το Υπουργείο Εσωτερικών επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

«Ο Υπουργός Εσωτερικών, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχονται από το άρθρο 18Α(5) του περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμου, δημοσίευσε στις 4/11/16 το νέο κεφάλαιο «Οικιστική Ανάπτυξη» της Δήλωσης Πολιτικής στο οποίο περιλαμβάνονται και οι πρόνοιες της πολιτικής για τη μεμονωμένη κατοικία.

Σημειώνεται ότι η νέα πολιτική για τη μεμονωμένη κατοικία προέκυψε μετά από πολύχρονες διαβουλεύσεις με επαγγελματικούς φορείς, κρατικές υπηρεσίες, και μη κυβερνητικές οργανώσεις κ.ά. και ύστερα από τη διαδικασία Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης, όπου διαφάνηκε ότι η εφαρμογή της θα είχε θετικές επιπτώσεις στην πλειοψηφία των παραγόντων που εξετάστηκαν.

Στόχος της νέας πολιτικής είναι αφενός η επίλυση των διαφόρων περιβαλλοντικών, πολεοδομικών, οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων που προέκυψαν από την εφαρμογή της προηγούμενης πολιτικής την τελευταία εικοσαετία και αφετέρου η παροχή δυνατότητας ανέγερσης μεμονωμένης κατοικίας σε ομάδες του πληθυσμού / δικαιούχους* οι οποίες δεν έχουν τη οικονομική δυνατότητα απόκτησης ακινήτου εντός Οικιστικών Ζωνών, βασισμένη σε καθαρά πολεοδομικά κριτήρια (όπως π.χ. απόσταση τεμαχίου από τον οικισμό, προσπέλαση, μέγεθος κατοικίας, κ.ά.).

Με την πρόσφατη δημοσίευση της πολιτικής δίνεται ένα τέλος στην ασάφεια που επικρατούσε τα τελευταία χρόνια και αφορούσε την άρνηση των πολεοδομικών αρχών για χορήγηση αδειών για μεμονωμένες κατοικίες. Πλέον γίνεται ξεκάθαρο ότι επιτρέπεται η ανέγερση μεμονωμένης κατοικίας με σαφή κοινωνικά και πολεοδομικά κριτήρια.
Επιπρόσθετα, με τη νέα πολιτική τερματίζεται η ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία των διαφόρων developers οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τις ασαφείς πρόνοιες της προηγούμενης πολιτικής και τη μη άσκηση της διακριτικής ευχέρειας των πολεοδομικών αρχών με φειδώ, θησαύριζαν στις πλάτες των ανυποψίαστων πολιτών οι οποίοι πωλούσαν τις περιουσίες τους έναντι πινακίου φακής.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι με τη δημοσίευση της πιο πάνω πολιτικής μεσολαβεί ένα διάστημα τεσσάρων μηνών όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να υποβάλει αιτιολογημένη ένσταση, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα διόρθωσης / βελτίωσης της πολιτικής».