6/5/16

Ο Επίτροπος Προεδρίας για Θέματα Αποδήμων συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του American Hellenic Institute

Ο Επίτροπος Προεδρίας για Θέματα Αποδήμων συναντήθηκε
 με αντιπροσωπεία του American Hellenic Institute

 
Οι προσπάθειες που καταβάλλονται από πλευράς Κυπριακής Κυβέρνησης για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, θέματα που αφορούν τους εγκλωβισμένους αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό ήταν ανάμεσα στα θέματα που απασχόλησαν τη σημερινή συνάντηση του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων κ. Φώτη Φωτίου και των μελών της αντιπροσωπείας του Αmerican Hellenic Institute (AHI).

Κατά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Επιτρόπου, ο κ. Φωτίου προέβη σε εκτενή αναφορά και ενημέρωση για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες με στόχο τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, ενώ επισήμανε τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε αρχεία του τουρκικού στρατού και τις περισυλλογές των οστών.

 Ο Επίτροπος Προεδρίας επισήμανε τον αρνητικό ρόλο της Άγκυρας σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες για επίτευξη προόδου στο ανθρωπιστικό ζήτημα των αγνοουμένων και  κάλεσε την αντιπροσωπεία του ΑΗΙ να στραφεί προς τα κέντρα λήψης αποφάσεων, αλλά και προς τα κέντρα διαμόρφωσης της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ, με στόχο τόσο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης όσο και την άσκηση πίεσης προς την Άγκυρα, από την Αμερικανική Κυβέρνηση, για αλλαγή της στάσης της.

 Ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε ακόμα στο θέμα της συνεργασίας της ευρωπαϊκής διασποράς με την κυπριακή και με την ελληνική ομογένεια και ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του ΑΗΙ για τους σχεδιασμούς Κύπρου -  Ελλάδας  - Ισραήλ, στο πλαίσιο της τριμερούς τους συνεργασίας. στα θέματα διασποράς, καλώντας ταυτόχρονα το AHI να στηρίξει την προσπάθεια αυτή.
 
 Από την πλευρά του ο Πρόεδρός του ΑΗΙ κ. Νίκος Λαρυγκάκης τόνισε ότι το Ινστιτούτο θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη επίλυσης του ανθρωπιστικού ζητήματος των αγνοουμένων και για τη δικαίωση των αγώνων του κυπριακού λαού.
____________
ΡΜ/ΜΚΑ/ΣΧ