24/5/16

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Καδή στην πολιτιστική εκδήλωση με θέμα: «Ενότητα στη Διαφορετικότητα»

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Καδή
στην πολιτιστική εκδήλωση με θέμα: «Ενότητα στη Διαφορετικότητα»




Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω την πολυπολιτισμική εκδήλωση με θέμα: «Ενότητα στη Διαφορετικότητα». Η σημερινή μουσική γιορτή, αποτέλεσε πρωτοβουλία της «Δικοινοτικής χορωδίας για την Ειρήνη στην Κύπρο», η οποία ανέλαβε την οργάνωση και τον συντονισμό της εκδήλωσης. Σκοπός του πολιτιστικού αυτού γεγονότος είναι να αναδείξει τον πολιτιστικό πλούτο της Κύπρου και να συμβάλει στην αλληλογνωριμία, την ειρηνική συνύπαρξη και τη συνεργασία μεταξύ των διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων του νησιού μας.

Στην σημερινή εκδήλωση συμμετέχουν η Δικοινοτική χορωδία για την Ειρήνη στην Κύπρο και η Δικοινοτική Μουσική και Φολκλορική ομάδα «Κύπρος», που αποτελούνται από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, που οραματίζονται μια επανενωμένη πατρίδα που σέβεται τη γλωσσική, τη θρησκευτική και την εθνική ταυτότητα του καθενός. Συμμετέχουν, επίσης, η Μαρωνίτικη Κοινοτική Χορωδία, ο Αρμένικος Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Κύπρου, καθώς και η χορωδία του Σχολείου της Μαρωνίτικης και Λατινικής Κοινότητας «Saint Mary School» Λεμεσού, ενώ το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθητές του Γυμνασίου Παλλουριώτισσας.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ανταποκρίθηκε θετικά στην προσπάθεια αυτή των μελών της Δικοινοτικής Χορωδίας και συνεργάστηκε στον βαθμό που χρειάστηκε για την επιτυχημένη υλοποίηση της όλης προσπάθειας. Άλλωστε, το γεγονός αυτό συνάδει και με τον δεύτερο υπό έμφαση στόχο, που το Υπουργείο μας έθεσε για τη φετινή σχολική χρονιά, με θέμα την ευαισθητοποίηση των μαθητών κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας και την προώθηση της ισότητας και του σεβασμού, στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά της ρητορικής του μίσους, που έχει εγκαινιάσει εδώ και καιρό το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του εκφοβισμού, της ξενοφοβίας, των διακρίσεων και του ρατσισμού είναι, πρωτίστως, θέμα παιδείας και αγωγής, γι’ αυτό και το σχολείο καλείται να αναλάβει σημαντικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο αλληλοσεβασμός, η δημοκρατία και η ισότητα είναι αξίες τις οποίες μπορούμε να καλλιεργήσουμε στους νέους μας, δίνοντάς τους ταυτόχρονα τη δυνατότητα να ζήσουν ποιοτικά, ανθρώπινα και ειρηνικά.

Η Κύπρος ανέκαθεν υπήρξε σταυροδρόμι διαφόρων πολιτισμών με μια γενικά θετική και γόνιμη εμπειρία συνύπαρξης των εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων. Η σημερινή πολιτιστική συνύπαρξη επί σκηνής αποδεικνύει ότι ο πολιτισμός χτίζει γέφυρες επικοινωνίας και συμβάλλει σημαντικά στην αποδοχή της διαφορετικότητας. Παράλληλα, μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε μέρος του πολιτιστικού πλούτου της πατρίδας μας και να εκτιμήσουμε την πολιτιστική δημιουργία των κοινοτήτων του τόπου μας, ειδικότερα στις μέρες μας, που η κυβέρνηση καταβάλλει μια συστηματική και εντατική προσπάθεια για δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Συγχαίρω θερμά τους διοργανωτές αυτής της εκδήλωσης και όλους όσοι με τη συμμετοχή τους συνέβαλαν στην επιτυχία της όλης προσπάθειας. Εύχομαι το παράδειγμά σας να γίνει η αρχή και για άλλες παρόμοιες συναντήσεις, μέσα από τις οποίες να αναδειχθεί ο πολιτιστικός πλούτος του νησιού μας.

---------------------