6/5/16

ΧαιρετισμόςΥπουργού Οικονομικών στην Ημερίδαγια την Ένωση Κεφαλαιαγορών και τη Συμμετοχή Χρηματοδότηση

ΧαιρετισμόςΥπουργού Οικονομικών στην
Ημερίδαγια την Ένωση Κεφαλαιαγορών και τη Συμμετοχή Χρηματοδότηση



Θα ήθελα πριν από κάθε άλλο να σας καλημερίσω και να σας καλωσορίσω στο Υπουργείο Οικονομικών.

Η οικονομία της Κύπρου βρίσκεται σήμερα σε ένα  καθοριστικό σταυροδρόμι. Έχουμε αφήσει πίσω την βαθιά ύφεση, η οικονομία μας είναι ξανά σε πορεία ανάπτυξης, έχουμε, βεβαίως, ολοκληρώσει με επιτυχία το Μνημόνιο, το τραπεζικό μας σύστημα έχει, σε μεγάλο βαθμό, σταθεροποιηθεί και τα δημόσια οικονομικά έχουν εξυγιανθεί. Με λίγα λόγια, μέσα από τις συλλογικές προσπάθειες και τις αποφάσεις ευθύνης, έχουμε αντιστρέψει την πορεία διολίσθησης και έχουμε δημιουργήσει μια νέα προοπτική.

Θέλω όμως ξεκάθαρα να δηλώσω, για άλλη μια φορά, πως παρά την πρόοδο η προσπάθεια δεν έχει ολοκληρωθεί. Πρέπει κατ’ ακρίβεια να συνεχίσουμε με την ίδια ένταση για τη δημιουργία μια ακόμη πιο ανταγωνιστικής και παραγωγικής οικονομίας.

Έχουμε ουσιαστικά δημιουργήσει το υπόβαθρο που μας επιτρέπει σήμερα να δώσουμε περαιτέρω έμφαση σε πολιτικές ανάπτυξης.

Και μέσα από τη βιώσιμη ανάπτυξη υπηρετούνται οι κορυφαίοι στόχοι της οικονομικής πολιτικής, που δεν είναι άλλοι από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των συμπολιτών μας. Η ανεργία καταγράφει πλέον σημαντική μείωση, όμως εξακολουθεί να παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Πρέπει, συνεπώς, να κρατήσουμε σταθερή προοπτική και συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για αξιοποίηση όλων των περιθωρίων για ενίσχυση της οικονομικής και επενδυτικής δραστηριότητας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες και τα εμπόδια που αναδείχθηκαν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης σε όλα τα μέλη, έχει υιοθετήσει ένα σχέδιο δράσης για την Ένωση Κεφαλαιαγορών, με σκοπό να συμβάλει στην οικοδόμηση μιας πραγματικής ενιαίας αγοράς κεφαλαίων. Η Ένωση Κεφαλαιαγορών αποσκοπεί στη δυναμική ενθάρρυνση των επενδύσεων μέσω της ενίσχυσης και διαφοροποίησης των πηγών χρηματοδότησης.

Εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης που συμπληρώνουν τη χρηματοδότηση από τον τραπεζικό τομέα, όπως οι κεφαλαιαγορές, τα επιχειρηματικά κεφάλαια και η συμμετοχή χρηματοδότηση, θα πρέπει πράγματι να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στην άντληση κεφαλαίων από τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις.

Η ύπαρξη αυτών των εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης δεν είναι μόνο επωφελής για τις επενδύσεις και την επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά είναι και καθοριστική για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, καθώς μετριάζει τις επιπτώσεις που επιφέρουν ενδεχόμενες αδυναμίες του τραπεζικού τομέα στις επιχειρήσεις και στην πρόσβασή τους σε χρηματοδότηση.

Η ανάγκη για εξεύρεση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης είναι ιδιαίτερα επιτακτική στην Κύπρο, δεδομένου του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των περιορισμών στη χορήγηση νέων δανείων. Μέσω της υιοθέτησης των πρωτοβουλιών της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, θα δημιουργηθούν εναλλακτικοί μηχανισμοί διοχέτευσης επενδύσεων σε τομείς που θα συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας μας.

Όπως αναγνωρίζεται, εξάλλου, στην Εθνική Δήλωση Πολιτικής, η επιχειρηματικότητα είναι αυτή που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην οικονομική δραστηριότητα και ανάπτυξη του τόπου. Και γι’ αυτό ακριβώς μία από τις βασικές επιδιώξεις της Κυβέρνησης είναι να ενισχύσει το επιχειρηματικό οικοσύστημα.

Κατά τη σημερινή ημερίδα θα παρουσιαστούν οι διάφορες πρωτοβουλίες και τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο δράσης για την Ένωση Κεφαλαιαγορών και τα οποία η Κύπρος έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει, στο βαθμό που είναι δυνατό, με στόχο την τόνωση της απασχόλησης της ανάπτυξης και των επενδύσεων.

Για να πετύχουμε, όμως, τους στόχους αυτούς επιβάλλεται μια συντονισμένη και συλλογική προσπάθεια, τόσο από το κράτος όσο και από τους συμμετέχοντες στην αγορά.

Ευελπιστώ, και είμαι σίγουρος, ότι η σημερινή ημερίδα θα αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων προς αυτή ακριβώς την κατεύθυνση. Για να προχωρήσουμε ακόμη πιο μπροστά προς την κατεύθυνση της σταθερής προοπτικής και της ανάπτυξης.
---------------------------  
ΜΚ/ΕΙ