16/5/16

Δηλώσειςτου Υπουργού Άμυνας στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ

Δηλώσειςτου Υπουργού Άμυνας στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ
 αναφορικά με την πρόσληψη 3.000 συμβασιούχων οπλιτών


Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης σε δηλώσεις του, σήμερα, στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο», του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ αναφέρθηκε στο θέμα της πρόσληψης 3.000 συμβασιούχων οπλιτών σ το πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της Εθνικής Φρουράς.
 
Συγκεκριμένα, o Υπουργός Άμυναςανέφερε: «Οι οπλίτες, οι οποίοι θα προσληφθούν θα είναι με συμβόλαιο ενός χρόνου, με δικαίωμα ανανέωσης μέχρι 10 χρόνια, και θα πρέπει να είναι Κύπριοι πολίτες, κάτω των 32 ετών που έχουν συμπληρώσει τη στρατιωτική τους θητεία, κατηγορίας σωματικής ικανότητας I1 I2, η οποία θα διαπιστωθεί, βεβαίως, και μετά από υγειονομική εξέταση. Θα πρέπει, επίσης να  έχουν λευκό ποινικό μητρώο, απολυτήριο λυκείου και τον κατάλληλο Δείκτη Μάζας Σώματος. Αυτά είναι τα απαιτούμενα προσόντα και η επιλογή θα γίνει με αυστηρά αξιοκρατικούς όρους, καθότι απόλυτο κριτήριο κατάταξης των επιτυχόντων, δηλαδή όσων πληρούν τα απαιτούμενα προσόντα, θα είναι το απολυτήριο λυκείου, έτσι ώστε να μην υπάρχει η οποιαδήποτε αμφισβήτηση και η παρεμβολή οποιασδήποτε πολιτικής υποκειμενικής κρίσης στην όλη διαδικασία».
 
Ερώτηση: Αν δηλαδήσυμπληρωθούν οι θέσεις και είναι πάρα πολλοί οι ενδιαφερόμενοι κάποιοι με χαμηλή βαθμολογία στο απολυτήριο λυκείου μπορεί να μην τα καταφέρουν;

Απάντηση: «Θα είναι το απόλυτοκριτήριο. Θα πρέπει, όμως, να πω και το εξής: Θα υπάρχει στο έντυπο αίτησης ή καλύτερα στο κείμενο, το οποίο ηλεκτρονικά θα συμπληρωθεί - διότι ηλεκτρονικά θα γίνει όλη η διαδικασία/η υποβολή των αιτήσεων - η δυνατότητα κατάθεσης τίτλων σπουδών και αυτοί οι τίτλοι θα χρησιμοποιηθούν για τοποθέτηση, μετά την πρόσληψη, σε διάφορους κλάδους, σώματα ή και σε εξειδικευμένες υπηρεσίες ή θέσεις, όπως για παράδειγμα είναι η νέα διεύθυνση Κυβερνοάμυνας. Εκεί θα προτιμηθούν, αν υπάρχουν, πτυχιούχοι και θα γίνουν διαγωνισμοί - σε δεύτερο στάδιο αναφέρομαι, μετά τη βασική εκπαίδευση - ανάλογα με την υπηρεσία, ανάλογα με το όπλο στις ειδικές δυνάμεις, θα γίνουν αθλητικές εξετάσεις στους υποβρύχιους καταστροφείς, για το ναυτικό διαφορετικές εξετάσεις και  για κάποιες θέσεις θέλουμε ή και απαιτούν τη γνώση αραβικής ή εβραϊκής γλώσσας πρόκειται για μια ουσιαστική αναδιάρθρωση».

