24/5/16

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή
στη θεατρική παράσταση του Ειδικού Σχολείου Αγ. Σπυρίδωνα




Με πραγματικά ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να παρακολουθήσω τη θεατρική παράσταση, με τίτλο: «Η Χώρα με τους παράξενους ανθρώπους», που ετοιμάστηκε από τα παιδιά, τη Διεύθυνση, και το προσωπικό του Ειδικού Σχολείου «Άγιος Σπυρίδωνας».

Το Σχολείο επέλεξε να αξιοποιήσει το θέατρο, ως διδακτικό και παιδαγωγικό εργαλείο, προκειμένου να προωθήσει στα παιδιά τα μηνύματα του δεύτερου υπό έμφαση στόχου, που έθεσε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για τη φετινή σχολική χρονιά, σε μια προσπάθεια για καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και αποδοχή της διαφορετικότητας. Μάλιστα, την παράσταση αυτή είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθητές Γυμνασίων και Δημοτικών Σχολείων της επαρχίας Λάρνακας.

Το Ειδικό Σχολείο «Άγιος Σπυρίδωνας», αποδεδειγμένα καταβάλλει συλλογική προσπάθεια, ώστε να δημιουργεί στα παιδιά ευκαιρίες μάθησης, μέσα και έξω από τις αίθουσες διδασκαλίας, προσφέροντας τους μοναδικές εμπειρίες, που συμβάλουν στην πνευματική και κοινωνική τους μόρφωση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συμμετοχή των παιδιών σε θεατρικές παραστάσεις, εκπαιδευτικές επισκέψεις, ευρωπαϊκά προγράμματα, οικολογικά προγράμματα, προγράμματα Αγωγής Υγείας και άλλες δραστηριότητες. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, ανταποκρίθηκε άμεσα στην ανάγκη για επέκταση των εγκαταστάσεων του Σχολείου, ώστε να εξυπηρετούνται όσο το δυνατόν καλύτερα τα 72 παιδιά, ηλικίας 4 έως 21 ετών, που φοιτούν σήμερα σε αυτό.

Από την εφαρμογή του περί Αγωγής και Εκπαίδευσης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Νόμου, το 2001 μέχρι σήμερα, τα εκπαιδευτικά προγράμματα των Ειδικών Σχολείων που λειτουργούν στον τόπο μας, έχουν αναβαθμισθεί σημαντικά, ενώ το προσωπικό που αναλαμβάνει την αγωγή και την εκπαίδευση των παιδιών έχει ενισχυθεί με διάφορες ειδικότητες.

Τα Ειδικά Σχολεία παρέχουν εξατομικευμένα προγράμματα, προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες του κάθε παιδιού, τα οποία περιλαμβάνουν, ανάμεσα σε άλλα, λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, φυσιοθεραπεία, μουσικοθεραπεία, ειδική γυμναστική και εκπαιδευτική ψυχολογία. Το εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό τους, αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις όποιες ψυχικές, εκπαιδευτικές και συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών με ειδικές ικανότητες.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, διαχρονικά, συμπαρίσταται με κάθε τρόπο στο έργο που επιτελούν τα Ειδικά Σχολεία, τα οποία στελεχώνονται στη βάση των πραγματικών αναγκών των παιδιών και ενισχύονται με όλο τον απαραίτητο εκπαιδευτικό και θεραπευτικό εξοπλισμό. Εξίσου σημαντική συνεργασία αναπτύσσουμε και με τους οργανωμένους γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες, των οποίων η προσφορά είναι πολύτιμη και αξιέπαινη.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τη Διεύθυνση και το Προσωπικό του Σχολείου, καθώς και τον Σύνδεσμο Γονέων, γιατί η όμορφη αυτή πρωτοβουλία δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς τη δική τους συμβολή. Ένα μεγάλο μπράβο απευθύνω σε όλα τα παιδιά του Σχολείου, και ιδιαιτέρως στους πρωταγωνιστές της παράστασης για την σημαντική προσπάθειά τους, αλλά κυρίως για τα ζεστά χαμόγελα που απλόχερα μας χαρίζουν.

----------------------