16/5/16

ΔηλώσειςΚυβερνητικού Εκπροσώπου στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ

ΔηλώσειςΚυβερνητικού Εκπροσώπου στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ


Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ.   Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας σήμερα στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ αναφέρθηκε στην εισήγηση του τ/κ ηγέτη κ. Μουσταφά Ακιντζί για πενταμερή διάσκεψη για να συζητηθούν τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων. Επίσης ο κ. Χριστοδουλίδης σχολίασε και την επισήμανσή του τουρκοκύπριου ηγέτη ότι εάν υπάρξει κοινή αντίληψη στο εδαφικό και στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, τότε μπορεί να υπάρξει δημοψήφισμα εντός του έτους. 

Συγκεκριμένα ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Πρόκειται για τη γνωστή τουρκική προσέγγιση- έχει εκφραστεί και στο πρόσφατο παρελθόν- βάσει της οποίας το εδαφικό, η ασφάλεια και οι εγγυήσεις θα πρέπει να συζητηθούν στο τέλος της διαδικασίας σε μια συνεχή διαδικασία κι αν είναι δυνατόν και εκτός Κύπρου, λόγω, σύμφωνα πάντα με την επιχειρηματολογία της τουρκικής πλευράς, των διαρροών στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Άρα, δεν είναι η πρώτη φορά που έχει εκφραστεί αυτή η πρόταση. Έχει εκφραστεί και στο πρόσφατο παρελθόν και στο τραπέζι των συνομιλιών, αλλά και δημόσια από τουρκικής πλευράς».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Σύμφωνα με τη δική μας προσέγγιση, έτσι για να δούμε και ποιά είναι η κατάσταση πραγμάτων αυτή τη στιγμή, ένα χρόνο μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων και με αφορμή το κοινό ανακοινωθέν, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση επί  τεσσάρων κεφαλαίων του Κυπριακού: η διακυβέρνηση, το περιουσιακό, η ΕΕ και η οικονομία. Ευελπιστούμε και εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση συζήτησης όλων των πτυχών των τεσσάρων κεφαλαίων που έχω προαναφέρει. Ειδικότερα, γίνεται προσπάθεια σε πτυχές που αφορούν το εδαφικό  και τη διακυβέρνηση όπουυπάρχουν θέματα τα οποία από τη μια δεν έχουν συζητηθεί και από την άλλη είναι δύο από τα τέσσερα κεφάλαια που παρουσιάζουν τις περισσότερες ή τις σοβαρότερες διαφωνίες ή διαφορετικές προσεγγίσεις. Άρα θα πρέπει να ολοκληρωθεί αυτή η φάση συζήτησης αυτών των τεσσάρων κεφαλαίων και αφού ολοκληρωθεί ευελπιστούμε τα αποτελέσματα να μας επιτρέψουν να ξεκινήσουμε τη συζήτηση επί του εδαφικού, το οποίο, όλοι αντιλαμβάνονται, συνδέεται άμεσα και με το περιουσιακό και αυτά τα δυο κεφάλαια πρέπει να κλείσουν μαζί. Υπάρχει και δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας και δημόσια δήλωση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι το περιουσιακό δεν μπορεί να κλείσει χωρίς να κλείσει το εδαφικό και όλοι αντιλαμβάνονται το γιατί».

Ακόμα, ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε: « Ακολούθως, αφού συζητήσουμε και το εδαφικό θα πρέπει να συζητήσουμε θέματα ασφάλειας και εγγυήσεις και εδώ είναι πώς εμείς βλέπουμε τα θέματα αυτά. Θα πρέπει να προηγηθεί  μεταξύ μας συζήτησηστο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ερωτηθείς ποια είναι η διαφορά με την πρόταση του κ. Ακιντζί είπε:   «Η διαφορά είναιότι στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να συζητηθεί καταρχήν μεταξύ μας. Εμείς έχουμε την έντονη   πεποίθηση ότι για το συγκεκριμένο κεφάλαιο μπορούμε να εργαστούμε έτσι ώστε να είναι εφικτό να συμφωνήσουμε μεταξύ μας σε κάτι. Εμείς μπορούμε να αποφασίσουμε από μόνοι μας τι είναι καλύτερο για τον κυπριακό λαό σε σχέση με το συγκεκριμένο κεφάλαιο. Αργότερα, όταν θα είμαστε σε ακτίνα λύσης, θα πραγματοποιηθεί μια πολυμερής και όχι πενταμερής διάσκεψη - και εδώ είναι ένα σημείο διαφωνίας-   στηνοποία θα κοινοποιήσουμε τη θέση μας σε σχέση με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις και την ίδια στιγμή θα καταργείται το σημερινό ισχύον σύστημα εγγυήσεων. Εδώ, σε αυτά τα σημεία, έγκειται η διαφορετική προσέγγιση ανάμεσα στις δύο πλευρές».

