25/7/16

Κοινή δήλωση μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού του Ισραήλ

Κοινή δήλωση μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού του Ισραήλ




Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης είχαν συζητήσεις για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αντανακλούν τις στενές και πολύ σημαντικές σχέσεις που απολαμβάνουν οι δύο χώρες.

Στη διάρκεια των συζητήσεων, οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τα κοινά συμφέροντα τους για περιφερειακή σταθερότητα και συμφώνησαν να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τις πηγές του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας.

Οι δύο πλευρές συνέχισαν τις συνομιλίες τους για τη συνεργασία αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων. Και οι δύο ηγέτες ενθάρρυναν τις ομάδες τους να ολοκληρώσουν αυτές τις συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν το θέμα συνεκμετάλλευσης αναφορικά με τα κοιτάσματα Αφροδίτη και Yishai και κατέληξαν στο ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016 οι δύο Υπουργοί Ενέργειας θα επιδιώξουν να ολοκληρώσουν αυτές τις συζητήσεις.

Στο πλαίσιο της εξερεύνησης και της ανάπτυξης ενεργειακών πηγών στην Ανατολική Μεσόγειο, οι δύο ηγέτες κατέληξαν ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως η επίλυση των εκκρεμούντων θεμάτων μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας θα διευκόλυνε τα μέγιστα τον ρυθμό της ανάπτυξης μελλοντικών έργων που θα προχωρήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως επίσης θα ενίσχυε κατά πολύ τη σταθερότητα στην περιοχή. Συνεπώς, το Ισραήλ έχει έντονο ενδιαφέρον για την επίλυση του θέματος αυτού.

Και οι δύο ηγέτες τόνισαν τη σημασία του τριμερούς πλαισίου ανάμεσα στο Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα, σε μια συνάντηση που θα επαναληφθεί μέχρι το τέλος του έτους, όπως συμφωνήθηκε ανάμεσα στα μέρη στη Συνάντηση της Λευκωσίας, στις 28 Ιανουαρίου 2016.