24/5/16

Το 11ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Υπολειμμάτων Φυτοφαρμάκων πραγματοποιείται στη Λεμεσό

Το 11ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Υπολειμμάτων Φυτοφαρμάκων πραγματοποιείται στη Λεμεσό





Το Γενικό Χημείο του Κράτους διοργανώνει στην Κύπρο το 11ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Υπολειμμάτων Φυτοφαρμάκων (EPRW 2016) (European Pesticide Residue Workshop), από τις 24 - 27 Μαΐου 2016, στη Λεμεσό. Το συνέδριο προσφώνησε σήμερα το πρωί ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης.

Σκοπός του συνεδρίου είναι η κάλυψη των τελευταίων εξελίξεων στον τομέα των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων σε τρόφιμα και ποτά, όπως μοντέρνες τεχνικές ελέγχου, εξειδικευμένες γνώσεις, νομοθετικές ρυθμίσεις κλπ, καθώς είναι ένα καθιερωμένο και διεθνώς αναγνωρισμένο βήμα για την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών στον συγκεκριμένο τομέα. Αποτελεί επίσης μια πλατφόρμα για επαφή και δικτύωση μεταξύ των εμπειρογνωμόνων του τομέα.

«Η υγεία των καταναλωτών και η προστασία του περιβάλλοντος από τη χρήση των φυτοφαρμάκων, καθώς και η πρόληψη των κινδύνων υγείας, είναι πρωταρχικό μέλημα για την Κύπρο», τόνισε στην προσφώνηση του ο Υπουργός Γεωργίας κ. Κουγιάλης. Παράλληλα αναφέρθηκε στη σημασία των αυστηρών προγραμμάτων επιτήρησης, ελέγχου και παρακολούθησης των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα και ποτά που διεξάγει η χώρα μας, τόσο στα εγχώρια όσο και στα εισαγόμενα προϊόντα, υπογραμμίζοντας τον ενισχυμένο ρόλο της Κύπρου, όντας το ανατολικότερο σύνορο της ΕΕ. Για τον σκοπό αυτό συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) καθώς και τις αρμόδιες Αρχές των Κρατών Μελών της ΕΕ.

Ο κ. Υπουργός έθιξε επίσης το ανησυχητικό φαινόμενο της πολυφαρμακίας, της ύπαρξης δηλαδή περισσότερων του ενός φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα, πράγμα που αποτελεί πρόκληση για τους εμπειρογνώμονες του τομέα αυτού. Προς τούτο, αναφέρθηκε στα πορίσματα σχετικής έκθεσης της EFSA του 2013, η οποία ναι μεν έδειξε ότι το 97% των 81.000 αναλυθέντων δειγμάτων τροφίμων από όλα τα Κράτη Μέλη της ΕΕ, την Ισλανδία και Νορβηγία, είχε υπολείμματα φυτοφαρμάκων κάτω των νομοθετικών ορίων (με μόνο το 1,5% αυτών να υπερβαίνουν σαφώς τα νομοθετικά όρια), συγχρόνως όμως διαφάνηκε ότι το 27% αυτών των δειγμάτων περιείχε πάνω από ένα είδος φυτοφαρμάκου, εκ των οποίων ποσοστό 68% προερχόταν από την ΕΕ.

Στο συνέδριο συμμετέχουν περισσότεροι από 400 εμπειρογνώμονες από 48 χώρες, μεταξύ των οποίων δημόσια και ιδιωτικά εργαστήρια, δημόσιες Αρχές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Υπολειμμάτων Φυτοφαρμάκων, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), πανεπιστήμια, έμποροι και παρασκευαστές αγροχημικών, καθώς και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, παρόλο ότι πρόκειται για ένα Ευρωπαϊκό Συνέδριο, συμμετέχουν επίσης επιστήμονες και από πολλές άλλες χώρες εκτός της Ευρώπης, όπως π.χ. Αμερική, Αυστραλία, Καναδά.

Το συνέδριο αυτό πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια σε διαφορετικό Κράτος Μέλος της ΕΕ, και υπογραμμίζεται ότι η Κύπρος επιλέγηκε να το φιλοξενήσει από την Ευρωπαϊκή Επιστημονική Επιτροπή του EPRW, μετά από συναγωνισμό με άλλες ενδιαφερόμενες χώρες.