Κληθείς να απαντήσει εάν συμφωνεί η Κυβέρνηση με την άποψη του κ. Ακιντζί να ξεκινήσει η συζήτηση για το εδαφικό μετά τις βουλευτικές εκλογές ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Δεν είναι θέμα αν θα γίνει αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές. Μπορεί αυτό να γινόταν και προηγουμένως. Είναι θέμα να ολοκληρωθεί αυτό που έχω αναφέρει: η συζήτηση σε όλες τις πτυχές των κεφαλαίων που συζητούμε αυτή τη στιγμή. Η άποψη της ελληνοκυπριακής πλευρά είναι ότι πρέπει να μπει για τα καλά στη συζήτηση το εδαφικό και αυτή είναι μια σταθερή θέση της πλευράς μας . Έγινε κάποια ανταλλαγή απόψεων όχι σε αυτή την φάση, νωρίτερα. Αυτό που λέμε   είναι ότιαυτό θα γίνει σε συνδυασμό με το περιουσιακό και αφού γίνει και επιτευχθεί κάποια πρόοδος σε κάποιες πτυχές του περιουσιακού οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν έχουν ακόμα συζητηθεί».  

 Σχετικάμε τα διαδικαστικά θέματα ο κ. Ακιντζί διαφωνεί με την   την ελληνοκυπριακή πλευρά η οποία υποστηρίζει ότι ασφάλεια και εγγυήσεις θα πρέπει να συζητηθούν πρώτα, να φτάσουν οι δύο ηγέτες σε ακτίνα συμφωνίας και έπειτα να γίνει διάσκεψη πολυμερής . Σχολιάζοντας τη θέση αυτή ο κ. Χριστοδουλίδης είπε:  «Έγινε η πρόταση του κ. Ακιντζί  και, πράγματι, έχει εκφράσει αυτές τις ιδέες. Αυτή η πρόταση που έχει δημοσιοποιηθεί, έχει μπει στο τραπέζι. Δεν έχει συμφωνηθεί οτιδήποτε. Είναι στους ηγέτες που εναπόκειται πώς θα προχωρήσει η όλη διαδικασία. Ειδικότερα στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας θεωρούμε ότι είναι σημαντικό, εμείς να αποφασίσουμε για το μέλλον μας όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που πρέπει να επιμένουμε ότι πρέπει να γίνει διεξοδική συζήτηση μεταξύ μας και το ιδανικό σενάριο είναι να γίνει αυτή η πολυμερής διάσκεψη, όπου θα κοινοποιηθεί στους ενδιαφερόμενους η δική μας θέση και την ίδια στιγμή να καταργείται το ισχύον απαράδεκτο σύστημα εγγυήσεων».

 Ερωτηθείςαν πρέπει οι ηγέτες να συμφωνήσουν στο διαδικαστικό ζήτημα, είπε: « Σίγουρα πρέπει να συμφωνήσουν.   Αυτή τη στιγμήβρίσκονται σε εξέλιξη, σχεδόν καθημερινά, αυτές οι συναντήσεις των διαπραγματευτών που ακριβώς επιχειρούν να αντιμετωπίσουν, να συζητήσουν και θέματα τα οποία ακόμη δεν έχουν συζητηθεί από τη μια ή θέματα τα οποία υπάρχουν διαφωνίες. Και αυτά κατά κύριο λόγο επικεντρώνονται στα δυο κεφάλαια που αφορούν τη διακυβέρνηση και το περιουσιακό. Αναλόγως των αποτελεσμάτων τους   θα ενημερώσουν τους ηγέτες στις 27 Μαΐου που είναι η επόμενη συνάντηση και από εκεί και πέρα οι ηγέτες θα αποφασίσουν πώς θα προχωρήσει η όλη διαδικασία. Εναπόκειται στους ηγέτες αποκλειστικά και μόνο για το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία».   

Σε ερώτηση αν στο διαδικαστικό θέμα παρεμβαίνουν τα Ηνωμένα Έθνη, ανέφερε ότι: «Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει καθοιονδήποτε τρόπο εμπλοκή των Η.Ε, είτε όσον αφορά τη διαδικασία, είτε τη συζήτηση θεμάτων που υπάρχουν διαφωνίες. Μπορεί να εκφράζονται κάποιες απόψεις προφορικά αλλά δεν υπάρχει ούτε διάθεση εμπλοκής, αλλά ούτε και από πλευράς των δυο πλευρών υπάρχει θέληση για να δοθεί κάποιος ξεχωριστός ρόλος στα Η.Ε.