Ερώτηση: Και όλοι αυτοί πουπεριγράψατε οι πτυχιούχοι κ.ο.κ. θα παίρνουν 1000 ευρώ;

Απάντηση: «Ο μισθός θα είναισταθερός, από κει και πέρα, θα υπάρχει η δυνατότητα μοριοδότησης με βάση τα συμβόλαια που θα υπογραφούν για πρόσληψη σε μόνιμες θέσεις, όταν και εφόσον θα υπάρξουν στη συνέχεια και οπωσδήποτε θα υπάρξουν ανάγκες. Θα υπάρξει η δυνατότητα πρόσληψης σε θέσεις στην Εθνική Φρουρά από αυτούς. Θα μοριοδοτούνται όσοι έχουν προϋπηρεσία ως συμβασιούχοι οπλίτες και βεβαίως είναι και μια σειρά από άλλα σημαντικά ωφελήματα, πέρα από τα συμβατικά, που προκύπτουν από τη σύμβαση, όπως, για παράδειγμα: ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όπως αυτή που απολαμβάνουν τα στελέχη του Στρατού, διακίνηση δωρεάν και με τα δημόσια λεωφορεία, αλλά και με το σύστημα διακίνησης εθνοφρουρών, που ισχύει ήδη και καλύπτει όλη την Κύπρο, πέρα από τις άδειες ασθενείας και όλα τα συναφή. Θα υπάρχει, επίσης, και η δυνατότητα για την ειδική κατηγορία αυτή των συμβασιούχων οπλιτών να εκμεταλλευτούν, όσοι το επιθυμούν, το σχέδιο σπουδών, το οποίο έχουμε προετοιμάσει σε συνεργασία με ιδιωτικά Πανεπιστήμια και ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του τόπου μας, έτσι ώστε ένας νέος να μπορεί, αφού έχει ολοκληρώσει τη στρατιωτική του θητεία, να υπηρετεί ως συμβασιούχος οπλίτης, με ένα καθαρό εισόδημα της τάξεως περίπου των 13.000 ευρώ τον χρόνο και να σπουδάζει στην Κύπρο με δίδακτρα μειωμένα μέχρι και 50%. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος με 2-3.000 ευρώ τον χρόνο θα μπορεί να καλύπτει τις σπουδές του και να του μένουν και 10.000 για να μπορεί να αρχίσει να συντηρείται .

Επίσης έχουμε εκπονήσει και ένα σχέδιο υποτροφιών ειδικά σε ό,τι αφορά εξειδικευμένες θέσεις που επενδύουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της κυβερνοάμυνας που ανέφερα προηγουμένως, θα δοθεί η δυνατότητα σε κάποιους να πάρουν δωρεάν μεταπτυχιακές υποτροφίες αν έχουν πτυχίο ή, αν δεν έχουν πτυχίο, να αποκτήσουν πτυχίο σε θέματα κυβερνοάμυνας ή σε εξειδικευμένους τομείς που θέλουμε να επενδύσουμε σε ανθρώπινο κεφάλαιο, για να δημιουργήσουμε μια νέα τάξη πραγμάτων στην Εθνική Φρουρά».

Ερώτηση: Αν δεν βρεθούν Κύπριοιτότε θα αποταθείτε στην Ελλάδα; Θα σας άρεσε ο κ. Ακιντζί να θέλει να κάνει το ίδιο; N αστελεχώσει, δηλαδή, Σώματα Ασφαλείας και να αποταθεί στην Τουρκία;

Απάντηση: «Μα δεν χρειάζεταινα το κάνει ο κ. Ακιντζί, η Τουρκία είναι στην Κύπρο με 40.000 στρατεύματα. Μακάρι να υπάρξει λύση του Κυπριακού τους επόμενους μήνες και να μην χρειαστεί να υλοποιηθεί το όλο σχέδιο. Μια λύση που να προσδίδει εχέγγυα ασφάλειας στον κυπριακό ελληνισμό, αλλά μέχρις ότου να συμβεί αυτό οφείλουμε να διασφαλίζουμε το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς και βεβαίως η αποτροπή έναντι οιασδήποτε νέας απειλής στην Κύπρο δεν μπορεί να νοηθεί χωρίς τη συνδρομή της Ελλάδας. Αυτό δεν είναι κάτι καινούριο, αφόρα την παρούσα κατάσταση πραγμάτων όπου μια χώρα μέλος της ΕΕ τελεί δυστυχώς ακόμα σε αυτόν τον αναχρονισμό και τον παραλογισμό της κατοχής εδαφών της από μια άλλη χώρα».

