24/5/16

Υπουργός Γεωργίας: Ισχυρό το πλαίσιο προστασίας κατά της λανθασμένης χρήσης φυτοφαρμάκων στην Κύπρο

Υπουργός Γεωργίας: Ισχυρό το πλαίσιο προστασίας κατά της λανθασμένης χρήσης φυτοφαρμάκων στην Κύπρο





Το 11ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Υπολειμμάτων Φυτοφαρμάκων (EPRW 2016), που διεξάγεται στη Λεμεσό στις 24-27 Μαΐου, προσφώνησε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης.

Κατά την προσφώνησή του στο Συνέδριο ο Υπουργός Γεωργίας υπογράμμισε τη σημασία που διαδραματίζει η Κύπρος στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων ως το ανατολικότερο σύνορο της ΕΕ.

Ο τομέας της ασφάλειας τροφίμων αφορά την παγκόσμια κοινότητα λόγω των εναλλασσόμενων συνθηκών που επικρατούν στην παράγωγη τροφίμων, στην αγροτική παραγωγή και την εξέλιξη της τεχνολογίας, δήλωσε ο κ. Υπουργός. «Καλούνται οι Κυβερνήσεις, οι Διεθνείς Οργανισμοί Τροφίμων και οι αρμόδιες υπηρεσίες να ανταποκριθούν επιτυχώς διασφαλίζοντας την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία τόσο του περιβάλλοντος όσο και του καταναλωτή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το νέο παγκόσμιο περιβάλλον απαιτεί τη λήψη μέτρων τόσο στις χώρες παραγωγής όσο και στις χώρες εισαγωγής των προϊόντων ούτως ώστε να ενδυναμωθούν τα συστήματα ελέγχου τροφίμων, αλλά πρωτίστως «οφείλουν οι αρμόδιοι φορείς, μέσα από τη διεθνή συνεργασία, να εφαρμόσουν προληπτικά μέτρα που να διασφαλίζουν την προστασία των καταναλωτών. Ακριβώς σε αυτό το προληπτικό πλαίσιο εντάσσεται ο έλεγχος και η αποτροπή της όποιας λανθασμένης χρήσης φυτοφαρμάκων στο επίπεδο της αγροτικής παραγωγής», υπογράμμισε ο κ. Κουγιάλης.

Όσον αφορά την Κύπρο ο Υπουργός Γεωργίας δήλωσε πως «η υγεία των καταναλωτών και η προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν προτεραιότητες για τα Υπουργεία Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Υγείας και γι’ αυτό έχει θεσπιστεί ένα αυστηρό σύστημα παρακολούθησης και έλεγχου το όποιο, και σε συνεργασία με διεθνείς φορείς, λειτουργεί προληπτικά και απαγορευτικά σε ό,τι αφορά τη χρήση φυτοφαρμάκων στην αγροτική παραγωγή».
__________
ΕΦ/ΜΚΑ/ΣΧ