24/5/16

Μόνο με λύση θα αρχίσει να χτυπά το ρολόι της Τουρκίας για ένταξη

Μόνο με λύση θα αρχίσει να χτυπά το ρολόι της Τουρκίας για ένταξη


"Μόνο με λύση θα αρχίσει να χτυπά το ρολόι της Τουρκίας για ένταξη. Οποιαδήποτε συζήτηση για άνοιγμα κεφαλαίων αλλά ακόμη και για θεωρήσεις βίζας για τούρκους πολίτες είναι συνδεδεμένη με το κυπριακό και την εκπλήρωση από την Τουρκία βασικών κριτηρίων που είναι κοινά για όλα τα κράτη μέλη. Ακόμη και με διευθέτηση του κυπριακού όμως, η μεγαλύτερη πρόκληση για την Τουρκία  είναι το γεγονός ότι κράτη μέλη δεν ενδιαφέρονται ειλικρινά για την ένταξη της στην ΕΕ.  Πλην της Κύπρου, της Ελλάδας και μερικών άλλων χωρών,  μεγάλα κράτη προσποιούνται πως ενδιαφέρονται, κρύβονται δηλαδή πίσω από το άλυτο κυπριακό πρόβλημα. Και δεν είμαι πια βέβαιος ότι και η τωρινή Τουρκία του Ερτογάν έχει ειλικρινές ενδιαφέρον. Συμφέρει όμως σε όλους να υπάρχει ανοικτός αυτός ο δίαυλος για ότι μπορεί να σημαίνει για το μέλλον".

Αυτά σημειώνει με ανακοίνωση τύπου ο Τάκης Χατζηγεωργίου μετά από παρέμβαση του σε κλειστή συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας που έγινε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Στην συζήτηση ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ ήγειρε ξανά το ζήτημα  της άρσης της βουλευτικής ασυλίας των βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη προσπάθεια "έχει στόχο να αφανίσει την παρουσία των κούρδων στην Βουλή και να στραγγαλίσει την δημοκρατία. Το ξέρετε και το ξέρουμε ότι με την άρση της ασυλίας όλοι οι κούρδοι βουλευτές θα βρίσκονται στην φυλακή σε διάστημα μερικών ωρών"

Την συνάντηση διοργάνωσε το Economic Development Foundation (IKV) που ειδικεύεται στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Το IKV ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης. Στην συζήτηση συμμετείχαν επίσης ευρωβουλευτές που ασχολούνται με θέματα Τουρκίας, ακαδημαϊκοί, φορείς της τουρκικής κοινωνίας των πολιτών και ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

ΥΓ. Στην φωτογραφία ο Τάκης Χατζηγεωργίου με τον Πρόεδρο του IKV Ayhan Zeytinoğlu

Follow on TWITTER @thadjigeorgiou