11/5/16

Χαιρετισμός Επιτρόπου Προεδρίας σε εκδήλωση για τους μαθητές Ριζοκαρπάσου με θέμα: «Απεξάρτηση από τις εξαρτησιογόνες ουσίες»

Χαιρετισμός Επιτρόπου Προεδρίας σε εκδήλωση για τους μαθητές Ριζοκαρπάσου με θέμα: «Απεξάρτηση από τις εξαρτησιογόνες ουσίες»


Είναι με μεγάληχαρά που καλωσορίζω για μια ακόμη φορά τους μαθητές του Ριζοκαρπάσου σε επίσκεψη τους στις ελεύθερες περιοχές. Και αναφέρομαι σε ελεύθερες περιοχές σε αντιδιαστολή προς τις κατεχόμενες για να υπογραμμίσω ότι οι μαθητές του Ριζοκαρπάσου μας δίνουν για μια ακόμη φορά σθεναρά το μήνυμα ότι παρά τα προβλήματα της συνεχιζόμενης κατοχής στέκουν εκεί αγέρωχοι, αληθινοί ακρίτες στη γη των προγόνων τους.

Υπομένουν τηνκαταπίεση και τις στερήσεις και επιμένουν να διαβιώνουν στη γη των προγόνων τους, στη δική τους γη, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Επιμένουν και αντέχουν δίνοντας καθημερινά μάθημα θάρρους και καρτερίας, μάθημα προσήλωσης στις ρίζες και τις παραδόσεις τους, μάθημα αψεγάδιαστης αγάπης για τον τόπο τους.

Ολόκληρη ηΚύπρος είναι μια πατρίδα για τους μαθητές του Ριζοκαρπάσου και τους άλλους εγκλωβισμένους μας στην ηρωική Καρπασία. Μια πατρίδα είναι βέβαια για όλους μας, αλλά οι μαθητές του Ριζοκαρπάσου το αισθάνονται και το πιστεύουν αυτό πολύ πιο έντονα καθώς βιώνουν τις συνέπειες της κατοχής και στερούνται όσα για άλλα παιδιά της ηλικίας τους είναι αυτονόητα στην καθημερινή τους ζωή.

Γι’ αυτό και ησκέψη μας είναι πάντα κοντά τους, με την ευχή σύντομα να έρθει η ώρα της απελευθέρωσης από την κατοχή και τον εποικισμό, η ώρα της επανένωσης της πατρίδας μας με την διασφάλιση και εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών, η ώρα  που η Κύπρος θα εισέλθει σε μια νέα εποχή ελευθερίας, ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους νόμιμους κατοίκους της.

Πέρσι, στις 7Μαΐου, εδώ στον ίδιο χώρο οι μαθητές του Ριζοκαρπάσου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα τη βία και τη νεανική παραβατικότητα. Φέτος, έχει προγραμματιστεί να παρακολουθήσουν ένα ενδιαφέρον εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου που είναι η αρμόδια αρχή της Πολιτείας για την προώθηση της εθνικής στρατηγικής για τα ναρκωτικά.

Περιττό νατονίσω από πλευράς μου τους κινδύνους από τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών. Η ενημέρωση και η πρόληψη είναι ίσως ο πιο βασικός πυλώνας της στρατηγικής αυτής που απευθύνεται σε όλους τους νέους και τις νέες με την προσδοκία να δυναμώνουν όλο και πιο πολύ τα θεμέλια της αντίστασης της κοινωνίας μας έναντι στη δράση των εμπόρων του λευκού θανάτου.

Δυστυχώς, ταστοιχεία δείχνουν πως όσο περνά ο χρόνος τόσο πιο πολύ μεγεθύνεται το πρόβλημα των εξαρτήσεων. Τόσο πιο πολλές οικογένειες ζουν καθημερινά το δράμα της χρήσης παράνομων ουσιών από ένα μέλος της με όλες τις θλιβερές επιπτώσεις για όλη την οικογένεια.

Η σκληρή αυτήπραγματικότητα μας φέρνει αντιμέτωπους και με τις δικές μας ευθύνες. Πώς εμείς, σαν άτομα, σαν οικογένεια, σαν επίσημοι φορείς και οργανωμένα σύνολα μπορούμε να βοηθήσουμε στο έργο της καταπολέμησης της μάστιγας των ναρκωτικών με απώτερο στόχο, όχι απλώς να περιορίσουμε τη δράση των παρανόμων, αλλά να δημιουργήσουμε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον για την ανάπτυξη των νέων μας και την εξέλιξη της κοινωνίας μας. 

Είμαι βέβαιοςπως οι ειδικοί του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου θα παρουσιάσουν με όλη την απαιτούμενη επάρκεια τις διάφορες παραμέτρους του προβλήματος και θα απαντήσουν στις ερωτήσεις των μαθητών.

Συγχαίρω απόκαρδιάς τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων Ριζοκαρπάσου για τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον τους, όπως και τους καθηγητές για την καθοδήγηση που δίνουν στα παιδιά και εύχομαι κάθε επιτυχία  στο πρόγραμμα. Είμαι σίγουρος πως όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα για το καλό των νέων μας, για το καλό της κοινωνίας μας.

--------