 Αναφορικάμε την δήλωση του κ. Ακιντζί για δημοψηφίσματα ως το τέλος του χρόνου,  ο κ. Χριστοδουλίδης εξήγησε ότι είναι κάτι που και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το έχει αναφέρει κατ’ επανάληψη. Συγκεκριμένα είπε : «Στη χθεσινή κοινή δήλωση εκφράζεται ο στόχος, η επιθυμία για το τέλος του 2016. Το συντομότερο δυνατόν λέμε εμείς. Όλα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των συζητήσεων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

«Εκφράζουν μια επιθυμία, μια ευχή», σημείωσε και πρόσθεσε: «Δεν τίθεται θέμα ούτε χρονοδιαγράμματος ούτε οτιδήποτε άλλο. Εκείνο που έχει σημασία και εκεί είναι που επικεντρωνόμαστε εμείς είναι οι συζητήσεις όλων των θεμάτων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Είναι γνωστή η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας έτσι ώστε να παρουσιαστεί ενώπιον του λαού ένα σχέδιο χωρίς κενά, χωρίς ασάφειες, και να δίνει απαντήσεις σε όλα τα θέματα από την πρώτη ημέρα. Έτσι συνεχίζεται η προσπάθεια και ευελπιστούμε να φτάσουμε σε ένα εποικοδομητικό αποτέλεσμα».

Απαντώντας στις πρόσφατες επικρίσεις της αντιπολίτευσης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε: «Νομίζω πρέπει να σοβαρευτούμε λίγο. Η Κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της, ως εκτελεστική εξουσία, και αυτή είναι η απαίτηση της κυπριακής κοινωνίας και δεν μπορεί με κανέναν τρόπο οι ενέργειές της να συνδέονται με τις βουλευτικές εκλογές. Να ξεκινήσω από το   Κυπριακό. Να θυμίσω ότι στο παρελθόν σε όλες σχεδόν τις εκλογικές διαδικασίες, οι συνομιλίες αναστέλλονταν. Αυτή τη στιγμή δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο. Να σας θυμίσω  τον ρόλο της εκτελεστικής εξουσίας, γιατί λένε ότι ξαφνικά η Κυβέρνηση παίρνει αποφάσεις. Δεν είναι ξαφνικά που η Κυβέρνηση παίρνει αποφάσεις, όλο αυτό το διάστημα λαμβάνονταν σοβαρότατες αποφάσεις οι οποίες μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση πραγμάτων, με τις θυσίες του κυπριακού λαού. Να θυμίσω όμως και μια σημαντικότατη διάσταση: μέχρι το τέλος Μαρτίου η Κύπρος ήταν κάτω από το μνημόνιο   καιγνωρίζουμε όλοι πολύ καλά τι σημαίνει αυτό σε σχέση με αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας».

Ο κ. Χριστοδουλίδης πρόσθεσε: «Να σας θυμίσω ότι μέχρι και ο τρίτος γύρος αδειοδότησης στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, στις 22 Μαρτίου, μια απόφαση που ήταν προϊόν συσκέψεων και συναντήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας από το τέλος του 2015 έχει παρουσιαστεί από κάποιους ότι έγινε για προεκλογικούς σκοπούς. Η εκτελεστική εξουσία και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση, είναι υπόλογη στον κόσμο, στην κυπριακή κοινωνία που επιθυμεί να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια γιατί δεν έχει τελειώσει. Θα συνεχίσει να λαμβάνει αποφάσεις και όταν έρθει η ώρα να κριθεί το 2018, που τα δεδομένα δεν ξέρει κανείς πώς θα είναι τότε, θα κριθεί και η Κυβέρνηση».

Καταλήγοντας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, είπε: «Θα κριθούμε από την υλοποίηση των αποφάσεων μας. Αλλά δεν μπορούμε να δεχόμαστε κριτική από κάποιους που ξαφνικά έχουν πολλές και ευφάνταστες ιδέες που έγιναν γνωστές ένα μήνα πριν τις εκλογές, που δεν προωθήθηκαν ποτέ, που δεν υπάρχει πλάνο υλοποίησης ή τρόπος υλοποίησης ή από κάποιους που μέχρι πρόσφατα κυβερνούσαν και δεν προώθησαν αυτά τα μέτρα. Ξέρετε κάτι, η κοινωνία, ο κόσμος που μας ακούει καταλαβαίνει πολύ περισσότερα από όλους εμάς που εμπλεκόμαστε στη δημόσια ζωή με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο και αντιλαμβάνεται πολύ καλά τι γίνεται στην Κύπρο. Ποιά ήταν η κατάσταση τον Μάρτιο του 2013 και ποιά είναι σήμερα και ποιές είναι οι προοπτικές. Η Κυβέρνηση θαεργαστεί έτσι ώστε να υλοποιήσει το πρόγραμμά της. Ένα πρόγραμμα το οποίο φέρνει αποτελέσματα με τις θυσίες του κόσμου και θα συνεχιστεί».