8/9/16

Τελετή διαβεβαίωσης του νέου Υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς

Τελετή διαβεβαίωσης του νέου Υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς




Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, η τελετή διαβεβαίωσης του νέου Υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς Υποστράτηγου Ανδρέα Μαρκίδη.

Μιλώντας στην τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είπε τα ακόλουθα:

«Υποστράτηγε,

Kατόπιν αποφάσεως του Υπουργικού Συμβουλίου, αναλαμβάνετε σήμερα τα καθήκοντα του Υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς.

Αποφασίσαμε να σας εμπιστευτούμε την κρίσιμη αυτή θέση, αναγνωρίζοντας την εργατικότητα, τον επαγγελματισμό και την εν γένει πατριωτική συμπεριφορά που έχετε επιδείξει κατά τη διάρκεια της προηγούμενης υπηρεσίας σας.

Αναλαμβάνετε τα νέα σας καθήκοντα σε μια περίοδο καθοριστική τόσο για την πατρίδα μας όσο και ιδιαίτερα για την Εθνική Φρουρά. Στους μήνες που ακολουθούν, η Εθνική Φρουρά θα αλλάξει οριστικά μορφή μετατρεπόμενη σε ένα ευέλικτο Σώμα, με ημιεπαγγελματική μορφή.

Η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος θα κριθεί από την ικανότητα του Σώματος να ενσωματώσει αποτελεσματικά τους νέους επαγγελματίες οπλίτες, καθώς επίσης και στη δυνατότητα της ηγεσίας του Σώματος να υλοποιήσει το βαρύ πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που έχετε διαμορφώσει στο ΓΕΕΦ.

Θα σας παρακολουθούμε και περιμένουμε από εσάς, τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, καθώς θεωρούμε πως ο ρόλος της Εθνικής Φρουράς στην καθιέρωση της ασφάλειας ήταν και παραμένει κρίσιμος.

Η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από έντονες αναταράξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, νέοι κίνδυνοι παρουσιάστηκαν, νέες απειλές και νέες εστίες πολέμου. Η τρομοκρατία με τη χειρότερη μορφή βρίσκεται μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τις ακτές της Κύπρου, αλλά και η πρόκληση του προσφυγικού ρεύματος που δημιουργούν οι ασταθείς συνθήκες σε μεγάλο μέρος της Βορείου Αφρικής, έχουν εντείνει τις ανησυχίες, τις οποίες έχουμε καθήκον να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο ως χώρα που βρίσκεται πολύ κοντά στη Μέση Ανατολή, αλλά και ως χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό θα ήθελα να εντάξω και τις προοπτικές που διανοίγονται με την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, τόσο από τη χώρα μας όσο και από γειτονικές μας, φιλικές χώρες. Πρόκειται για εξέλιξη που δημιουργεί νέα γεωστρατηγική δυναμική, την οποία καλούμαστε να χειριστούμε και να αξιοποιήσουμε, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού συστήματος ασφαλείας, το οποίο πιστά υπηρετούμε.

Τα νέα δεδομένα υποχρεώνουν και την Εθνική Φρουρά να εντάξει στις ιεραρχήσεις της τον τρόπο, με τον οποίο θα λειτουργήσει ως ένας αποτελεσματικός βραχίονας, μέσω του οποίου η χώρα μας θα διασφαλίζει την παρουσία και τα συμφέροντά της σε ολόκληρη την έκταση της Αποκλειστικής Οικονομικής μας Ζώνης.

Δεν μπορώ να μην επισημάνω πως παρά το γεγονός πως βρισκόμαστε σε διάλογο για επίλυση του Κυπριακού, ο κατοχικός στρατός παραμένει στο νησί μας, διατηρώντας το σύνολο της ισχύος του.

Χωρίς υπερφίαλες διακηρύξεις, θα ήθελα να δώσω το μήνυμα πως όσο ο τουρκικός στρατός παραμένει στο νησί μας, παραμένει και πρώτιστο καθήκον της Εθνικής Φρουράς να διασφαλίσει με την αποτρεπτική της ισχύ, την ειρήνη και την ασφάλεια στους πολίτες του κράτους μας.

Η Εθνική Φρουρά από την ίδρυση της το 1964 και ειδικότερα μετά το 1974, αναγκάστηκε να λειτουργήσει μονοσήμαντα, έχοντας δηλαδή το ενδιαφέρον της στραμμένο προς το βορρά και την τουρκική παρουσία.

H τουρκική κατοχή –όπως προείπα- εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά την ίδια στιγμή τα γεωπολιτικά δεδομένα άλλαξαν άρδην. Ανάλογες, λοιπόν, πρέπει να είναι και οι προσαρμογές, στις οποίες οφείλει να προβεί και η Εθνική Φρουρά.

Αυτόν τον στόχο οφείλει να υπηρετεί μεταξύ άλλων και η ευρεία προσπάθεια ανασυγκρότησης της Εθνικής Φρουράς, η οποία βρίσκεται σήμερα στο τελικό της στάδιο.

Προσβλέπω στη στενή και αγαστή συνεργασία σας όχι μόνο με την πολιτική ηγεσία, δηλαδή του Υπουργού, αλλά και με τον Αρχηγό, τους συναδέλφους σας αξιωματικούς και τους στρατιώτες μας, ώστε το έργο του εκσυγχρονισμού της δύναμης να στεφθεί με επιτυχία, προς όφελος της πατρίδας μας».

Από την πλευρά του, ο νέος Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο, «που μου εμπιστευτήκατε μια τιμητική θέση, τη θέση του Υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς.

Γνωρίζοντας την τιμή και την ευθύνη που απορρέει από την τοποθέτησή μου στη θέση αυτή και την ανάληψη των νέων μου καθηκόντων, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι θα αναλώσω το άπαν των δυνάμεών μου, αφενός μεν για να δικαιώσω τις προσδοκίες σας, κ. Πρόεδρε, και αφετέρου για να συμβάλω τόσο στην αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς –όπως γνωρίζετε όλοι γίνεται μια πολυεπίπεδη προσπάθεια- όσο και στην αναδιοργάνωσή της, κάτι που απαιτεί κόπο και χρόνο».