10/5/16

Χαιρετισμόςτου Υπουργού Υγείας Δρος Γιώργου Παμπορίδη

Χαιρετισμόςτου Υπουργού Υγείας Δρος Γιώργου Παμπορίδη

μεαφορμή την Παγκύπρια Ημέρα Διατροφής
μεθέμα «Απολαύστε τη γεύση τρώγοντας υγιεινά»

Κυρίες και κύριοι,

Μια από τις έρευνες που δόθηκε στη δημοσιότητα μόλις πριν από ένα μήνα αφορά στα ευρήματα της μεγαλύτερης μελέτης που διεξήχθη ποτέ παγκοσμίως για την παχυσαρκία.

Με δείγμα, λοιπόν, σχεδόν 20 εκατομμύριων ενήλικων προερχόμενων από τις περισσότερες χώρες του κόσμου, η έρευνα κατέδειξε ότι οι Κύπριοι άνδρες κατατάσσονται στην πρώτη θέση μεταξύ 43 χώρων της Ευρώπης στην παχυσαρκία, ενώ οι Κύπριες γυναίκες βρίσκονται στην ενδέκατη υψηλότερη θέση στην Ευρώπη.

Επέλεξα να αρχίσω με τούτες τις αναφορές, διότι ακριβώς η παχυσαρκία, που αποτελεί σοβαρή απειλή για την υγεία, είναι άκρως διαδεδομένη στην Κύπρο και δυστυχώς προσβάλλει και τα παιδιά μας, λόγω κυρίως των διατροφικών συνηθειών και του χαμηλού επιπέδου σωματικής άσκησης του πληθυσμού  μας.

Διατροφικές συνήθειες, οι οποίες κατά κόρον συνδέονται με την εσφαλμένη επικρατούσα εντύπωση πως η κατανάλωση υγιεινών τροφών στερείται γεύσεως και απόλαυσης.

Την κατάρριψη τούτου του μύθου είναι που αποσκοπεί να μεταφέρει το φετινό μήνυμα «Απολαύστε τη γεύση τρώγοντας υγιεινά», που επιλέγηκε προς εορτασμό της Παγκύπριας Ημέρας και Εβδομάδας Διατροφής.

Η δική μας ενθάρρυνση, κοινή με του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου, ο οποίος και συνδιοργανώνει τις εκδηλώσεις διαφώτισης και ενημέρωσης για την Ημέρα και την Εβδομάδα Διατροφής, είναι ότι η ανάπτυξη επίγνωσης επί των διατροφικών συνηθειών μας και ο εμπλουτισμός τους με θρεπτικά τρόφιμα  ουδόλως αποδυναμώνει τη γεύση που η υγιεινή διατροφή προσφέρει.

Για τούτο και μέσα από τις δραστηριότητες που θα λάβουν χώρα καθόλη τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας ο στόχος είναι αφενός, η δημιουργία κουλτούρας υπέρ της μεσογειακής, υγιεινής διατροφής ώστε να εκτιμηθούν οι γεύσεις, η υφή και η συνολική εμπειρία του φαγητού και αφετέρου, η υπόμνηση του οφέλους που αποκτά ο οργανισμός ακολουθώντας μικρά μυστικά βρώσης.

Κυρίες και κύριοι,

Ο υγιεινός τρόπος ζωής δεν είναι τίποτα περισσότερο από την ατομική, συνειδητή επιλογή των τροφών σύμφωνα με την κατάσταση της υγείας και τις διατροφικές ανάγκες του ατόμου. Οι διαιτολόγοι, διατροφολόγοι και οι κλινικοί διαιτολόγοι, ως οι αρμόδιοι επαγγελματίες υγείας, μπορούν και να εκπαιδεύσουν και να καθοδηγήσουν, ώστε οι επιλογές να γίνονται υγιεινά και με γεύση.

Με την υπόμνηση «νους υγιής εν σώματι υγιεί» χαιρετίζω τη διοργάνωση των εκδηλώσεων και συγχαίρω τον Σύνδεσμο Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου για τη δράση του. Είθε το έργο σας να έχει συνέχεια.

Σας ευχαριστώ.