Ερώτηση: Αν λυθεί το Κυπριακόαυτά όλα θα ισχύσουν για μερικούς μήνες;

Απάντηση: «Εξαρτάται από τονχρόνο. Σε κάθε περίπτωση τα συμβόλαια, τα οποία θα υπογραφούν σε πρώτη φάση, θα είναι για διάρκεια ενός έτους δοκιμαστικά και σε αυτό το χρονικό διάστημα θα μπορεί να υπάρξει και διακοπή των συμβολαίων. Αν και εφόσον αυτό το πράγμα επιτευχθεί συνεπώς θεωρώ ότι έχουν ληφθεί υπόψη όλα τα δεδομένα, όλες οι ενδεχόμενες εξελίξεις για να διασφαλιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο   το δημόσιο συμφέρον».

Ερώτηση: Γιατί ταανακοινώσατε την Παρασκευή όλα αυτά και δεν περιμένατε μέχρι τη Δευτέρα/Τρίτη μετά τις εκλογές; Και τι πρακτικό δώσατε αφού δεν είναι έτοιμο τίποτε: Ούτε αρχίζουν οι αιτήσεις ούτε οτιδήποτε άλλο.

Απάντηση: «Είμαστε έτοιμοι.Ακριβώς έπρεπε να ληφθεί η απόφαση προκειμένου να δρομολογηθούν και οι τελευταίες διαδικασίες από το Υπουργείο Άμυνας και την Εθνική Φρουρά, έτσι ώστε αμέσως μετά τις εκλογές να ξεκινήσει συντεταγμένα η όλη διαδικασία. Βεβαίως κάποιοι μας ασκούσαν κριτική ότι δεν προχωρούσαμε με την εξαγγελία, έτσι όπως την ονόμαζαν, - διότι δεν ήταν εξαγγελία, ήταν απόφαση του περασμένου Φεβρουαρίου - και ότι θα έμενε στα χαρτιά και ότι ήταν προεκλογικό πυροτέχνημα. Αν η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι όσα αποφασίζει η Κυβέρνηση αποτελούν προεκλογικές εξαγγελίες ή πυροτεχνήματα, τα οποία θα μείνουν στα χαρτιά, θεωρώ παράδοξο η Κυβέρνηση να μην υπερασπίζεται το έργο της, και επειδή η πολιτική δεν είναι συνθήματα και είναι πράξεις η Κυβέρνηση προχωρεί με συγκεκριμένες πράξεις, με συγκεκριμένες αποφάσεις που παράγουν αποτελέσματα».

Ερώτηση : Που υπάρχουν αυτέςοι πληροφορίες;

Απάντηση: «Αμέσως μετά τις εκλογέςθα δοθούν πληροφορίες για όλα αυτά, μέσα από μια συγκροτημένη ενημερωτική εκστρατεία, χρειαζόμαστε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, έτσι ώστε να τρέξουν κάποιες τελευταίες διαδικασίες».

Ερώτηση : Δεν χρειαζόσαστετην απόφαση της Βουλής; Γιατί κονδύλι δεν έχετε, έτσι και αλλιώς πρέπει να περάσει από τη Βουλή.

Απάντηση: «Όχι, σε ό,τι αφοράαυτό το θέμα ο Υπουργός Οικονομικών έχει γραπτώς ενημερώσει τη Βουλή ότι αν θα χρειαστεί για φέτος, διότι μπορεί μέσα από εξοικονομήσεις που θα υπάρξουν σε άλλα Υπουργεία να μην χρειαστεί, αλλά αν θα χρειαστεί, προς το τέλος του χρόνου, αυτό θα γίνει με συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Για τη νέα χρονιά βεβαίως θα γίνει πρόβλεψη κανονικά στον προϋπολογισμό του 2017».